newcastleNewcastle United

Echipa cu cea mai slabă campanie de transferuri în Premier League. Un singur jucător adus, atacantul Loic Remy (26 ani), de la Queens Park Rangers. O vară dezolantă pentru fanii “coţofenelor” la capitolul achiziţiilor, mai ales după un sezon în care Newcastle s-a trezit luptându-se pentru evitarea retrogradării până în ultimele etape. Dar, avem şi explicaţii.

1. Achiziţiile făcute de club în ianuarie – Ajuns în zona retrogradării la deschiderea campaniei de transferuri din ianuarie, patronul Mike Ashley avea de ales între 3 opţiuni:

– Să-şi dea afară managerul. Alan Pardew primise din partea conducerii un contract pe 8 (opt!) sezoane în toamna lui 2012, ca semn de recunoştinţă şi încredere după performanţa reuşită în sezonul anterior, locul 5 ocupat la final. Concedierea lui la aproximativ 3 luni distanţă ar fi fost cel puţin bizară, ca să nu mai intrăm în detalii financiare ale unei astfel de decizii;

– Să refuze să-i mai acorde bani de transferuri managerului. Ashley putea considera că managerul a făcut strategia la începutul sezonului şi că trebuie să-şi asume deciziile luate în vara anului 2012, nu să solicite fonduri adiţionale pentru cârpirea lotului în iarnă. Astfel, putea să decidă că managerul va trebui să continue cu ce are la dispoziţie, iar la finalul sezonului să răspundă pentru clasarea echipei faţă de obiectivul fixat la startul sezonului.

– Să acorde încredere managerului şi bani pentru transferuri. Alan Pardew căuta să-şi întărească un lot din care a pierdut, prin rotaţie, jucători de bază de-a lungul sezonului. Managerul se plânsese în repetate rânduri în toamna lui 2012 că jucătorii de rezervă nu se apropie de nivelul titularilor şi scuza astfel criza de rezultate.

Din fericire pentru Alan Pardew şi, poate chiar pentru club, Mike Ashley a optat pentru a treia variantă şi i-a acordat managerului aproximativ 20 de milioane de lire sterline, pe care acesta i-a investit în 5 achiziţii importante: Mathieu Debuchy (fundaş dreapta, 26 ani, Lille), Mapou Yanga-Mbiwa (fundaş central, 23 ani, Montpellier), Yoan Gouffran (atacant, 26 ani, Bordeaux), Massadio Haidara (fundaş stânga, 19 ani, Nancy) şi Moussa Sissoko (mijlocaş central, 22 ani, Toulouse). 

Odată făcută această infuzie de personal, vara lui 2013 era de aşteptat să nu mai aducă altă revoluţie la nivelul lotului, ci mai degrabă să acorde timp noilor veniţi să se integreze.

2. Numirea lui Joe Kinnear în funcţia de “Director of Football” – Numit de presa britanică şi “Joe the Volcano”, antipatic până şi fanilor Newcastle, rolul lui Kinnear la club e unul extrem de transparent: baby-sitter pentru managerul Alan Pardew. Mai exact, patronul Mike Ashley l-a adus în organigramă pentru a avea managerul un superior direct pe latura sportivă, unul căruia să-i dea raportul. Patronatul urmează apoi să primească raportul de la Kinnear.

O altă semnificaţie a numirii din această vară o reprezintă lipsa de încredere a conducerii faţă de alegerile recente făcute de Alan Pardew în selecţia jucătorilor transferaţi. Dovada: prima acţiune oficială făcută de Joe Kinnear după instalare a fost să blocheze transferul fundaşului central Douglas, jucător pentru care toate acordurile fuseseră atinse, fiind la final de contract cu Twente. Brazilianul urma să semneze în scurt timp cu Dinamo Moscova.

3. Pardew, văzut de casele de pariuri favorit pentru a fi primul manager demis – Cu toate că are acest contract de lungă durată cu clubul, Alan Pardew e într-o situaţie extrem de delicată, faptul că a reuşit evitarea retrogradării în sezonul trecut nefiind deloc un obiectiv trasat la startul stagiunii precedente, cu atât mai puţin o performanţă. Astfel că e de bănuit că se aşteaptă semne cât mai rapide de revigorare în planul rezultatelor, în caz contrar conducerea fiind dispusă să se despartă de manager.

În încheiere: în ciuda acestei campanii lamentabile, Newcastle rămâne o echipă cu un lot extrem de valoros, selecţia făcută mai jos în privinţa unei echipe tip arătând o formulă care poate asigura chiar o clasare în prima jumătate a clasamentului. Mai rămâne de văzut doar cum vor fi gestionate aceste frământări din interiorul clubului. Rezultatele pozitive – o reţetă extrem de eficientă, doar să poată Alan Pardew să le şi obţină.

newcastle

3 COMENTARII

  1. Subtire rau “cotofenel”. Au ramas fara atacant cu verva (Cisse si Remy cam plafonati si Gouffran de nivel secund) si in rest aceeasi vesnica echipa. In felul asta iar le vor tremura chilotii prin martie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here