Meciuri de legendă: România 1-2 Turcia, 1 mai 1925

0
1245

Al doilea meci din istorie dintre România și Turcia a avut loc pe 1 mai 1925. Prima întâlnire dintre cele două a avut loc doi ani mai devreme la Istanbul și s-a terminat 2-2.

Pentru noi a fost meciul cu numărul 10 în timp ce pentru turci era al 9-lea meci internațional. Spre deosebire de turci, reprezentativa noastră a fost una de jucători debutanți pe scena fotbalului internțional. Cu excepția a doi fotbaliști, care erau la a doua prezență în națională, ceilalți 9 jucau pentru prima dată pentru tricolori.

Meciul s-a jucat pe stadionul Romcomit din București cu 15.000 de spectatori în tribune. Întâlnirea a fost arbitrată pe englezul Rolton. În prima repriză, turcii au avut ocazia deschiderii scorului de la punctul cu var după ce unul din jucătorii noștri a făcut un henț. Penalty-ul a fost executat de jucătorul echipei Altay, Hamit Arslan, care însă a ratat iar scorul de egalitate s-a menținut până în minutul 64 când turcii au deschis scorul. Marcatorul reușitei a fost căpitanul turcilor și jucătorul lui Fenerbahçe, Zeki Riza Sporel. Avantajul turcilor a durat doar două minute. Josif Brauchler de la Juventus București avea să restabilească scorul de pe tabelă în minutul 66. partida se îndrepta spre un nou rezultat de egalitate între duelul româno-turc însă un alt jucător de la Fenerbahçe, Sabih Arca avea să înscrie golul victoriei cu 3 minute înainte de ultimul fluier. Scor final: România 1, Turcia 2.

Meci amical
1 mai 1925 – București, România
Stadion: Romcomit | Spectatori: 15.000
Arbitru: Rolton (Anglia)
ROMÂNIA
TURCIA
1
0
 Zeki Rıza Sporel 64′
Iosif Brauchler 64′  
  Sabih Arca 66′
PRIMUL XI
S. Echipa Jucător Jucător Echipa S.
2 Colțea București Mircea Stroescu (GK) C Hamit Akbay (GK) Muhafızgücü SK 4
1 Juventus București Svetozar Popovici Kadri Göktulga Fenerbahçe 3
1 Tricolor București Constantin Deleanu Ali Gençay Galatasaray 8
1 Brașovia Brașov Alexandru Geller Kemal Rıfat Kalpakçıoğlu Galatasaray 3
1 Brașovia Brașov Ioan Toth Hamit Arslan Altay 5
1 Juventus București Nicolae Czeh Sadi Çoban* Hilal 2
1 Tricolor București Charles Kohler Mehmet Leblebi Galatasaray 6
1 Juventus București Iosif Brauchler Alaeddin Baydar Fenerbahçe 8
1 Victoria Cluj Alexandru Chifor Zeki Rıza Sporel (C) Fenerbahçe 8
2 Știința Cluj Nicolae Bonciocat Sabih Arca Fenerbahçe 6
1 Victoria Cluj Vasile Cipcigan Bedri Gürsoy Fenerbahçe 7
REZERVE
Mithat Ertuğ* Galatasaray  2
SELECȚIONERI
 7 Teofil Moraru Metin
S. = Număr selecții în echipa națională

Regulile vremii nu permiteau schimbări, însă în cartea “31 de meciuri naționale ale Turciei” apărută în anul 1949, pentru acest meci, apare înlocuirea lui Sadi Çoban cu Mithat Ertuğ.

Pentru noi a fost a 4-a înfrângere la rând și a 6-a din istorie. În celelalte 9 partide disputate am reușit să câștigăm un meci (2-1 cu Iugoslavia – 8 iunie 1922) și să remizăm în 3 rânduri. În schimb, pentru turci era a 5-a victorie. Până la acest meci au pierdut 3 meciuri și un remizat o singură dată (Turcia 2-2 Romania, 26 octombrie 1923).

Articolul precedentMeciuri de legendă: România 1-0 Irlanda, 30 aprilie 1997
Articolul următorMeciuri de legendă: Bulgaria 1-2 România, 1 mai 1960
"Some people think football is a matter of life and death. I assure you, it's much more serious than that." Bill Shankly

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here