Mateş Box-to-Box: Clasamentul transferurilor verii 2013 în Premier League. Locul 16: Aston Villa

0
791

villa3De la sosirea managerului Paul Lambert la club, putem să-i numim cu adevărat “gaşca nebună” din Premier League.

Veteranii lotului s-au trezit puşi pe bancă pentru a face loc talentului tinerilor într-o mişcare riscantă, ce putea să-i ia managerului postul, iar clubului – locul în prima ligă. Dar, le-a ieşit.

Suntem în pragul sărbătorilor de iarnă, 23 decembrie 2012. Aston Villa se deplasează pe Stamford Bridge pentru a încasa scorul record al sezonului trecut: 0-8; urmat de alte două înfrângeri pe teren propriu: 0-4 cu Tottenham (26 decembrie) şi 0-3 cu Wigan (29 decembrie). În decurs de 6 zile, trupa lui Paul Lambert jucase 3 partide de campionat în care nu reuşise să marcheze vreun gol, încasând în schimb 15 goluri. Analiştii britanici aşteptau doar oficializarea despărţirii clubului de manager.

Şi totuşi, patronul Randy Lerner a mers pe mâna lui Paul Lambert mai departe. Un manager care avusese tupeul de a trece în rezervă numele grele ale echipei (Given, Dunne, N’Zogbia, Ireland, sau Bent) pentru a face loc tinerilor, merita mai mult timp. A fost decizia care ne-a permis să vedem un an 2013 cu totul diferit pentru Aston Villa şi propunerea unui jucător a cărui cotă a explodat: atacantul belgian Christian Benteke (22 ani).

Povestea transferului belgianului e una care merită menţionată. Era 31 august 2012, ultima zi a ferestrei de transferuri de vară, iar dimineaţa ne aducea vestea că Aston Villa făcute o ofertă de 7 milioane lire sterline, acceptată de Fulham, pentru atacantul american Clint Dempsey. Actualizarea informaţiei ne spunea că Dempsey refuza tratativele cu Aston Villa pentru a intra la negocieri cu Liverpool şi, într-un final, pentru a semna în ultima oră a zilei de transferuri cu Tottenham. A fost mişcarea care l-a făcut pe Paul Lambert să cheltuie acele milioane pentru aducerea unui tânăr atacant al lui Genk: Christian Benteke (21 ani), omul care urma să asigure menţinerea clubului în Premier League şi să îşi treacă un preţ de peste 20 de milioane de lire sterline pentru doritori la doar un an distanţă de la sosirea în Anglia.

O mare reuşită a acestei veri pentru Aston Villa este cu siguranţă capacitatea de a-l păstra pe Benteke pentru încă un sezon. După ce atacantul a cerut transferul, ştiind că este dorit de Tottenham şi Arsenal, deznodământul a fost ca belgianul să semneze un nou contract pe 5 sezoane cu clubul, cu o mărire substanţială de salariu, iar acum rămâne să demonstreze dacă nu a fost ceea ce englezii numesc “one-season-wonder”, în traducere: “minunea de un sezon”.

Cea mai importantă captură a acestei veri pentru Paul Lambert este atacantul ceh Libor Kozak, golgheterul Europa League în sezonul trecut pentru Lazio Roma. Opţiunile de atac arată excelent acum pentru Aston Villa, cu Agbonlahor, Weimann, Benteke şi Kozak, dar problemele echipei rămân valabile şi în acest sezon. Echipa nu ştie să se apere, greşeşte naiv în defensivă şi zădărniceşte de multe ori reuşitele oamenilor ofensivi prin erorile din faza de apărare. E un raport la care managerul va mai avea de lucrat.

În încheiere: Aston Villa a devenit una dintre cele mai atrăgătoare echipe din Premier League prin tinereţea propusă între titulari. În condiţiile în care se pot disciplina pe plan defensiv, putem asista la un sezon entuziasmant din partea lor. În caz contrar, revine lupta pentru evitarea retrogradării.

villa2

Articolul precedentSemifinale fără surprize: Serena Williams și Azarenka vor juca finala
Articolul următorRatto se impune în Andorra, Nibali își mărește avansul

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here