Barcelona și Real Madrid se vor întâlni astăzi pentru a șaptea oară într-o finală a Cupei Spaniei, acum Cupa Regelui, înainte de războiul civil Cupa Președintelui, iar după Cupa Generalului Franco. O vor face pe stadionul Mestalla, în Valencia, un oraș care între o mega-petrecere house organizată în port, la care se preconizează că vor participa peste 15 000 de persoane, procesiunile religioase specifice Săptămânii Mari și această finală, are andrenalina la nivel maxim, gradul de ocupație hotelieră ducându-se spre 100%.

Șase sunt finalele disputate de Barcelona și Real Madrid în Cupa Spaniei, victoriile fiind împărțite, câte trei de fiecare.
De altfel, Valencia este locul preferat al celor două finaliste pentru a își disputa acest trofeu, tot mai valoros odată cu trecerea anilor. Au făcut-o prima oară aici în 1936, chiar înainte de izbucnirea războiului civil spaniol, când această competiție se numea Cupa Președintelui Republicii. Atunci avea să câștige Real Madrid, scor 2-1, iar doar la o lună după, avea loc lovitura de stat ce provoca începutul războiului civil. Cupa Spaniei nu se va mai juca pâna în 1939, atunci când va reveni sub o altă denumire: Cupa Generalului Franco.
Un alt El Clasico jucat pe Mestalla având ca miză finala cupei, de această dată a Regelui, s-a jucat în 1990. Catalanii erau antrenați atunci de Johan Cruyff, iar acel meci i-a salvat acestuia postul și ulterior creația legendarului ”Dream Team”. Barcelona a câștigat cu 2-0, iar Cruyff a rămas la cârma echipei.
În 2011, tot la Valencia, s-a jucat una dintre cele mai intense finale având ca protagoniste cele două mari rivale din fotbalul spaniol. Un meci cu Mourinho pe banca tehnică a echipei din Madrid, cu Guardiola pe cea a catalanilor, în care fiecare minge era disputată de parcă era ultima fază. Două stiluri diametral opuse, posesia dusă la rang de artă versus fotbalul direct, rapid și efectiv.
Astăzi nu va juca Cristiano, autorul golului cu care Real Madrid câștiga finala din 2011 in prelungiri, nu vor fi prezenți nici Mourinho, nici Guardiola, Messi a mai fost văzut de la ultimul El Clasico, acel 4-3 scos in campionat pe Santiago Bernabeu și, chiar dacă tensiunea meciului există, nu mai are aceleași conotații belice. Pe banca tehnică apar acum Ancelotti și Tata Martino, antrenori de plan secundar, care evită lupta la baionetă și care lasă lumina reflectoarelor pe fotbaliști. Vor intra in scenă actori noi, precum Bale, Neymar, Carvajal, Jordi Alba, Cesc sau Benzema, ultimul nefiind prezent pe gazon in urmă cu trei ani urmare a unei decizii tehnice luate de Mourinho. Au dispărut între timp nume precum David Villa, Mesut Ozil, Carvalho, Keita, Adebayor, Maxwell sau Granero.

O finală cât un sezon, în special pentru Barcelona, care, eliminată din Liga Campionilor și cu campionatul ținut doar într-un fir de păr din cauza delăsarii cu care a abordat meciuri relativ ușoare ( Osasuna, Valladolid, Granada ), are în față o ultimă oportunitate de a mai ridica un trofeu care să îi facă mai ușor de înghițit un sezon amar din toate punctele de vedere: fotbalistice sau administrative. Deloc departe ca importanță acest trofeu și pentru Real Madrid. Campionatul se află deocamdată în mâinile celor de la Atletico, care își pot permite chiar și să piardă un meci din cele cinci rămase, în timp ce în Liga Campionilor, echipa lui Ancelotti are de trecut hopul Bayern Munchen, echipă considerată mare favorită la caștigarea trofeului. De parcă ar fi puțin, într-o eventuală finală, ar trebui să joace cu Chelsea sau Atletico. Așa că, această Cupă a Spaniei, considerată nu în urmă cu mulți ani a fi un trofeu minor pentru Barcelona și, mai ales, pentru Real Madrid, a ajuns acum o pradă tot mai râvnită, balsam de oblojit rănile căpătate pe parcursul sezonului.
Echipe probabile
El Clasico rămâne El Clasico
La meci vor fi prezenți peste 700 de ziariști sosiți de pe toate continentele mapamondului. Doar de la MediaPro, cei care produc transmisiunea TV sunt acreditate peste 150 de persoane, între care 24 de cameramani și trei echipe care se ocupă de retransmiterea semnalului HD prin satelit. Meciul va putea fi văzut în 166 de țări, iar în România va fi transmis de Digisport 1 ( ora 22:30 ).
De urmărit
Di Maria: Argentinianul, autorul centrării transformate in gol de Cristiano Ronaldo în finala din 2011, este o adevărate bestie neagră pentru echipa catalană. Din stângul său au plecat cinci pase decisive în meciurile jucate împotriva Barcelonei, marcând și un gol în Supercupa Spaniei 2012. Mai mult, Mestalla este locul unor amintiri frumoase pentru Di Maria, reușind să marcheze de trei ori pe acest stadion, ultima oară chiar împotriva Valenciei în ultimul meci de campionat.
Apărarea Barcelonei: Marea durere de cap a lui Tata Martino. Nu se știe, nici măcar nu se bănuiește cu cine va ieși antrenorul argentinian pe linia defensivă alături de Mascherano. Pique, Bartra și Puyol, chiar dacă au făcut deplasarea la Valencia, nu au primit avizul favorabil din partea medicilor. În ultimul meci, înfrângerea de la Granada, acolo a apărut Busquets, însă s-a văzut că a avut de suferit linia de mijloc, așa că e posibil ca alături de Mascherano, soluție de urgență și el pe tot parcursul sezonului, să fie titularizat brazilianul Adriano, chiar dacă nu este exclusă apariția lui Puyol, care, chiar dacă nu este apt 100% din punct de vedere fizic, ar putea fi folosit de Tata Martino pentru capacitatea sa de luptă și pentru a își motiva niște colegi care nu stau tocmai bine la capitolul psihic.