Pontiac Silverdome , fabulosul stadion din Detroit proiectat de un român, acum o ruina, va fi demolat

0
8824

Primul stadion acoperit din istoria Mondialelor de fotbal e acum o ruină. Locul unde lui Vlădoiu i se scurcircuitau cablurile în acea categorică înfrângere suferită de naționala României în fața Elveției ( 1-4 ) s-a transformat într-un stadion fantomă, abandonat, cu acoperiș căzut, loje invadate de mucegai și scaune scoase la licitație.

romania elvetia 1-4 pontiac silverdome

În iunie 2013, guvernatorul Rick Snyder anunța că orașul Detroit este în faliment și nu își mai poate plăti datoriile. Mare parte din cele două milioane de persoane care populau metropola la mijlocul secolului trecut se evaporase din cauza căderii industriei auto. Rata criminalității, cea mai ridicată din Statele Unite, a contribuit și ea decisiv la această auto-epurare. Cotele șomajului au atins procente alarmante, dublu față de media națională, în timp ce peste 80 000 de clădiri au rămas abandonate, în voia sorții, și, conform informațiilor oferite de autorități, 47% dintre proprietarii care au mai rămas în oraș nu își plăteau impozitele. În 2013, Detroit mai avea o populație de aproximativ 700 000 de persoane, coborând de pe locul patru până pe 18 în clasamentul celor mai populate orașe din SUA.

Una dintre aceste clădiri abandonate este Pontiac Siverdome, stadionul pe care s-a jucat primul meci al turneului final SUA 1994. Naționalele Statelor Unite și Elveției jucau atunci primul meci de fotbal disputat pe un stadion complet acoperit. Casă a echipei de fotbal american Detroit Lions, Pontiac Silverdome a ajuns să fie vândut în 2009 în schimbul incredibilei sume de 583 000 de dolari, asta în condițiile în care pentru construcția sa se cheltuiseră în 1975 peste 55 de milioane de dolari ( aproximativ 225 milioane de dolari în 2012 ). De atunci a mai găzduit tot felul de evenimente sportive, printre care și un amical între AC Milan și Panathinaikos, jucat în august 2010.

sursă detroiturbex.com

În ianuarie 2013 acoperișul a fost complet distrus de o furtună, după ce suferise tot felul de daune pe durata iernii. Andreas Apostolopoulos, boss-ul Triple investment Group LLC, cei care au cumpărat stadionul în 2009, a dat în judecată compania de asigurări Hartford Steam Boiler Inspection , cerând daune de 23 de milioane de dolari după ce aceștia au refuzat să acopere cheltuielile de reparație a acoperișului.

”Vreți să vă luați acasă scaunul pe care ați stat la concertele date de Elvis Presley, Pink Floyd sau Led Zeppelin?”

sursă foto detroiturbex.com

În luna mai a acestui an, cele 80 000 de scaune ale stadionului au fost scoase la licitație, amatorii putând să le cumpere cu prețuri cuprinse între 100 de dolari pentru o bucată și 365 de dolari pentru grupuri de câte patru. S-au vândut pănâ și reclamele publicitare, instalațiile electrice sau un ring de box pe care din când în când se mai organizau meciuri pugilistice. Ultima știre în legătură cu soarta stadionului a venit sub forma unui mesaj destul de neclar postat pe twitter în octombrie de către Steve Apostolopoulos, fiul actualului proprietar.

tweet pontiac silverdome

Construit de către un arhitect român

Construcția stadionului Pontiac Silverdome a fost coordonată de către arhitectul Constantin ”Mike” Micuda , un brașovean ajuns în Statele Unite în 1950, profitând de întoarcerea trupelor americane de după al doilea război mondial. Pontiac Silverdome a fost considerat unul dintre proiectele revoluționare ale acelor ani, fiind premiat ca atare în 1975. Constantin ”Mike” Micuda a murit în octombrie 2013.

sursă foto detroiturbex.com

sursă fotografii detroiturbex.com

28 martie 2017. Primaria orașului Detroit și proprietara Pontiac Silverdome, compania Triple Investment Group, au ajuns la un acord în privința demolării stadionului. Astfel, respectiva companie are timp până pe 9 iunie a.c. penjtru a obține licența pentru demolare și anunțarea perioadei în care va fi efectuată.

Articolul precedentA jucat 13 finale de cupă și le-a câștigat pe toate. Acum se pregătește pentru a 14-a finală
Articolul următorO echipă din Brazilia foloseşte numerele de pe tricouri pentru a promova ofertele unui supermarket

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here