Nivelul fotbalului românesc: Sahtior, vânzări de 100 de milioane, Steaua, maxim 10!

1
1305

Sahtior v SteauaÎn fotbalul european se vorbește de diferențele uriașe dintre sumele de transferuri ale jucătorilor din Vest, față de cele ale jucătorilor din Est. Acest lucru este cât se poate de adevărat, numai că atunci când vorbim de Est, ar trebui să împărțim fotbalul pe categorii valorice și în această parte a Europei. Două dintre aceste categorii sunt Ucraina, un fotbal care vinde/cumpără pe sute de milioane și opusul ei, România, care vinde și cumpără pe milioane, ca să nu zicem sute de mii de Euro în multe dintre cazuri.

Un exemplu concludent în acest sens este seria de transferuri din ultimul sezon și din această vară. Dacă Sahtior Donetsk a vândut jucători pe 75 de milioane de Euro (Wilian, pe 35 de milioane la Anzhi Makhachkala și Fernandinho la Manchester City pentru 40 de milioane) și se pregătește să treacă de suta de milioane, un record în fotbalul ex-sovietic, prin vânzarea lui Henrikh Mkhitaryan, Steaua nici nu speră la mai mult de 10 milioane.

Cu alte cuvinte, avem următoarea hartă: pe de o parte Sahtior Donetsk, campioana Ucrainei, care își vinde trei dintre jucători cu peste 100 de milioane de Euro, iar pe de altă Steaua București, campioana României, care își vinde golgheterul cu puțin peste 2 milioane de Euro. Cu tot cu bonusuri, bani nedeclarați și alte îmbârligături, transferul golgheterului României tot nu ar trece de 4-5 milioane de Euro.  Și chiar dacă am mai adăuga încă doi jucători pe lista de vânzări a Stelei, pentru a realiza o comparație corectă de 3 la 3, tot nu ne-am apropia măcar de suma unui singur jucător al campioanei Ucrainei. Și atunci, despre ce naiba tot vorbim noi aici ? Despre fotbal, despre performanță, despre suporteri, despre manageri, despre patroni ? Nu, nicidecum, vorbim de un cancer care năpădește acest fotbal de la an la an, un cancer care este purtat de oamenii ce-l conduc.

Atâta timp cât am ajuns ca un armean, Henrikh Mkhitaryan, fără doar și poate un jucător de excepție în Ucraina, acolo unde a marcat 28 de goluri, să valoreze de 15 ori mai mult decât Raul Rusescu, cel mai bun marcator din România, cu 21 de goluri, este clar că ceva nu e în regulă.

Pentru a continua arborele genealogic al transferurilor, trebuie spus că echipa lui Lucescu s-a întărit cu Fred de la International Porto Alegre, 15 milioane de Euro și Taison de la Metalist Harkov, tot pe 15 milioane, în timp ce Steaua zice că l-a împrumutat pe Federico Piovaccari de la Sampdoria.

Așadar, 30 de milioane vs. o pizza vegetariană, cam despre asta este vorba!

Articolul precedentMarcel Kittel, primul tricou galben din Turul Franței 2013
Articolul următorEliminare banală într-un meci de tineret
„Un bădăran, un necioplit, un neinformat, pe scurt: un NEANDERTHALIAN INTELECTUAL” George Copos

1 COMENTARIU

  1. gresit, nu 30 milioane ci 100 miloane pentru o pizza ca vai de capul ei. Dar voi de la GSP care-l tot pupati pe JENERAL CASCHETA cu tot felul de interviuri banale ca vezi doamne a fost ANTRENORUL SECOLULUI uitindu-l pe LUCESCU cel ce a adus clubului nu numai performanta ci bani, multi bani cit nu l-ar egala neinsemnatul iordanescu nici in 20 de vieti, nu inseamna ca VOI sunteti la fel mici ca si fotbalul ROMANESC ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here