Marco van Basten, de la o echipă de amatori la marele Ajax

0
4011

Deși s-a născut la Utrecht, Marco van Basten nu a jucat niciodată pentru echipa fanion a orașului, FC Utrecht. Acesta ar fi trebuit să ajungă la formația la care au jucat Lucian Sânmărtean și Mihai Nesu, însă acest lucru nu s-a mai întâmplat. Marco a început fotbalul la doar 6 ani. După un an la centrul de copii și juniori de la EDO Utrecht, a ajuns la UVV Utrecht unde și-a petrecut marea majoritate a junioratului (1971-1980). În 1981 ajunge la USV Elinkwijk, o echipă de amatori din Utrecht. Cea mai importantă echipă a orașului FC Utrecht îl urmărea însă nu s-a grăbit să-l invite măcar la niște probe de joc pe van Basten deși avea rezultate foarte bune. Acestea n-au rămas însă fără urmări. Pe fir au intrat cei de la Ajax care l-au invitat la un trial în Amsterdam dar nu singur ci împreună cu fratele mai mare, Stanley van Basten (Stanley după marele Sir Stanley Matthews). Marco a furat imediat privirile celor de la Ajax și i s-a oferit un contract. Din păcate pentru el, fratele lui a fost respins. 

Marco van Basten

După 44 de meciuri și 68 de goluri marcate pentru echipele de tineret ale lui Ajax, pe 3 aprilie 1982, la vârsta de 17 ani, Marco van Basten avea să-și facă debutul la prima echipa a lăncierilor… și ce debut! Cu un avantaj de două goluri după primele 45 de minute, din meciul cu NEC Nijmegen, antrenorul Leo Beenhakker îl scoate pe celebrul Johan Cruyff, revenit la Ajax după o aventură în America, și-l trimite în teren pe Marco van Basten la reluarea reprizei secunde. De exact 22 de minute a avut nevoie puștiul de 17 ani pentru a-și trece numele pe lista marcatorilor. Ajax câștiga cu 5-0 și se năștea un mare fotbalist!

Șase ani a jucat Marco van Basten la Ajax între 1981 și 1987 reușind să marcheze 128 de goluri în 133 de meciuri, câștigând trei titluri de campion al Olandei, 3 cupe ale Olandei și o Cupă a Cupelor.

Articolul precedent#PronoLiga1! Crește distanța dintre lider și urmăritori. Urmează runda a 7-a
Articolul următorPrimul campionat de fotbal din România

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here