Nicolae Stanciu, oglinda fotbalului românesc peste hotare! Top 10 fotbaliști din Liga 1 eșuați în fotbalul mic

0
5829

nicolae stanciu Liga 1 Fotbalul românesc nu mai reprezintă de ani buni un ”fotbal” în adevăratul sens al cuvântului. Nu mai contăm la aproape niciun capitol. De la echipele de club, care nu mai prind nici măcar toamna europeană și până la inspida echipă națională, fotbalul românesc își culege roadele unor administrații pline de amatori, corupți și parveniți. Dacă din punct de vedere sportiv suntem ”Morți în cadă”, la capitolul marketing artificial suntem zmei și scoatem, an de an, numai vedete de talie mondială, precum Nicolae Stanciu.

Caragiale ar spune azi despre fotbaliștii români că ”Sunt admirabili, sublimi, dar lipsesc cu desăvârșire”. Fotbaliștii români de ”mare valoare” din Liga 1 sunt un produs exclusiv al protocolului ”Presă – Oameni de fotbal (conducători, impresari, atârnători etc)”. În ultimii ani, acest blat oribil dintre cele două entități a dat naștere mai multor vedete de carton cărora li s-a întrezărit un viitor de excepție. Acest trend l-am observat cel mai bine ieri, odată cu mega-transferul începutului de an, din punct de vedere financiar, al lui Nicolae Stanciu, de la Sparta Praga la Al Ahli.

Până la Nicolae Stanciu, fotbalul românesc a mai dat și multe alte chixuri de pomină. Jucători care rupeau norii în Liga 1, în meciuri dintre primele clasate și echipele de amatori din subsolul clasamentului, erau imediat etichetați de presă că ”noi Messi”, ”noi Hagi”, ”noi Belodedici”, ”noi Lupescu”, ”noi Gică Popescu” etc. Din păcate pentru ei, urmau fie transferuri la echipe din lumea a 3-a a fotbalului, fie eșecuri la echipe cât de cât serioase din Europa. În final, și cei din categoria a doua sfârșeau în anonimat sau reveniți cu coada între picioare în mlaștina din Liga 1.

Vezi ce transferuri sunt așteptate în următoarea perioadă și pariază pe finalizarea acestora pe case-pariuri-online.com

1. Nicolae Stanciu, drumul de la ”noul Hagi” la Al Hagi!

Nu puțini au fost aceia care vedeau în Nicolae Stanciu un posibil ”nou Hagi” sau măcar un ”decar” onorabil al naționalei. Plecat de la Vaslui la Steaua/FCSB, Nicușor, așa cum era alintat ”decarul” Stelei pe vremea când stătea în umbra lui Sănmărtean, a ajuns cu surle și trâmbițe la Anderlecht în 2016 pentru aproape 10 milioane de Euro. Cu toții și-au pus speranțe în Stanciu că va ajunge și mai mare decât a fost la Steaua/FCSB.

Astăzi, despre Stanciu vorbim cu certitudine ca fiind un fotbalist eșuat. De la Anderlecht, unde s-a stins rapid, Nicolae Stanciu a ajuns la Sparta Praga, o echipă, la ora actuală, sub nivelul celor de la Sepsi Sfântu Gheorghe. Deși presa, în special cea din România, îl ridica în slăvi și la Praga, în realitatea Stanciu a fost o cruntă dezamăgire și la praghezi. Într-un campionat ultra-modest, comparabil cu Liga 1, Sparta, cu Stanciu ”decar”, ocupă locul 5, la 17 puncte de liderul Slavia Praga. Cu același Stanciu în teren, Sparta a fost eliminată în Europa League de necunoscuta Subotica.

”Stanciu putea ajunge la o echipă de top”, cea mai ridicolă afirmație posibilă

E o cădere vertiginoasă transferul lui Nicolae Stanciu la Al Ahli! Eu îl vedeam la Chelsea, la Inter, la o echipă de top din Europa, nu în altă parte.”, spunea ieri, la Digisport, fostul patron al lui Stanciu de la FC Vaslui, Adrian Portumboiu. Adică, băi, nea Adi, al tău Nicușor nu a făcut față la Anderlecht, la Sparta Praga și matale îl vrei în Premier League sau Serie A?!

O altă mare tâmpenie legată de Nicolae Stanciu a apărut în presă în urmă cu un an. Știați că Nicolae Stanciu, fotbalistul care nu s-a adaptat la Bruxelles și Praga, a fost ofertat de Borussia Dortmund? Ei bine, da, e adevărat. Cel puțin asta e povestea dată publicității de ”celebrul impresar” blocat de presă. Se întâmpla minunea pe vremea când fotbalistul era în Belgia. ”Anderlecht nu a vrut sub nicio formă să îl împrumute. Au fost 8 oferte de împrumut, toate refuzate, inclusiv una de la Borussia Dortmund.” a spus Blocata.

