Palatul părăsit – Stadionul “Nicolae Dobrin”

0
6180
Arena din Trivale, casa echipei FC Argeș – de două ori campioana României (72’, 79’)!
1 Mai - Pitești
Stadionul “1 Mai” – Pitești
Arena nu mai e ce-a fost, nici stadionul, nici echipa, ci doar spiritul
Stadionul s-a numit inițial “1 Mai” și a apărut după ce, în 1962, Dinamo Pitești a promovat pentru prima dată în Divizia A, iar necesitatea unei noi arene, mai moderne, devenise un lucru firesc la Pitești. Inaugurarea a avut loc pe 2 mai 1964, cu un meci amical disputat între Dinamo Pitești și Spartak Sofia, acontat de alb-violeți (3-0). De-a lungul anilor, Arena din Trivale a trecut prin repetate etape de modernizare: instalarea pistei de atletism, amenajarea vestiarelor, a tunelului de acces și a spațiului destinat băncilor de rezerve. Până la Revoluție au fost înălțate tribunele și a început amenajarea tribunei a II-a (care nu a fost finalizată nici până în prezent). După 1989 s-a renunțat la denumirea de “1 Mai” și s-a apelat la cea de “Municipal”, asta până când Consiliul Local a aprobat ca Arena din Trivale să poarte numele celui care a făcut mare acest club, Nicolae Dobrin. Cu o capacitate de 16 500 locuri, Stadionul “Nicolae Dobrin” a fost unul dintre cele mai frumoase ale țării. Aici s-au câștigat două titluri de campioană ale României (72’,79’) și s-au învins echipe precum Dinamo, Steaua, Rapid, Real Madrid, Sevilla, Valencia, AEK Atena, Panathinaikos, Toulouse,  iar lista poate continua.
Stadionul “Nicolae Dobrin” a fost o bijuterie de lux nevalorificată de autoritățile locale, un templu pe care orice echipă de fotbal își dorea să se antreneze măcar 15 minute. Un dreptunghi în care mulţi fani visau să pătrundă. Măcar pentru poze! FC Argeș a fost retorogradată la data de 8 iunie 2009 în Liga a II-a, după ce D.N.A-ul a descoperit că patronul echipei, Cornel Penescu, a încercat să mituiască mai mulți arbitri pentru ca aceștia să “ajute” echipa să câștige. Acest caz a fost denumit de presă “Cazul Penescu” sau Calciopoli-ul românesc. S-o fi ales praful de atunci?
„Stadionul a ajuns în paragină și toată lumea vede acest lucru. E păcat că Arena din Trivale arată așa. A trecut mult timp de când nu s-a mai făcut nimic nou pe aici. Legat de FC Argeș, am mers și am vorbit cu autoritățile în repetate rânduri, dar nu vin alături de echipă. Nu e treaba noastră să avem grijă de starea Complexului sportiv, ci a autorităților”, Gica Dobrin – Președinte executiv FC Argeș.
 „Ne aducem aminte cu plăcere de meciurile dintre FC Argeş şi Universitatea Craiova. Erau meciuri adevărate! Autorităţile locale ar trebui să se implice mult mai mult în salvarea celor două cluburi de mare tradiţie din fotbalul românesc, pentru că, în caz contrar, acestea riscă să dispară din fotbalul mare“, Balaci/Cămătaru.
„FC Argeș nu este echipa Primăriei, a Argeșului sau a Piteștiului. Am discutat de multe ori cu cei care se ocupă de club, însă nu am ajuns la nicio înțelegere. În schimb, Stadionul “Nicolae Dobrin” este al municipalității, al iubitorilor de fotbal. Din moment ce ei folosesc terenurile, e normal să se ocupe și de ele. De anul viitor o să pornim lucrări de modernizare la pista de atletism, însă deocamdată avem probleme cu firma de licitație”, Tudor Pendiuc – Primar Pitești.
„Nu am familie, iar echipa asta reprezintă totul pentru mine. Am mai mult de 30 de ani de când nu am ratat niciun meci de-al lor. Am prins și vremurile bune, pe acelea cu Dobrin, cu stadionul plin, când pur și simplu îți e era drag să vii aici, dar și pe cele de acum, când toți au uitat ce reprezintă Stadionul “Nicolae Dobrin” și echipa FC Argeș. Iau trenul și merg în deplasări să îi văd, iar jucătorii pot confirma acest lucru”, T. S, poate cel mai înfocat suporter ”alb – violet”.
Articolul precedentNaţionala României din diaspora
Articolul următorMan. United transferă un ”citizen” de doar trei ani de zile
„Un bădăran, un necioplit, un neinformat, pe scurt: un NEANDERTHALIAN INTELECTUAL” George Copos

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here