Meciuri memorabile: Oțelul Galați 1-0 Juventus (Cupa UEFA, 7 septembrie 1988)

6
6947

Poveștile anilor ’80 se opresc la un mare meci, mare: Oțelul – Juventus. Doar două sezoane le-au trebuit gălățenilor pentru a obține, în premieră calificarea într-o competiție europeană. Ediția 1987/1988 a Diviziei A, a consemnat clasarea Oțelului pe locul 4, formația de la Dunăre fiind devansată doar de bucureștencele Steaua, Dinamo și Victoria. Astfel, campioana provinciei și-a câștigat dreptul de a se alinia printre participantele în cea de-a 2-a întrecere europeană intercluburi ca importanță, Cupa UEFA.

Sorții au decis ca adversara gălățenilor să fie echipa care devenea în 1985, după câștigarea C.C.E., primul club din istoria fotbalului european care a obținut toate cele trei trofee continentale dar și Supercupa Europei și Cupa Intercontinentală.

7 septembrie 1988, “Stadionul Dunărea”, cu 35.000 de suflete în tribune, record pentru fotbalul gălățean ce rezistă și astăzi, Oțelul a aliniat la start următoarea echipă: Călugăru – G. Popescu, Anghelinei, Agiu, Borali – Burcea, M. Stan, Profir, Oct. Popescu – Ralea, Antohi.

Meciul netelevizat, perioada restricțiilor impuse de regimul comunist se afla în plină desfășurare, a început cu Juventus în atac. Bine așezați în teren, elevii lui Cornel Dinu nu au ținut seama de faptul că la adversari se regăseau fotbaliști cu renume, printre ei numarându-se Tacconi, Nicolo Napoli, Brio, Luigi De Agostini, Michael Laudrup, Altobelli sau Rui Barros, și și-au aratat în cateva rânduri forța lor ofensivă, în special pe contraatac. Prima repriză s-a încheiat cu un scor alb, destul de bun pentru o prima prezență la un asemenea nivel.

Startul celei de-a doua părți fluierat de turcul Yusuf Namoglu, găsește în teren o formație gălățeană mult mai încrezătoare în forțele proprii. Minutul ’56, Drăgoi se afla la marginea terenului pregătit să intre în luptă în locul lui Ralea. Peste numai 3 minute, o minge recuperată la mijlocul suprafeței de joc, ajunge pe partea dreaptă la proaspatul intrat și acesta este faultat în careu. PENALTY! Italienii protestează dar decizia nu poate fi schimbată. Ion Profir pune monopol pe minge, o așează tacticos pe punctul cu var, se îndreaptă spre ea, șut cu dreptul, plasat în stânga portarului, GOOOOOOL! Șeptarul gălățean intra în istorie – primul gol pentru OȚELUL într-o cupă europeană!

Până la final, italienii presează poarta gazdelor dar fără izbândă. Ad. Oprea intră în locul lui Borali și aduce forțe proaspete pentru apărare. Fluierul final consemnează un rezultat istoric: OTELUL – JUVENTUS 1-0!

Chiar dacă returul a fost pierdut fără drept de apel, cu 5-0, reușita gălățenilor a fost una de răsunet. În primăvara lui ‘89 torinezii au fost opriți în sferturi de către cei care urmau să câștige trofeul, Napoli. Un sezon mai tarziu, 89/90, Juventus a început o nouă perioadă glorioasă, primul succes fiind chiar câștigarea Cupei UEFA în fața celor de la Fiorentina.

Pentru fotbalul românesc, ediția 1988/1989 a însemnat stabilirea unui record extraordinar care merită reamintit: 3 echipe românești în primăvara europeană: Steaua (finala CCE), Dinamo (sferturi CC) și Victoria București (sferturi UEFA).
.
Otelul: Călugăru – G. Popescu, Anghelinei, Agiu, Borali (72’ Ad. Oprea) – Burcea, M. Stan, Profir, Oct. Popescu – Ralea (56’ Drăgoi), Antohi – Antrenor: Cornel Dinu;

Juventus: Tacconi, Napoli, Brio, Bruno, Agostini, Cabrini, Marocchi, Barros, Michael Laudrup, Mauro, Altobelli – Antrenor: Dino Zoff.

 

Articolul precedent#PronoLiga1! Un singur lider la finalul etapei a 2-a. Runda a 3-a va avea loc după pauza internațională
Articolul următorSparta Praga – Steaua 1-5, Cupa Campionilor (7 septembrie 1988)

6 COMENTARII

  1. Eram micuț, însă meciul ăsta este printre primele meciuri de fotbal pe care mi le amintesc. Nu l-am vazut la tv, însă știu că am ascultat transmisiunea radio. Mai jucau și alte echipe românești în cupele eruopene, însă Oțelul, cu victoria asta reușise să acapareze momentul . Fain, Mersi.

  2. Asta e unul dintre meciurile despre care nu s-a vorbit prea mult.Invingeau totusi Juventus ( numai cand citesc numele din echipa ma ia tremuratul ).Poate ma insel, dar cred ca e singura victorie romaneasca in fata Juventusului.Si in ce momente…

  3. Asta e unul dintre meciurile despre care nu s-a vorbit prea mult.Invingeau totusi Juventus ( numai cand citesc numele din echipa ma ia tremuratul ).Poate ma insel, dar cred ca e singura victorie romaneasca in fata Juventusului.Si in ce momente…

  4. Eram micuț, însă meciul ăsta este printre primele meciuri de fotbal pe care mi le amintesc. Nu l-am vazut la tv, însă știu că am ascultat transmisiunea radio. Mai jucau și alte echipe românești în cupele eruopene, însă Oțelul, cu victoria asta reușise să acapareze momentul . Fain, Mersi.

  5. Eu am fost acolo. Nu s-a vândut alcool in tot orașul, motiv pentru care, după meci,mulți au mers să sărbătorească la Brăila. Erau suporteri urcați și prin plopii din jurul stadionului. Unul din ei la marcarea golului lui Profir, a uitat că este în copac și a sărit, căzând apoi, fiind luat cu salvarea…A fost bucurie mare, în acei ani cenușii, cu foarte multe lipsuri..A circulat și zvonul că în retur, s-a dat ordin de la partid ca meciul să fie pierdut, astfel primindu-se niște electrocasnice italiene- la vremea aceea extrem de valoroase la noi, unde nu găseai mai nimic. Cinste echipei Oțelului de atunci!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here