Parfum de legenda – Fotbalul din vestul tarii -”Batrana Doamna”

6
1326

 

de Newsted
Marea rivala a Timisoarei fotbalistice , purtatoare a numelui de “Campioana a provinciei” ( putin nedrept zic eu, fiindca are acelasi numar de titluri nationale castigate ca si Chinezul Timisoara ) UTA a luat nastere la 18 aprilie 1945 , fiind infiintata de catre baronul Francisc von Neumann, patronul Fabricii Textile din Arad si in acelasi timp detinand aproximativ o treime din suprafata orasului.Mare suporter al Arsenalului, baronul von Neumann a dat echipei nou-nascute culorile rosu si alb, exact culorile londonezilor ( care la randul lor le preluasera de la Nottingham Forest ).Primul nume purtat de catre viitoarea echipa de legenda a fost ITA (Intreprinderea Textila Arad).Apoi, de-a lungul timpului aceasta a fost schimbata in Flamura Rosie, Flamura Rosie -UTA, iar ulterior simplu UTA, denumire ramasa pana in ziua de astazi.

Anul urmator echipa, care a fost inscrisa direct in prima liga ( motivele pentru care s-a intamplat acest lucru mi-a fost imposibil sa le aflu…poate ma ajuta cineva) a castigat titlul de campioana nationala in formula : Marki, Lorant, Pall, Reinhardt, Meszaros, Gh.Bacut, I-Ad Covaci, Mercea, Bonihady, Petschovschi, Toth III. La 1 septembrie 1946 a fost inaugurat stadionul echipei, construit dupa modelul stadionului echipei favorite a baronului: Stadionul Highbury.Tunelul subteran de intrare a echipelor reprezenta ceva nemaivazut in Romania.Constructia arenei, inceputa cu un an in urma a obligat echipa sa evolueze pe vechea arena Gloria, iar anumite meciuri au fost jucate chiar in Bucureste in fata a 30 000 de spectatori(asa cum ne spun niste povesti frumoase).Sezonul care a urmat, 1947-1948 avea sa aduca eventul in orasul din vestul tarii, dubla cupa-campionat.Echipa tip a aceluisezon era compusa din urmatorii: Alexandru Marki, Moise Vass, Zoltan Farmati, Gheorghe Băcuţ, Adalbert Pall, Iosif Petschovski, Adalbert Kovacs, Ioan Reinhardt, Ludovic Bonyhadi, Ion Stibinger, Nicolae Dumitrescu.Sezonul 1950 aduce cel de-al treilea titlu de campioana unei echipe formata din jucatori ajunsi la apogeul carierei: Alexandru Marki, Moise Vass, Adalbert Pall, Zoltan Farmati, Iosif Petschovski, Ladislau Băcuţ II, Silviu Boitoş, Andrei Mercea, Mihai Carpineţ, Ioan Reinhardt, Nicolae Dumitrescu.Este usor de observat ca aceste performante din primii 4 ani de existenta a “Batranei Doamne” , asa cum a fost alintata de catre marele cronicar sportiv Ioan Chirila, s-au obtinut cu o generatie de jucatori de exceptie, taote cele trei formule de joc prezentate anterior bazandu-se pe acelasi schelet de jucatori.
.

Insa, anul 1948 aduce o mare schimbare acestei echipei.Odata cu marea schimbare de regim politic din Romania, s-au operat mai multe schimbari si in fenomenul sportiv din Romania.Usor-usor echipele patronate de catre industriasi au fost obligate sa treaca in “domeniul statului”, iar cei care nu au fost de acord au fost desfiintati.Nu a scapat nici UTA .Baronului von Neumann i-a fost confiscata de catre stat intreaga avere cu fabrica textila si cu echipa cu tot.Se spune ca a plecat din Arad pe bicicleta, fiindu-i confiscata si masina personala, Austin.La scurt timp, mentorul si fostul patron al echipei avea sa plece in Statele Unite de unde nu va mai reveni niciodata.Astfel, UTA a devenit o echipa muncitoreasca si s-a alaturat celorlalte nou-infiintate echipe muncitoresti, echipe studentesti, sau departamentale.Astfel au disparut echipele profesioniste sau semi-profesioniste din Romania, fiind inlocuite cu echipele ministerelor: Min Apararii, Min de Interne, Ministerul Invatamantului, etc).E drept ca existau si inainte de al doilea razboi mondial echipe ale ministerelor, in speciale ale Min Invatamantului sau Min Transporturilor, insa legea in fotbal era facuta de echipele sustinute de patroni, echipe profesioniste in care se pompau bani si care puteau aduce jucatori de valoare…

Sa revenim la performantele UT-ei: Anul 1953 aduce cea de-a doua Cupa a Romaniei , intro finala cu o mare echipa a acelui deceniu: CCA.Echipa castigatoare cu 1-0 a finalei era: Francisc Kiss, Gavril Szücs, Iosif Kapas, Zoltan Farmati, Mihai Carpineţ, Gavril Serfözö, Nicolae Popa, Gheorghe Váczi, Adalbert Kovacs, Andrei Mercea, Nicolae Dumitrescu, M.Popovici, Gheorghe Lupeş.Disparuse intre timp din echipa jucatorul care are statuie la poarta stadionului aradean: Iosif Petschovski.Cum in 1948 Bucurestiul a devenit noul pol al fotbalului de performanta din Romania, era normal sa atraga jucatorii de valoare din tara.Printre ei si idolul Aradului, ajuns tocmai la invinsa din finala 1953:CCA.In editia urmatoare de campionat, UTA mai castiga o batalie cu mai puternicul sau adversar CCA, de data asta reusind sa castige titlul de campioana.

