Șase penalty-uri decisive ratate de tricolori

0
6464
Cele mai importante succese ale naționalei de până acum au fost influențate în mare măsură de loviturile de la 11 metri. Am pierdut puncte dar mai ales calificări importante datorită unor penalty-uri ratate de către jucătorii noștri. Mai jos am făcut un top 6 penalty-urilor decisive ratate de tricolori.

6. Nicolae Stanciu vs. Muntenegru – Preliminarii Campionatul Mondial din Rusia 2018

Nicolae Stanciu vs. Muntnegru
Sursa foto: sportpictures.eu
România a debutat în preliminariile pentru Mondialul din Rusia 2018 la Cluj împotriva naționalei Muntenegrului. Scorul a fost deschis târziu. Adrian Popa puncta pentru 1-0 în minutul 85. Avatanjul tricolorilor nu a durat decât 2 minute pentru că Jovetic aducea egalarea pentru oaspeți. Chiar și așa, am avut șansa unei victorii nesperate în prelungirile partidei. Centralul partidei, englezul Anthony Taylor dictează penalty pentru echipa noastră în prelungiri. Era minutul 97. Nicolae Stanciu execută și trimite peste poartă privându-ne astfel de 3 puncte foarte importante în economia calificării, chiar dacă era abia primul meci.

5. Adrian Mutu vs. Italia – Grupe Euro 2008

Echipa națională a României se califica la un turneu final după 8 ani. Eram în grupele Campionatul European din Austria și Elveția 2008 după 3 turnee finale ratate consecutiv: Mondialul din 2002, Europeanul din 2004 și Mondialul din 2006. La Euro 2008 România a făcut parte dintr-o grupă infernală cu Olanda, Italia și Franța. Nu prea ne dădea nimeni vreo șansă de calificare dintr-o astfel de grupă însă am fost la un penalty distanță de sferturi. Aveam un punct după primul meci, 0-0 cu Franța și urma să întâlnim Italia. Adrian Mutu deschidea scorul în meciul cu italienii. Era minutul 55 când profită de o pasă greșită a lui Zambrotta și trimite în dreapta lui Buffon. Egalarea a venit la faza imediat următoare prin Panucci. În minutul 81 am beneficiat de o lovitură de la 11 metri – șansa unei calificări îstorice. Mutu este cel care execută însă șutează modest și Buffon respinge. S-a terminat 1-1 și aveam două puncte după primele două partide. Ultimul meci, cel cu Olanda l-am pierdut cu 2-0 și am fost eliminați. S-au calificat Olanda și Italia. Olandezii cu maximum de puncte, 9 air Italia cu 4. Noi ne-am les cu două puncte și Franța cu un singur punct.

4. Daniel Timofte vs. Irlanda – Campionatul Mondial din Italia, 1990

După o victorie cu URSS, un egal cu Argentina lui Maradona și o înfrângere cu Camerunul lui Roger Milla, România se califica pentru prima dată în 16-imile unui Mondial. Pe 25 iunie 1990 la Genoa pe Stadio Comunale Luigi Ferraris tricolorii întâlneau naționala Irlandei pentru un loc în optimile competiției. După 90 de minute, tabela arăta 0-0 și s-a trecut la prelungiri. La 8 minute de la reluarea meciului, Emerich Jenei face o schimbare (a doua doar a partidei pentru noi după înlocuirea lui Răducioiu cu Dănuț Lupu din minutul 75) puțin neinspirată. Îl introduce pe Daniel Timofte în locul lui Ioan Ovidiu Sabău. Pe bancă se mai aflau Marius Lăcătuș, Rodion Cămptaru, Adrian Popescu, Dorin Mateuț, Ilie Dumitrescu, Emil Săndoi, Zsolt Muzsnai și Gheorghe Liliac. După terminarea celor două reprize adiționale de 15 minute, scorul a rămas tot 0-0 și s-a trecut la executarea loviturilor de la 11 metri. Hagi execută primul și marchează. La fel se întâmplă și cu Dănut Lupu, Iosif Rotariu și Ionuț Lupescu. Scorul la general era 4-4 după ce irlandezii trasnsformaseră toate penalty-urile. Urma ultima serie. Daniel Timofte excută modest și Pat Bonner reușește să apere. David O’Leary înscrie pentru Iralnda și România este eliminată de la Mondialul din Italia.