În momentul de față surprinde suma uriașă – 10 milioane de Euro – pe care Al Ahli ar fi plătit-o Spartei Praga pentru Nicolae Stanciu. Jucătorul de 25 de ani nu a valorat niciodată 10 milioane. Nici măcar 5. Dar, vorba aceea, inteligent e cel care cere…., iar când vine vorba de arabi, banii chiar nu reprezintă un impediment în calea unui transfer.

De-a lungul anilor, pe drumul lui Nicolae Stanciu de azi au pășit mulți jucători de ”renume” din întrecerea mioritică. Unii au plecat direct în ”uitare”, iar alții au avut escală înainte de a dispărea de pe radarul fotbalului.

2. Mirel Rădoi, un fel de Nicolae Stanciu #10YearsChallenge 

Fostul căpitan al celor de la Steaua era privit ca un talent uriaș al Ligii 1 care nu poate ”sfârși” decât la un club mare al Europei. Un jucător bun pentru Liga 1, dar extrem de limitat din punct de vedere tehnic pentru cerințele fotbalului adevărat din vest, Mirel Rădoi a fost unul din cei mai scumpi jucători din Europa de Est. Bineînțeles, valoarea lui ridicată a stat în gura ”specialiștilor” din fotbalul intern și nu în concretizarea pe hârtie a unui transfer profitabil. Nu putem să uităm cum președintele LPF dădea prin 2006 previziuni financiare cu Rădoi, ridicând cota olteanului pe undeva pe la 12-15 milioane de Euro. Tot Mitică îl vedea pe Rădoi cel puțin la Chelsea, Real sau Barcelona.

Ce a urmat: stelistul a semnat cu Al-Hilal, o echipă mult peste cele enumerate anterior, ca buget petrolier! Steaua a primit, conform zvonurilor, 5 milioane de Euro. Așadar, din 15 s-au făcut 5, și din Chelsea s-a făcut Al Hilal.

3. Constantin Budescu, un ”Dobrin” eșuat la Yifang și ajuns zeu la Shabab

Băleau marii comentatori români când Budescu (29 de ani) marca contra desculților din Europa League sau contra amatorilor din Liga 1. Un talent uriaș, cu o tehnică incredibilă în dotare, Budescu este, probabil, cel mai puturos fotbalist pe care l-a dat fotbalul românesc. Dacă, talentului nu îi adaugi și puțină muncă, nu ai șanse să ajungi mai sus de România, liga secundă chineză sau zona arabă. De acest lucru s-a convins Budescu și ne-am convins cu toții în ultimii ani.

10 fotbaliști din Liga 1

De la Astra, talentatul jucător a ajuns la Dalian Yifang, acolo unde s-a plictisit și a revenit în țară. Din nou de la Giurgiu, casa răniților, Budescu a plecat la FCSB, acolo unde a impresionat. Nici nu era greu, având în vedere că era înconjurat de mediocri. În final, Budi a plecat din nou afară, dar nu la vreo echipă din zona fotbalului, ci din zona arabă, la Al Shabab.

4. Cristi ”Dodel” Tănase, de la Steaua direct în anonimat

Ești ”decar” și căpitan la Steaua. Frecvent convocat la echipa națională. Ce urmează pe plan profesional: un transfer la o echipă importantă din Europa? Fals! Plecarea în anonimat. Cristi Tănase, un strămoș de-al lui Nicolae Stanciu, a dispărut din fotbal în vara lui 2015. A plecat la Tianjin Teda, în China, unde nu a arătat nimic, iar azi, după o scurtă revenire la FCSB, s-a întors în anonimat, la Giresunspor, locul 14 din liga secundă turcă.

5. Mihăiță Pleșan, ratat de Arsenal

O altă ”mutare” de răsunet a fost cea a lui Mihăiță Pleșan la Arsenal. Da, craioveano-stelisto-dinamovistul de mic, Mihăiță Pleșan, a fost ca și transferat la celebra formație din Premier League. Nimeni nu își mai amintește când, însă  Mihăiță ne povestește: ”Arsene Wenger m-a sunat personal să-mi spună că mă urmărește de șase luni și sunt interesați de mine. Din păcate, totul a picat când s-a pus problema de bani. Arsenal a oferit 3 milioane plus 20% dintr-un eventual transfer ulterior, dar cei din club nu au fost de acord. Atunci au început și ghinioanele, la scurt timp după discuția cu Wenger am avut prima operație, după care s-au ținut lanț. Am avut șase accidentări grave soldate cu șase operații”, spune Mihăiță.

