Cinci fotbalişti nepalezi au fost arestaţi de poliţia din Nepal, fiind acuzaţi de trucarea mai multor meciuri ale echipei naţionalei. Sagar Thapa, căpitanul echipei, Sandip Rai, vice-căpitanul echipei, Ritesh Thapa, Bikash Singh Chhetri şi Anjan KC sunt acuzaţi că au primit sume de până la 100.000$ pentru fiecare meci. Cu excepţia lui Ritesh Thapa, portar, toţi ceilalţi patru sunt fundaşi. Anjan KC s-a retras din fotbal, fiind recent antrenor la Three Star Club, în prima ligă nepaleză.

Conform surselor poliţiei, citate de myrepublica.com, jucătorii trebuiau să se asigure că vor pierde meciurile la anumite diferenţe de scor: “Anjan KC era coordonatorul, el primea banii şi îi distribuia şi celorlalţi. Majoritatea aranjamentelor se făceau pentru a se crea o diferenţă mare de scor”. Conform aceloraşi surse, jucătorii au recunoscut că aveau un rol în influenţarea rezultatelor, dar că nu au acceptat să aranjeze meciuri în care aveau o şansă la victorie: “Nu avem o situaţie financiară bună, iar ANFA (n.r. Federaţia de Fotbal din Nepal) nu ne ascultă problemele. Am pierdut doar meciuri pe care probabil le pierdeam oricum, nu şi cele pe care le puteam câştiga”.

Investigaţia poliţiei a început după primirea unui pont care îi informa că mai mulţi jucători ai naţionalei sunt implicaţi în mafia pariurilor. Anchetatorii au început să le urmărească tranzacţiile bancare, dar şi activitatea pe Facebook. Majoritatea sumelor veneau prin hundi sau agenţii de transfer de bani (Western Union, Cyber Money Transfer, Society Travel Pvt Ltd, GC Finco), în cele mai multe cazuri din Malaezia, dar şi din Singapore şi Nepal.

Opt meciuri internaţionale sunt suspectate că ar fi fost trucate. Dintre acestea, cel mai important este cel jucat în 2011, în preliminariile pentru Campionatul Mondial din Brazilia, contra Iordaniei. Nepal a pierdut cu 9-0 în deplasarea de la Amman.

Alte suspiciuni sunt legate de meciurile disputate de Nepal la Jocurile Asiei, competiţie organizată de Consiliul Olimpic al Asiei şi recunoscută de Comitetul Olimpic Internaţional, în 2014. Atunci, Nepal a pierdut toate meciurile din grupă la cel puţin patru goluri diferenţă (0-4 cu Irak şi Japonia, 0-5 cu Kuweit). Ancheta mai cuprinde şi meciuri amicale internaţionale cu Camerun, Filipine, Malaezia, Bangladesh şi Afganistan.

SSP Sarbendra Khanal, şeful poliţiei din Nepal, a declarat că se aşteaptă ca numărul persoanelor implicate în caz să crească, alţi jucători, antrenori şi oficiali fiind investigaţi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here