În fotbal de astazi e foarte uşor să devii omul de ieri. Ai fost un jucător mediocru, acum ești un antrenor respectat, antrenezi o echipă de top, lucrurile merg destul de bine, până când vine o perioada mai proastă și în presă apar deja nume care ar putea să te înlocuiască. Încerci să treci peste, însă circul continuă, pentru ca în final să fi nevoit să îi faci loc unui nou antrenor, în multe cazuri o fostă legendă a clubului, un antrenor de perspectivă. Exemplele sunt numeroase.
Pentru unii e complet diferit. Carieră impresionantă, jucător de excepție, aștepți doar un telefon pentru a deveni omul de mâine. Unul dintre aceștia este Jurgen Klinsmann, care a câștigat ca jucător cam tot ce se putea câștiga.
Pe 11 ianuarie 2008, era făcut anunțul oficial, Klinsmann urma să preia Bayern Munchen de la 1 iulie, urmând să-l înlocuiască pe Ottmar Hitzfeld, unul dintre cei mai de succes antenori ai lui Bayern. Desigur multă lume a privit această mutare cu scepticism și asta pentru că Jurgen venea cu o nouă mentalitate, cerea libertate totală, lucruri care nu se potrivesc cu rigorile clubului bavarez.
Deși a fost un prolific marcator, Klinsmann nu a fost cel mai popular jucător în perioada sa la Bayern. Scepticii nu uitau faptul că Jurgen nu a stat mai mult de trei ani la o echipă în cariera sa de jucător(excepție făcând aici Vfb Stuttgart, clubul la care a deputat în Bundesliga) și nu antrenase nicio echipă de club. Deși nu a fost considerat un antrenor pro-Munchen în perioada în care a antrenat echipa națională a Germaniei, mai mult având câteva conflicte cu jucători de la Bayern, printre care și Oliver Kahn, Klinsmann s-a bucurat de suportul lui der Kaiser, Franz Beckenbauer.
Când Hitzfeld a anunțat la mijlocul sezonului trecut că nu își va prelungi contractul cu Bayern, Beckenbauer, Honess și Rummenige și-au îndreptat atenția inevitabil spre Klinsmann, recomandat fiind de perfomanțele pe care le obținuse cu naționala Germaniei, locul 3 la Mondialul din 2006, la doi ani după ce preluase echipa, în prima sa aventura ca antrenor.
“Vrei să lucrezi cu oamenii potriviți, la locul potrivit pentru a obține rezultatele asteptate. E ușor ca lucrurile să nu funcționeze când oamenii nu au aceeași perspectiva, ambiție și filozofie.”
Asta declara Klinsmann in urma cu un an pentru The Times. Nu stiu dacă s-a gândit că va trebui să faca față la Bayern unei astfel de situații.
Lucrurile nu merg așa cum ar fi sperat în primul său sezon la club. Bayern momentan pe locul cinci, la patru puncte de prima poziție, nu se regăsește în acest campionat. Evoluții inconstante, cu un început de sezon foarte slab(cel mai slab din ultimii 30 de ani), în care a fost învinsă și pe Allianz Arena, cu 5-2 de Werder Bremen. Campionii însă au revenit la viață, reuşind să fie neînvinși timp de patru luni, perioada în care s-a clasat pe prima poziţie în grupa F a Ligii Campionilor (o grupă din care a făcut parte şi Steaua), fiind neînvinsă, cu patru victorii şi două egaluri, o ultimă victorie pe terenul celor de la Olympique Lyon, scor 3-2, Bayern arătând o forţa impresionantă, făcându-i pe fani să spere din nou la un parcurs cât mai lung în Liga Campionilor. Însă, Bayern se pare că trece din nou prin perioadă de la începutul sezonului, în 2009, de la reînceperea campionatului înregistrând trei înfrângeri în cinci jocuri, coborând pe locul cinci în clasament, la patru puncte de liderul Hertha Berlin.
A impresionat în optimile Ligii Campionilor, când a umilit Sporting cu 5-0 pe Jose Alvalade, însă în această săptămână a fost eliminată de Bayer Leverkusen din Cupa Germaniei, fiind învinsă cu 4-2. Nu rezultatele sunt cele care ingrijoreaza ci jocul echipei, îndeosebi în faza defensivă, Lucio sau Demichelis gafând în nenumărate rânduri, iar Rensing pare a nu fi jucătorul care să-l înlocuiască pe Kahn. Comparativ, sezonul trecut Bayern încasa 21 de goluri în tot campionatul, iar în acest sezon, în 22 de etape a primit 30 de goluri. Chiar și francezul Ribery, dat ca și transferat la Barcelona, cel mai bun jucător din Bundesliga sezonul trecut s-a plâns de defensivă.
După ultimele rezultate, Klinsmann nu se mai bucura de aceeași susținere a conducerii, în presă apărând deja zvonuri despre înlocuitorul său pe banca tehnică. Adversitățile puternice pe care și le-a creat cu unii dintre jucători, fac imposibila o colaborare care sa conducă Bayern spre un nou titlu de campioana, iar Klinsmann este din ce în ce mai aproape de a deveni omul de ieri.
“Jurgen are prea multe pe cap, vrea să le facă pe toate. Dar de la şoferul de autocar pînă la vestiar, totul e cu fundul în sus. Asta a fost o mare greşeală. În numai o jumătate de an, şi-a pierdut autoritatea şi totul e un haos. Mă surprinde că un jucător important ca Lahm a ajuns să critice deseori public tactica folosită. Aşa îşi înjunghie antrenorul în inimă! E un mare semnal de alarmă” – spunea atunci, Lottar Matthaus.
Am mai spus eu. Atacantii nu prea au stofa de antrenori. Vezi Lacatus, Hagi …