Noul sosit la masa bogatilor din fotbalul european

0
2150

dmitrymonaco_1369775542Nascut la Perm, in 1966, într-o familie de medici, Dmitry Rybolovlev a urmat și el meseria părinților săi, studiind cardiologia. O dată cu căderea regimului comunist din Rusia și-a dat seama că oportunitățile de afaceri din zona munților Ural sunt imense. S-a mișcat repede și a investit în companii producătoare de produse chimice și fertilizante de potasiu. La 21 de ani distanță de acele începuturi, Rybolovlev a ajuns pe locul 119 în clasamentul Forbes al celor mai bogați oameni de pe mapamond, iar averea sa depășește 7 miliarde de euro, mare parte din bani provenind din vânzarea în 2010 a companiei Uralkali pentru 6500 milioane de euro.

Acționar majoritar la Bank of Cyprus, a cumparat în 2008 o imensa casa de lux în Palm Beach chiar de la Donald Trump, în schimbul sumei de 95 milioane de dolari. Trei mai târziu a cumparat alta pentru una din fetele sale, în New York, cu 88 milioane de dolari, în timp ce pentru el a cumparat un ”palat” numit La Belle Epoque, în Monaco, cu doar 300 milioane de dolari. Unei alte fiice i-a cumpărat, recent, o insulă în Grecia, Skorpios, locul unde este îngropat milionarul grec Aristotelis Onassis.

Însă nu totul a fost strălucitor în cariera de afacerist pentru milionarul rus. În 1996 a fost acuzat că a comandat asasinarea unui om de afaceri ce îi făcea concurență și a fost condamnat la 11 luni de inchisoare. Ulterior, și-a demonstrat nevinovăția și a fost eliberat.

În 2011, după lungi negocieri cu Albert de Monaco, a cumparat 66% dintre actiunile clubului monegasc, pentru care a plătit 100 milioane de euro. O data instalat in fruntea clubului, Rybolovlev a început să facă ce știe el mai bine: să cheltuie bani. Mega-proiectul AS Monaco a început o dată cu dublul transfer James Rodriguez – Moutinho, jucători pentru care a platit 70 de milioane de euro, iar ca bonus, gratis, l-a racolat pe Carvalho de la Real Madrid.

Ultima achiziție a lui Rybolovlev este columbianul Falcao, care azi nu s-a mai prezentat la antrenamentul celor de la Atletico Madrid pentru a face vizita medicală în Monte Carlo si dupa toate informatiile aparute in presa occidentala urmează să semneze contractul vineri.

După toată această cruciadă în forță începută de Rybolovlev pe piața transferurilor, cei de la au și publicat un posibil 11 ideal cu care AS Monaco va începe sezonul 2013-2014: Valdes, Ivanovic, Carvalho, Raggi, Coentrao, Ndinga, Moutinho, James, Carrasco, Falcao și Tevez. Rusului îi mai rămâne în cale o singură piedică: PSG-ul șeicului Al Thani. Un duel ce promite a face mult mai spectaculos campionatul francez.

Clanul rușilor

Rybolovlev nu e primul milionar rus aterizat cu bani cu tot în fotbalul european și mai are nevoie de mult rodaj pentru a ajunge la nivelul celor care au început aventura asta înaintea lui: Leonid Fedun, vicepreședintele Lukoil, care se chinuie, fără prea mult succes, să facă din Spartak Moscova un nume de temut, Valery Golubev, omul pus de Gazprom să se ocupe de Zenit St. Petersburg, Suleyman Kerimov, un tip care a făcut bani din speculații la bursă și s-a gândit să îi cheltuie cu Anzhi Makhachkala sau Yevgeny Giner, un personaj cu trecut obscur, care, protejat de oameni sus-puși în regimul lui Vladimir Putin, a ajuns să conducă CSKA Moscova, mândria armatei ruse.

În cele din urmă, însă primul dintre rușii ajunși faimoși pentru investițiile făcute în fotbal, să-l amintim pe Roman Abramovich, boss-ul de la Chelsea, club pe care l-a cumpărat în 2003 în schimbul a 233 de milioane de euro. Calculele arată în acești ultimi zece ani a cheltuit în jur de 2 900 de milioane de euro cu Chelsea, însă banii nu sunt o problemă pentru un om care este proprietarul celui mai mare iaht din lume sau al unui Boieng 767.

Articolul precedent”Gareth Bale e mai bun fotbalist decât Neymar și valorează mai mult”
Articolul următorNu doar oamenii sunt tehnici în Argentina, ci și câinii !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here