3. Gică Hagi vs. Bulgaria – Preliminarii Euro 92

Hagi vs. Bulgaria, 1992
Hagi penalty vs. Bulgaria, 1992
După parcursul excelent de la Mondialul din 90, naționala României era cap de serie în grupa preliminariilor pentru Campionatul European din 1992. Din grupa noastră mai făceau parte: Scoția, Elveția, Bulgaria și San Marino. O grupă relativ accesibilă pentru noi. Calificarea se decidea pe 20 noiembrie 1991 în chiar ultimul meci al grupei, Bulgaria – România. Scoția conducea grupa cu 11 puncte iar Elveția se afla pe locul secund cu 10 puncte după 8 partide jucate fiecare. România era pe locul 3 cu 9 puncte însă cu un meci mai puțin disputat. La momentul respectiv se acordau două puncte la victorie. România avea patru victorii, un egal și două înfrângeri înainte de meciul de la Sofia. La scorul de 0-0, România beneficiază de o lovitură de la 11 metri. Cel care execută este Hagi. Șutul său puternic pe centrul porții este apărat de portarul bulgarilor Borislav Mihaylov. Meciul se termină 1-1 și România rata calificare la Europeanul din Suedia, ’92, unicul turneu final ratat din perioada anilor ’90.

2. Dan Petrescu vs. Suedia – Campionatul Mondial din SUA, 1994

Mondialul din ’94 a rămas unul de referință pentru fotbalul românesc. În SUA am realizat cea mai mare performanță din istoria echipei naționale. Am fost la 5 minute distanță de o semi-finală de vis cu Brazilia! După ce ne-am calificat de pe primul loc din Grupa A (România 6p / Elveția 4p / SUA 4p / Columbia 3p), am eliminat în 16-imi Argentina cu 3-2  într-unul dintre cele mai frumoase meciuri de la acel Mondial. În sferturi am întâlnit Suedia. După cele 90 de minute, scorul era 1-1, Brolin deschidea tabela  în minutul 78. 10 minute mai târziu Răducioiu restabilea egalitatea. S-au jucat prelungiri și același Răducioiu marca în minutul 101 pentru 2-1. Din păcate pentru noi, avantajul nu a rezistat pe tabelă până la ultimul fluier. Kennet Andersson reușește să egaleze în minutul 115 după o ieșire greșită a lui Prunea. Se trece la penalty-uri… Mild execută primul și trimite peste poartă. Primul nostru executant este Răducioiu care marchează pentru a treia oară în poarta lui Thomas Ravelli. Andersson înscrie, la fel o face și Hagi. Urmează a treia serie. Pentru suedezi execută Brolin și marchează. Pentru noi înscrie Ionuț Lupescu. Mai erau două serii de executat: urmează ingesson pentru Suedia și Dan Petrescu pentru noi. Suedezul marchează, Petrescu ratează după un elan mic și o execuție pe mijlocul porții. România rata o șansă imensă de calificare atunci. Ultimul penalty din seria de 5 este executat de Ilie Dumitrescu care nu ratează. Era 4-4 după 5 serii de penalty-uri executate.

1. Miodrag Belodedici vs. Suedia – Campionatul Mondial din SUA, 1994

Suntem la același meci cu Suedia de la Mondialul din ’94, mai exact la momentul în care se excută prima serie de penalty-uri prin moarte subită. Henrik Larsson îl fentează pe Prunea și trimite în colțul opus săriturii portarului nostru. Suedia era în avataj. Pentru noi urmează Belodedici. Dublu câștigător al Ligii Campionilor (Cupa Campionilor Europeni), Belo își ia un elan mare, semn că va trage tare însă n-a fost așa. ˝Căprioara˝ trage plasat în stânga lui Ravelli. Portarul suedez se întinde și salvează mingea trimisă de fundașul nostru. România era eliminată, Suedia se califica în semifinale.

 ================
Articolul precedentO minge pierdută de un club scoţian a fost găsită la 1800 de km depărtare
Articolul următor49 de echipe din 96 care au evoluat de-a lungul timpul în prima ligă cel puțin un sezon nu mai există
"Some people think football is a matter of life and death. I assure you, it's much more serious than that." Bill Shankly

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here