Manute Bol – povestea celui mai înalt baschetbalist din istoria NBA

0
2882

Manute Bol este cel mai înalt baschetbalist care a jucat vreodată în NBA. Acesta măsura 2 metri și 31 de centimetri! Nu sunt cunoscute datele nașterii sale astfel că vârsta lui a fost una din problemele cu care s-a confruntat de-a lungul vieții.

Manute Bol
Foto: amazon.com

Bol s-a născut undeva în regiunea Gogrial din Sudanul de Sud. Nu i s-a întocmit certificat de naștere pentru că acest lucru nu făcea parte din procedurile tribului din care provine, Dinka. Cei născuți în acest trib sunt recunoscuți  ca fiind cei mai înalți oameni din lume. Mama lui Bol măsura 2.08m iar tatăl și sora sa, fiecare câte 2.03m. Bunicul său însă era cel mai înalt din familie, 2.39m.

În 1972, Manute Bol și-a încercat norocul la fotbal, acest sport fiind și cel mai popular în zonă, dar și cel mai accesibil pentru copii africani în general. A fost nevoit să abandoneze fotbalul din cauza înălțimii sale dar nu a vrut să renunțe la sport. S-a îndreptat spre baschet, un sport în care putea face performanță mai mult datorită înălțimii decât al talentului. A fost legitimat de o echipă din Wau, un oraș din Sudul Sudanului. A urmat apoi un transfer în capitala Sudanului, Khartoum.

Norocul lui Manute Bol s-a numit Don Feeley, un fost antrenor de baschet la Universitatea Fairleigh Dickinson din New Jersey. În 1982, Feeley a fost numit selecționerul naționalei de baschet a Sudanului. Acesta l-a  remarcat imediat pe Bol și l-a convins rapid să joace baschet în Statele Unite. Acesta nu putea decât să viseze că ar putea vreodată să joace în cel mai tare campionat de baschet din lume! Autoritățile sudaneze au emis un pașaport pe numele lui Manute Bol pentru a putea călători astfel că Bol ajungea în SUA în 1982, mai exact în Cleveland. Odată ajuns aici, i s-a întocmit un certificat de naștere pentru a putea fi înregistrat. Data de naștere a fost aleasă ca fiind 16 octombrie 1962 de către antrenorul celor de la Universitatea de Stat din Cleveland, Kevin Mackey.

Vârsta jucătorului african a ridicat multe îndoieli însă pe bună dreptate pentru că arăta mult mai în vârstă decât o arătau documentele recent întocmite, adică 19 ani. Bol nu vorbea deloc engleză la sosirea sa în Statele Unite astfel că începutul aici a fost unul destul de dificil pentru el. După câteva luni de engleză intensivă la Universitatea Case Western Reserve, Bol putea înțelege engleza dar nivelul nu era atât de bun încât să-i permită înscrierea la Universitatea din Cleveland.

Nefiind eligibil pentru Universitatea din Cleveland, Feeley și-a folosit influența și l-a sunat pe antrenorul formației Los Angeles Clippers, Jim Lynam și i l-a propus pe Manute Bol. În iunie 1983 Lynam s-a dus la Cleveland să-l urmărească pe Bol. Potrivit unui alt jucător sudanez, Bol era mai ezitant când venea vorba de un angajament mai serios pentru că încă nu înțelegea foarte bine engleza și se temea că nu va înțelege antrenorii. Într-un interviu pentru publicația Sports Illustrated, Lynam spunea următoarele: “Unul din lucrurile la care toată lumea se uita era pașaportul lui. Potrivit acestuia, avea 19 ani. Tot în pașaportul lui scria că avea 5 ft 2” (1.60cm). Întrebat de unde discrepanța aceasta, Bol a răspuns că oficialitățile sudaneze l-au măsurat stând pe scaun atunci când i-au pregătit pașaportul.

În cele din urmă Bol n-a ajuns la Clippers dar a fost înscris la Universitatea Bridgeport. Aici a urmat un program intensiv de limba engleză pentru studenți străini. Fiind student la această universitate, Bol era eligibil pentru a juca în campionatul universităților. În sezonul 1984/85 a jucat pentru Purple Knights, echipă cu care a câștigat locul 3 la campionatul regional, fiind unul dintre cei mai buni jucători ai echipei.

În mai 1985, Bol semnează primul său contract de jucător profesionist cu formația Rhode Island Gulls. În același an debutează și în cel mai important campionat de baschet din lume, NBA, în tricoul echipei Washington Bullets.

Manute Bol a jucat 10 sezoane în NBA în perioada 1985-1995 pentru Bullets, Warriors, 76ers și Miami Heat.

Echipele la care a jucat:

1985: Rhode Island Gulls
1985–1988: Washington Bullets
1988–1990: Golden State Warriors
1990–1993: Philadelphia 76ers
1993–1994: Miami Heat
1994: Washington Bullets
1994: Philadelphia 76ers
1994–1995: Golden State Warriors
1995–1996: Florida Beach Dogs
1996: C. Montana Forlì

Manute Bol s-a stins din viață pe 19 iunie 2010 din cauza unor probleme de sănătate.

Articolul precedentStefan Effenberg, singurul fotbalistul german de la Mondialul din 1994 care juca în B
Articolul următorCele mai tari goluri marcate în Premier League în ultimii 10 ani [1]
"Some people think football is a matter of life and death. I assure you, it's much more serious than that." Bill Shankly

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here