Din 1878, în Liverpool exista un club, al cărui nume inițial a fost St. Domingo’s, pentru că fusese fundat de către parohia cu acest nume situată în nordul orașului, sub intenția de a crește tineretul din cartier aplicându-le valori sportive. Acel fenomen de creare a echipelor de fotbal de către biserici era foarte des întâlnit în acele vremuri. Brusc, St. Domingo.s și-a schimbat numele in Everton, transformându-se într-un club adevărat. Își juca meciurile pe Stanley Park, loc destul de mic pentru a primi toți fanii dornici ce a le vedea meciurile, apărând necesitatea de a căuta un spațiu mai mare, unde să încapă câți mai mulți suporteri. John Houlding, președintele de atunci al celor de la Everton a cumpărat niște terenuri învecinate cu Anfield Road, pe care ulterior le-a inchiriat propriului club.

Anfield Road, 1893
Anfield Road, 1893

Totul a mers ca pe roate, până când avariția lui Houlding a început să facă deranj printre ceilalți mebrii din conducerea de la Everton. Președintele era și proprietarul unicului pub din apropierea stadionului, local cu care făcea încasări uriașe în zilele de meci, mai ales că vindea și biletele de intrare. Afacerea era rotundă, doar în primul an pe Anfield Road, Everton având o asistență de patru ori mai mare. Houlding justifica avantajele de care avea parte cu ajutorul pe care îl oferea clubului in materie de transferuri și alte cheltuieli, însă calculele contabile nu îi convingeau  si pe ceilalți membri din conducerea clubului.

Criza a apărut in 1889, atunci când Houlding a urcat chiria de la 100 de lire sterline la 250. Ceilalți membri din conducere nu au fost de acord și au pactat o ofertă de 180 de lire sterline cu un contract valabil pentru trei ani de zile. Houlding nu vrea, anunță că vrea să plece și că vinde terenurile în schimbul sumei de 6000 de lire sterline. Rămâne cu buza umflată. Sătui de fițele sale, asociații îi întorc spatele și cumpără alt teren, în imediata vecinătate a Goodison Park. I-a costat mai mult, 8900 de lire, însă erau liberi de figurile și manevrele lui Houlding.

Actul original prin care a luat nastere Liverpool FC.
Actul original prin care a luat nastere Liverpool FC.

Terenurile de langa Anfield Road rămâneau libere așadar, iar Houlding, ofticat de manevra foștilor săi asociați, decide să formeze o nouă echipă, căruia îi pune numele Liverpool pe data de 15 martie 1892, după încercarea eșuată de a menține în proprietatea sa numele Everton. Pentru că nu mai avea mulți prieteni în lumea fotbalului din oraș, a pus bazele noii echipe importând masiv jucători scoțieni, asta și mulțumită unuia din vechii asociați de la Everton care nu l-a lăsat baltă: John McKenna. Atât de mulți scoțieni jucau la început în Liverpool încât echipa era cunoscută și ca ”Team of all the Macs”. Ideea lui Houlding a luat contur și a început să prospere, iar în 1893 s-a înscris în Second Division. A promovat chiar din primul sezon jucat acolo. Primul meci dintre cele două echipe s-a jucat pe 3 octombrie 1894, meciul fiind câștigat de Everton cu un contundent 3-0. Liverpool nu avea să cunoască gustul victoriei în derby până în septembrie 1897 ( 3-1 pe Anfield ). Timp de multe sezoane, duelul aveasă fie dominat de albaștrii, în special în epoca lui Dixie Dean, însă o dată ajunsă sub influența lui Bill Shankly, Liverpool avea să își lase o amprentă specială în fotbalul englez și european, arestându-le complet protagonismul rivalilor de pe Goodison Park.

surse foto 1 si 2

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here