Fulham se bucură de constanţa prezenţelor în Premier League, de localizarea în capitală, de situarea într-un cartier bogat al Londrei şi continuă să atragă jucători care-i ajută să se menţină între cele mai bune 20 de cluburi engleze.
Martin Jol s-a întărit cu jucători cu experienţă, dar niciunul de clasă mondială, arătând clar că obiectivul rămâne asigurarea unui nou sezon în prima ligă, o clasare în partea superioară a clasamentului urmând să fie cu adevărat o surpriză. Pentru o echipă care şi-a schimbat patronajul în această vară, Fulham nu a ajuns în situaţia de a experimenta mari transformări de strategie. Deocamdată.
16 ani ca patron al clubului pentru miliardarul Mohamed al Fayed (84 ani) s-au încheiat în iulie 2013. Egipteanul vindea clubul către un american de origine pakistaneză, Shahid Khan (62 ani), care devine al 6-lea american implicat în patronajul unui club din Premier League.
Mohamed al Fayed cumpăra Fulham în 1997 contra sumei de 30 milioane de lire sterline, la momentul respectiv echipa aflându-se în liga a 3-a engleză şi are meritul de a fi readus clubul în prima ligă, realizare ce venea în 2000, sub conducerea tehnică a lui Jean Tigana. Londonezii nu mai participaseră în prima ligă din anul 1968, astfel că entuziasmul era mare în rândul fanilor, aceştia fiind răsplătiţi cu 13 sezoane consecutive de prezenţă în cel mai înalt nivel al fotbalului englez.
Au fost şi momente delicate pe durata acestor ani, poate cel mai periculos punct în care s-a aflat clubul fiind la momentul demiterii lui Lawrie Sanchez (sezonul 2007/08) când aducerea lui Roy Hodgson pe bancă a însemnat evitarea retrogradării la limită, pe final de sezon. Acelaşi Hodgson urma să aducă cea mai frumoasă campanie a istoriei recente a clubului, în sezonul 2009/10: atingerea finalei Europa League, după eliminarea celor de la Juventus. Înfrângerea din finala cu Atletico Madrid, 1-2, nu a umbrit cu nimic impresia frumoasă lăsată de Fulham în Europa în acel an.
Martin Jol ocupă funcţia de manager din 2011, fiind înlocuitorul succesorului lui Roy Hodgson, Mark Hughes, galezul petrecând doar 11 luni pe banca lui Fulham. Jol a jucat numai la siguranţă cu transferurile făcute, asigurându-se că oamenii adăugaţi lotului vor avea suficientă calitate şi experienţă pentru a garanta păstrarea clubului în afara pericolului retrogradării. Astfel că vedem şi din echipa tip de mai jos că Fulham nu debordează de tinereţe, ci se bazează pe un nucleu de jucători obişnuiţi cu meciuri de primă ligă. Un exemplu perfect al campaniei de transferuri de anul trecut îl reprezintă bulgarul Berbatov, care a fost curtat de Juventus, convins de Fiorentina să semneze cu ei şi deturnat în cele din urmă de Fulham în ultima zi de transferuri. În această vară, cu venirile lui Stekelenburg, Amorebieta, Parker sau Bent, strategia rămâne neschimbată, noul patron păstrând echilibrul din cadrul clubului.
În încheiere: Fulham ar trebui să fie un club plictisitor de relaxat în acest sezon, cu un manager care îşi va mai încasa un an de contract şi va zâmbi satisfăcut la primirea cecurilor de salarizare. La capitolul sportiv, 3 echipe mai slabe tot se vor găsi, iar despre prestaţii entuziasmante, hai, treacă de la mine, să tot să adune 3-4 meciuri într-un sezon întreg. Nimic mai mult.
foarte aiurea clasamentul tau. sincer.
Ce ti se pare aiurea? argumenteaza. E corespunzator sumelor cheltuite. Unde mai vezi in presa romana articole atat de bine documentate???