Echipa care s-a descurcat cel mai bine la transferuri dintre cele care au obţinut promovarea în această vară în Premier League.
Un patron exotic, contestat de fani, dar care a readus clubul galez în prima ligă după o absenţă de 51 de ani. Şi, a asigurat clubului fondurile necesare pentru a doborî de 3 ori recordul de transfer în această vară prin achiziţii de marcă.
27 mai 2010. După încă o ratare a promovării în Premier League, o nouă înfrângere în Playoff-ul de promovare, Cardiff City îşi unea destinul cu un investitor din Malaezia – Vincent Tan. 2011 aducea iar o eliminare în Playoff: în semifinale, în faţa celor de la Reading şi managerul Dave Jones era demis pentru a fi numit Malky Mackay, a cărui misiune era reconstrucţia echipei pt a ataca din nou promovarea. 2012, scenariul se repetă, doar că de data asta Cardiff pierde semifinala Playoff-ului în faţa celor de la West Ham.
Urmează decizia care a revoltat fanii galezi – patronajul hotărăşte schimbarea culorilor şi a emblemei clubului, iar “Blue Birds” (păsările albastre) devin “Red Dragons” (dragonii roşii). Chiar şi pe fondul tensiunii create, managerul Mackay controlează bine situaţia de la nivelul lotului şi se instalează confortabil pe prima poziţie a clasamentului şi o păstrează până la finalul sezonului, generând sărbătoarea în oraş. Ţara Galilor, după Swansea, mai trimitea o echipă în Premier League.
Strategia clubului în privinţa transferurilor se diferenţiază evident de celelalte două nou-promovare, Hull City şi Crystal Palace, care au optat pentru varianta de a aduce mai multe nume, pe sume mai mici sperând că unele din aceste nume vor fi găselniţele sezonului. Cardiff City a cumpărat punctual şi pe sume mari, reuşind să-şi doboare de 3 ori recordul de sumă plătită pentru achiziţia unui jucător:
1. Andreas Cornelius (20 ani) – atacantul adus de la FC Copenhaga a costat aproximativ 7.5 milioane lire sterline şi era primul semn că galezii nu se sfiesc să cheltuie pentru ţintele dorite
2. Steven Caulker (21 ani) – fundaşul central era văzut de Tottenham drept viitor titular, fiind folosit din primul minut de Andre Villas-Boas chiar în deplasarea de pe Old Trafford din toamna trecută într-o victorie cu 3-2, dar progresul lui nu l-a satisfăcut pe portughez şi a cedat în faţa sumei oferite de Cardiff: 8 milioane lire sterline. Englezul poate fi văzut o investiţie bună pentru galezi, fiind un jucător convocat deja cu regularitate de Roy Hodgson în lotul naţionalei de seniori a Angliei.
3. Gary Medel (25 ani) – mijlocaşul Sevillei a reprezentat a treia achiziţie costisitoare a verii pentru Cardiff, pentru el plătindu-se 13 milioane euro (aproximativ 11.5 milioane lire sterline) şi marcând o nouă bornă în istoria clubului la sume de transfer plătite pentru un singur jucător.
În încheiere: Cardiff City deja arată cea mai bună dintre cele 3 echipe nou-sosite în 2013 în Premier League, victoria de răsunet în faţa vice-campioanei Manchester City atrăgând atenţia asupra lor deja. Le mai trebuie doar un nume pe care-l să-l găsească valabil de depăşit pentru a bifa atingerea obiectivului, evitarea retrogradării.