Anii au trecut, iar Mihăiță Pleșan nu a ajuns decât la Dinamo și la Steaua. A părăsit și țara, însă nu pentru Arsenal, ci pentru rușii de la Volga.

6. Adi Popa, motoreta stricată ajunsă pe butuci la Reading și trimisă pachet la Razgrad

Un alt om de bază al FCSB-ului din ultimii ani, Adi Popa, a ajuns la Reading în liga secundă. Întrucât a plecat de la cea mai bună echipă a României, unde era titular incontestabil, cu toții se așteptau ca ”Motoreta” să zburde în insulă. Nu avea însă să fie așa. Popică nu l-a convins pe Jaap Stam, antrenorul englezilor din 2017, și a ajuns joacă la echipa U21.

Între timp, Popică a mai fost împrumutat la Al Taawon și, recent, la vecinii de la Ludogoreț Razgrad.

7. Alex Bourceanu, ”Doar la Steaua București”

A eliminat Ajax Amsterdam, a învins pe Chelsea, a câștigat titlu după titlu în Liga 1, însă în final s-a dovedit un fotbalist bun ”Doar la Steaua București”, actuala FCSB. Odată plecat din România, Bourceanu s-a stins. Și el a mai trecut pe la națională, însă experiențele de la Trabzonspor și Arsenal Tula l-au băgat în anonimat.

8. Raul Rusescu, din La Liga codaș în SuperLiga

Un alt caz de ”codaș la oraș” este cel al actualului atacant al celor de la FCSB, Raul Rusescu. Plecat în 2013 de la echipa lui Becali direct în La Liga, la o echipă bună a Spaniei, precum FC Sevilla, ”grăsuțul” atacant nu a prins decât un meci în campionat.

Ibericii s-au convins de valoarea românului și au început să-l trimită prin toate colțurile Europei. A ajuns, rând pe rând, la Braga și înapoi la FCSB, pentru ca în final, Sevilla să-l cedeze gratis la Osmanlispor. Azi, Rusescu se chinuie să-și facă loc în primul 11 al celor de la FCSB.

Nu doar Steaua/FCSB se poate ”lăuda” cu fotbaliști-vedetă ajunși pe drumuri. Dinamo și ”U” Craiova au dat țepe de pomină cu câțiva jucători văzuți ca mari valori pe piața internă.

9. Andrei Ivan la Barcelona, glumă comparabilă cu Pleșan la Arsenal

”Oltenii au talent”…la zvonuri bombă pe piața transferurilor. După ce Mihăiță a aruncat grupurile de umor în faliment prin declarația ”M-a vrut Arsenal”, anul 2016 a adus o altă parodie de mare angajament.

Pe atunci, oltenii au ratat ”transferul mileniului”. Nici mai mult, nici mai puțin decât Barcelona, clubul uriaș al Spaniei, era pe urmele lui Andrei Ivan. ”Am vorbit cu Gerard, antrenorul filialei Barcelonei. Dosarul lui Ivan e pe biroul său şi crede că este un fotbalist interesant pentru viitorul clubului. Este un jucător care se potriveşte foarte bine stilului Barcei, deoarece ştie să joace unu contra unu şi este foarte rapid”, a declarat legenda Olteniei, Gică Craioveanu în presa din Spania.

În prezent, Andrei Ivan nu-i dă pase lui Messi, ci este în Austria, la Rapid Viena, împrumutat de la Krasnodar, echipă care nu știe cum să scape de țeapa olteană.

10. Dorin Rotariu, din ”groapa” canină în groapa carierei 

În 2017, nepotul mult mai cunoscutului Iosif Rotariu, Dorin, prindea transferul carierei și scăpa de ”Groapă”. Echipa care au crezut în ”Roti” a fost Club Brugge, campioana en-titre din Jupiler League. Din partea românului nu a venit prea mult, iar Rotariu a fost repede exilat la Mouscron. Nu s-a descurcat rău la codașa din Belgia, însă Brugge nu l-a reprimit în lot și l-a trimis la AZ Alkmaar, în Eredivisie. Nici aici nu a făcut ”pureci”, iar acum e pe drumuri. Există zvonuri că Rotariu ar fi dorit de Feirense, aflată pe penultimul loc în prima ligă portugheză.

surse foto: Twitter, estadiodeportivo.com.

Articolul precedentCFR Cluj, FCSB sau ”U” Craiova. Analiza care ne spune cine va lua titlul în Liga 1
Articolul următor#10YearsChallenge cu Viitorul Constanța! A produs Gică Hagi vreun fotbalist de clasă în ultimul deceniu?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here