Lutz Pfannenstiel – portarul lumii

2
2135

Nu a fost cel mai bun portar din lume, e departe de faima lui Chilavert, Higuita sau Rogerio Ceni, însă Lutz Pfannenstiel ocupă cu siguranţă un loc aparte în această mare istorie a fotbalului.

Poarta lui Manglerud Star, o echipă din liga a treia norvegiană era apărată de un fotbalist care a reuşit în cei aproape 18 ani de carieră să joace pentru 24(!) de cluburi, fiind primul şi singurul jucător care a evoluat în toate cele şase zone care aparţin de Federaţia Internaţională: de la Europa la Asia, de la Africa la Oceania, de la America de Nord la America de Sud. Povestea germanului începea în urmă cu 18 ani, format la echipa de juniori a lui Bayern, internaţional la echipele de tineret ale Germaniei, Lutz a refuzat un contract oferit de Bayern Munchen pentru a evolua la echipa secundă, astfel la 20 ani, viitorul recordman era legitimat la Bad Kotzting, un club din liga a treia germană, perioadă în care avea să primească o primă ofertă de la o echipă din Malaezia, momentul de răscruce în cariera impresionantă a acestui globetrotter. Astfel Lutz Pfannenstiel îşi începea marea călătorie, un ocol al pamantului ce a durat de 18 ani şi care pare a nu se încheia prea curând.

dailymail


Globetrotter
În Europa portarul bavarez a jucat în şapte ţări, pentru 12 cluburi. Trei în Germania(1.FC Bad Kötzting, SV Wacker Burghausen, ASV Cham), trei în Anglia (Wimbledon, Nottingham Forest, Bradford Park Avenue), două în Norvegia (Bærum SK, Flekkerøy IL) şi câte unul din Belgia (Sint Truiden), Malta (Hamrun Spartans), Finlanda (TPV), Albania(Vllaznia Shkodër).

În Africa, Pfannenstiel a apărat poarta celor de la Orlando Pirates din Africa de Sud. În Asia, a evoluat pentru Geylang United(Singapore) şi Penang Panthers(Malaezia). În America de Nord, a trecut pe la Calgary Mustangs(Canada), iar în America de Sud pe la Clube Atlético Hermann Aichinger. Nu avea cum să rateze Oceania, unde a evoluat pentru Otago United si Dunedin Technical din Noua Zeelandă.

“Nu a fost ceva planificat, totul s-a petrecut din hazard, însă trebuie să spun că sunt mândru de acest record”. Fără îndoială Lutz a fost un oportunist. A profitat de fiecare şansă avută (la multe din echipele pe la care a trecut nu a jucat nici măcar un minut, lustruind banca de rezerve), pe principiul ofertă primita, ofertă acceptată(se pare că a fost la un pas de a ajunge şi la Pandurii Tg Jiu în 2006), acesta a avut o carieră la care mulţi pot doar visa, o cariera care ar putea fi un excelent scenariu de film.

354 de partide, 18 ani de cariera, la 36 de ani, Lutz nu a dorit să se oprească aici şi spune că visul lui a fost acela de a juca in campionatul argentinian.

Iată şi câteva întâmplări care merită amintite din cariera acestui fotbalist:

– De ‘Boxing Day'(în ziua Crăciunului) în 2002, pe când evolua în Anglia s-a ciocnit cu un adversar, inima sa a cedat, însă medicul echipei a reuşit să-l salveze făcându-i respiraţie gură la gură. La două săptămâni dupa acest accident, germanul juca din nou.

– În Singapore a fost arestat, fiind acuzat că a primit bani pentru a trânti un meci. A fost dus la închisoare şi interogat, însa la intervenţia FIFA a fost eliberat.

– În Canada, unde fotbalul se joacă în mare parte pe teren artificial, din cauza temperaturilor, fiind destul de periculos pentru jucători, accidentările fiind mult mai grave, Lutz a reuşit perfomanţa ca în şapte luni să rupă 45 de perechi de pantaloni.

– În Noua Zeelandă, hoţii i-au spart casa, lăsându-l fără calculator, bijuterii şi două tricouri cu numele său imprimat pe spate. La câteva zile, atenţionat fiind de un coleg i-a descoperit pe cei doi hoţi care purtau tricourile furate, s-a luptat cu ei şi i-a pus la pământ. Se pare că poliţia îi căuta de doi ani pe cei doi.

Articolul precedentSimona Halep s-a calificat în semifinale la Miami! Revenire superbă cu Qiang Wang
Articolul următorSimona Halep – Karolina Pliskova 5-7, 1-6, în semifinale la Miami! Trei obiective ratate de româncă

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here