Urmeaza o lunga perioada de timp in care in afara unei finale de cupa pierduta cu 4-0 in fata Stelei , UTA nu mai obtine nicio performanta notabila.

La sfarsitul deceniului al saptelea – secolul trecut , o noua generatie de exceptie a Aradului apare pe firmamentul campionatului romanesc si mai apoi se face cunoscuta si in Europa….Titlul de campioana, al cincelea dar poate cel mai asteptat de catre suporteri vine dupa lungi asteptari, framantari, schimbari in sezonul 1968-1969.Bucurie imensa la Arad, orasul care isi iubea echipa cu multa patima.Titlul national e castigat de Batrana Doamna dupa o pauza de 15 ani, intr-o periooada cand legea in fotbal era facuta de Steaua si Dinamo.In campionatul urmator UTA recidiveaza obtinand astfel cel de-al saselea titlu national.Echipa care a castigat cele doua titluri consecutive: Gornea, Batrana, Birau, Bakos, Czako, Axente, Pojoni, Schiopu, Petescu, Domide, Lereter, Mot, Sima, Brosovski, Fl.Dumitrescu, Brandescu, Atodiresei, Bodea.

Ca urmare a participarii in Cupa Campionilor Europeni, UTA avea sa obtina cel mai mare succes al unei echipe romanesti de pana atunci: eliminarea detinatoarei titlului european, Feyenoord( 1-1 la Rotterdam si 0-0 la Arad ). Un meci pe care si acum cei care l-au trait il povestesc nepotilor.Marea Feyenoord, mandra campioana a Europei , cea care si-a permis un gest nobil fata de aradeni a fost eliminata de o echipa saraca din Romania.Atat de saraca incat a jucat intr-un echipament oferit chiar de adversari, sensibilizati de starea proasta a vechilor tricouri aradene….Prima mare performanta europeana a unei echipe romanesti.

Insa avea sa fie si cantecul de lebada al legendei aradene…Anul 1979 aduce prima retrogradare.Si de aici a inceput declinul.Vor urma mai multe promovari si retrogradari iar UTA nu va mai atinge niciodata gloria.La inceput de nou mileniu, UTA fuzioneaza cu Liberty Salonta, echipa nou-promovata in Liga I, acest act punand in discutie identitatea noii echipei.Si continuitatea sau moartea spiritului.Desi spiritul este mentinut de suporteri, in inimile lor.De catre ei, cei care stiu mai bine ca oricine ca au fost mai buni decat campionii Europei….

———————————-
PALMARES:
* 6 titluri de Campioana Naţionala a Romaniei în editiile: 1946/47, 1947/48, 1950, 1954, 1968/69, 1969/70
* 2 Cupe ale Romaniei in 1947/48 si 1953
* de două ori finalista a Cupei Romaniei in 1950 si 1966
.

Surse:
www.uta-arad.ro
http://ro.goobix.com
http://sportpedia.mysport.ro
Mihai Ionescu , Mircea Tudoran- “Fotbal de la A la Z”-vol I

Articolul precedentŞi totuşi, United trăieşte! (+Rezumate VIDEO)
Articolul următorEchipe de legendă: Chinezul Timișoara

6 COMENTARII

  1. as vrea ca u sa faci si un articol despre Poli Timisoara…….oricum articolul despre UTA este f bun

  2. @NeogenO sa incerc si cu Poli, desi acolo sunt anumite necunoscute :))Acum, pe bune, chiar o sa incerc.Fotbalul din trecutul Ardealului si Banatului merita amintit, pentru ca acolo s-a jucat prima data fotbal pe teritoriul actualei Romanii

  3. si as vrea sa vad si Poli-Real Madrid……acel-1 din Cupa Campionilor…..daca se poate

  4. doua observatii:1. In 1946 UTA nu a fost “inscrisa” direct in prima liga. Dupa o pauza de cativa ani pricinuita de al doilea razboi mondial, perioada in care multe cluburi s-au desfiintat, campionatul trebuia luat practic de la 0. S-a hotarat ca in prima liga sa fie inscrise reprezentantele judetelor cu cea mai mare traditie fotbalistica in Romania. Printre aceste judete se afla si Aradul. Dreptul de a reprezenta Aradul in prima liga a fost castigat de UTA in urma unui minicampionat desfasurat in anul 1946 si la care au participat toate echipele din Arad, minicampionat castigat en fanfare de echipa baronului Neumann2. UTA nu a fuzionat cu Liberty Salonta! S-a facut doar o cesiune de locuri, echipa salontana cedand dreptul castigat prin promovare de a juca in prima liga UTA-ei. La acel moment, chiar daca imorala (de aceea nici nu a fost agreata de suporteri) acea practica era egala. Nici un moment nu s-a pus problema pierderii indentitatii clubului!

  5. doua observatii:1. In 1946 UTA nu a fost "inscrisa" direct in prima liga. Dupa o pauza de cativa ani pricinuita de al doilea razboi mondial, perioada in care multe cluburi s-au desfiintat, campionatul trebuia luat practic de la 0. S-a hotarat ca in prima liga sa fie inscrise reprezentantele judetelor cu cea mai mare traditie fotbalistica in Romania. Printre aceste judete se afla si Aradul. Dreptul de a reprezenta Aradul in prima liga a fost castigat de UTA in urma unui minicampionat desfasurat in anul 1946 si la care au participat toate echipele din Arad, minicampionat castigat en fanfare de echipa baronului Neumann2. UTA nu a fuzionat cu Liberty Salonta! S-a facut doar o cesiune de locuri, echipa salontana cedand dreptul castigat prin promovare de a juca in prima liga UTA-ei. La acel moment, chiar daca imorala (de aceea nici nu a fost agreata de suporteri) acea practica era egala. Nici un moment nu s-a pus problema pierderii indentitatii clubului!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here