Pariurile sportive înseamnă o combinație între știință și noroc. Ele sunt considerate jocuri de noroc, dar cei mai pricepuți jucători analizează evenimentul atât de bine încât rolul șansei (neșansei) în deciderea pariului să fie cât mai redus posibil.
Deci, cât este știință și cât este noroc în cazul tău? Știai că se pot cuantifica exact cei doi factori? Am găsit cele două formule pe site-ul comunității pariorilor online din România: „scorul T” arată cât de mult au contat cunoștințele în câștigurile obținute, iar „valoarea P” arată cât de mult a contat norocul.
Trebuie avuți în vedere următorii factori: profitul obținut, numărul de pariuri jucate, cotele. Concret, iată care sunt formulele de calcul:
Legendă
O = cota medie a pariurilor luate în considerare; R = profitul obținut; N = numărul de pariuri
Sursa citată a dat următorul exemplu: ai pus 100 de pariuri de cotă 2.50 fiecare pe o miză de 1u fiecare pariu, și ai câștigat 48 de pariuri, ceea ce înseamnă că ai un câștig total de 120u. În situația dată avem:
O = 2.50
R = 1.2 (120%)
N = 100
Înlocuind aceste valori în fracția de mai sus vom avea: t = 2 / 1.249 = 1.60
În funcție de valoarea „t” se calculează valoarea „p”, accesând calculatorul din acest link. În căsuța ”T Score” se introduce 1.60, iar în căsuța ”DF” valoarea 99 (n-1). Se lasă bifată opțiunea ”One-tailed”.
Nu contează numai dacă ești profitabil la pariuri, ci și cât de profitabil ești. Atenție, e lucru demonstrat de cifre: cu cât cotele jucate sunt mai mari, cu atât profitabilitatea este influențată mai mult de noroc.