Mari antrenori români: Stefan Kovacs si pletele lui Cruyff

0
4407

Ce este un antrenor de fotbal? Într-o epocă ce cere eficacitate pe bandă rulantă, antrenorul trebuie să știe mereu ce are de făcut. Trebuie să se comporte ca pilotul unui avion, să știe ce are de făcut în fiecare secundă a zborului. Conducătorii le știu pe ale lor, jucătorii trebuie să știe cu mingea, doctorii au rolul lor precis. Antrenorul însă, trebuie să știe despre toate astea la un loc. Cam așa se exprimă Ștefan Kovacs în cartea sa Fotbal Total.

Dacă întrebi oamenii de fotbal de afară care este cel mai cunoscut antrenor român, Kovacs câștigă cu majoritate de voturi. In România însă, plătește tribut, poate acelui succes stelist de la Sevilla, poate faptului că nu prea a antrenat în țară, poate faptului că are origini maghiare, cert este că Ștefan Kovacs este antrenorul român cu cel mai bogat palmares.

A început să antreneze la Universitatea Cluj, acolo unde în prealabil activase și ca jucător. Într-un meci disputat în deplasare, Kovacs nemulțumit că echipa sa intrase la pauză condusă cu 1-0, s-a enervat pe jucători, le-a reproșat violent lipsa lor de ambiție, și-a pus șortul și tricoul și a intrat pe gazon pentru a juca ce-a de-a doua repriza. Cei de la U Cluj au câtigat în cele din urmă meciul, însă Kovacs a comis greșeala de a se da mare cu isprava sa, în timp ce jucătorii clujeni își mușcau pumnii de ciudă din cauza umilinței la care fuseseră supuși.

Au trecut ceva meciuri și întâmplarea s-a repetat. Universtitatea intra la pauză cundusă cu 3-0 iar Kovacs a intrat țipând în vestiar, hotărând să iasă din nou pe gazon în repriza secundă. De data asta nu s-a mai produs miracolul. U Cluj avea să piardă cu 6-0, iar Kovacs avea să recunoască mai târziu în cartea sa: – Nu voi mai comite aceeași tâmpenie pentru a treia oară. Am rupt carnetul de fotbalist, chiar acolo în fața jucătorilor.

Ajuns la Ajax în 1971, Ștefan Kovacs nu a fost văzut cu ochi prea buni la început. Rinus Michels plecase la Barcelona și lăsase nivelul calitativ destul de sus. Cine era acest Ștefan Kovacs apărut de nicăieri. Se spune chiar, că Ștefan Kovacs în momentul în care a aflat de numirea sa ca antrenor la Ajax și-a luat bilet de avion dus-întors pe ruta București – Amsterdam. Știa că va avea o misiune dificilă și mai știa că nu numele său a contat ci faptul că era varianta cea mai ieftină din vreo 15 opțiuni pe care le învârteau conducătorii clubului olandez pentru banca tehnică.

Până și jucătorii l-au primit cu indiferență. La terminarea cinei din prima sa zi la Ajax, Kovacs avea să fie înțepat de Johan Cruyff: Domnule antrenor, știm că veniți dintr-o țară est-europeană acolo unde antrenați echipa Armatei. Știm că acolo nu se fac concesii disciplinare. Ce părere aveți de faptul că majoritatea dintre noi avem părul lung?

Kovacs a privit toată acea bandă de blonzi pletoși ce îl înconjurau și a răspuns:- Nici o părere, domnule Cruyff, nici una. Eu nu am venit aici pentru a vă tăia părul, ci pentru a vă antrena. Prima lecție.

Cu o altă ocazie, aflat în cantonament cu Ajax, Kovacs și-a dus jucătorii la film. A rămas însă stupefiat văzând cum jucătorii își puneau picioarele pe scaunele din față. Nu a spus nimic pe moment, însă dimineața următoare, înainte de a începe antrenamentul le-a reproșat lipsa educației.
-Cum se pot comporta așa niște campioni ai Europei?

O săptămână după, iar la film cu echipa. Nu a mai pus nimeni picioarele pe scaunul din față, iar Kovacs era întrebat de jucători fără gram de urmă ironică în glas:
-E bine așa domnule antrenor? Ne comportăm ca niște campioni sau nu?

Kovacs câștigase bătălia psihologică și nu s-a mai văzut niciodată pus în situația de a le face observații de acest propriilor jucători.

Kovacs a câștigat cu Ajax Amsterdam, două Cupe ale Campionilor ( 1972, 1973 ), două titluri de campion în Olanda ( 1972 și 1973 ) și Cupa Intercontinentală în 1972.

Articolul precedentPenalty și cartonaș roșu !
Articolul următorRezumat video: Unirea Urziceni – Steaua 1-1 , FC Brasov – Poli Timisoara 1-0 ( Ziua in care Unirea Urziceni a iesit campioana Romaniei )

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here