Pele, fotbalistul-fenomen de doar 17 ani de la Campionatul Mondial din Suedia, 1958

0
1395

Pele, fotbalistul-fenomen la Campionatul Mondial din Suedia, 1958

Pele Suedia 1958
Pele la Campionatul Mondial din Suedia, 1958 / Sursa foto: gq-magazine.co.uk
La doar 17 ani, Pele avea să facă parte din lotul Brazilei pentru Campionatul Mondial din Suedia, 1958. Brazilenii erau repartizați în Grupa 4 alături de Austria, Anglia și U.R.S.S. Federația Braziliană de Fotbal angajase un psiholog pentru a se asigura că fotbaliștii sunt pregătiți din toate punctele de vedere, inclusiv mental.
⁕⁕⁕
“Mondialul din 1958 a fost un vis. Eram un puști. Nimeni nu se aștepta. Nimeni nu credea în noi.” – Pele.
⁕⁕⁕
Decizia includerii în lotul naționalei Braziliei lui Pele i-a aparținut în întregime selecționerului Vicente Feola care a trecut pentru recomandarea pishologului angajat de federație, Joao Carvalhaes. Despre Pele, Carvalhaes i-a spus lui Feola că este prea imatur pentru o asemenea competiție. Feola i-a replicat: “S-ar putea să ai dreptate dar nu știi nimic despre fotbal. L-am văzut jucând pe Pele!”
⁕⁕⁕
“Îmi amintesc de câțiva reporteri care se întrebau cum s-au gândit să ia un copil de 17 ani la Campionatul Mondial!?” – Pele.
⁕⁕⁕
 
După ce a lipsit primele două meciuri din grupă (victorie cu 3-0 împotriva Austriei și 0-0 cu Anglia) din cauza unei accidentari, Pele avea să debuteze cu U.R.S.S. Deși nu a reușt să-și treacă numele pe lista marcatorilor, puștiul de 17 ani avea să făcă un meci foarte bun și să fure privirile tuturor alături de un alt fotbalist, un anume Garrincha (debutant și el la acest Mondial). Brazilienii se impuneau cu 2-0 prin golurile marcate de Vava și se calificau în sferturi de pe primul loc. 
Debutul lui Pele la Campionatul Mondial din Suedia, 1958
Fază din meciul Brazilia 2-0 U.R.S.S., meciul de debut al lui Pele la Mondialul din Suedia, 1958 / Sursa foto: rbth.com
Pele avea să confirme încrederea acordată de către selecționerul Feola, când înscrie în poarta galezilor singurul gol al meciului și să califice Brazilia în semifinale! Prin marcarea acestui gol, Pele devenea cel mai tânăr fotbalist (17 ani și 239 de zile) care înscrie la un Campionat Mondial, record care rezistă și astăzi. Precedentul record fusese stabilit la chiar primul campionat mondial din istorie (Uruguay 1930) de către mexicanul Manuel Rosas (18 ani și 90 de zile).
Pele vs Tara Galilor, Campionatul din Suedia, 1958
Pele în meciul cu Țara Galilor din sferturile de finală ale Campionatului Mondial din Suedia, 1958 / Sursa foto: bbc.com
În semifinale, Pele avea să-și arate cu adevărat clasa în fața puternicei echipe a Franței, cu un Just Fontaine într-o mare formă, care, până înaintea acestui meci marcase 8 goluri! După doar 9 minute, tabela de marcaj arăta 1-1 prin golurile marcate de Vava în minutul 2, și Fontaine în minutul 9. Brazilienii intrau la cabine cu un avantaj de un gol după ce Didi marca în minutul 39. După pauză, Pele avea să intre în istorie! Puștiul de 17 ani înscria 3 goluri în 23 de minute! Tabela avea să fie închisă de către atacantul echipei Reims, Roger Piantoni în minutul 83. Brazilienii se calificau în marea finală după o victorie cu 5-2 în fața Franței.
“Când am văzut cum joacă Pele, m-am gândit serios că ar trebui să-mi agăț ghetele-n cui.” – declarația lui Just Fontaine după meci. Francezul de origine marocană avea să devină Gheata de Aur al acelei ediții cu 13 goluri. În finala mică, Fontaine mai marcase 4 goluri (Franța 6-3 Germania de Vest) pe lângă cele 9 înscrise până atunci.
În ultimul act al competiției, Brazilia întâlnea marea favorită, Suedia, țara gazdă. Pele avea să fure din nou toate privirile. Avea să-și treacă două goluri pe lista marcatorilor în victoria cu 5-2 în fața Suediei.
La 17 ani și 234 de zile, Pele este deținătorul recordurilor de cel mai tânăr fotbalist care a marcat într-o finala de Campionat Mondia și cel mai tânar fotbalist care a câștigat Campionatul Mondial!
Pele, campion mondial la 17 ani și 244 de zile!
Pele după finala Campionatului Mondial din 1958, câștigată cu Suedia, scor 5-2 / Sursa foto: thesefootballtimes.co
Articolul precedentPrimul meci din istorie dintre România și Belgia (11 iunie, 1937)
Articolul următorFinala Cupei României 1959: Dinamo – CSM Baia Mare 4-0

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here