În caz că nu aţi aflat, aţi uitat sau credeaţi că e doar o glumă, în Argentina va debuta astăzi giganticul campionat ce va avea la start nici mai mult, nici mai puţin, de 30 de echipe! De parcă formatul ligilor din America de Sud nu era deja destul de complicat, prin cunoscutele Apertura, Clausura, puncte cumulate, media punctelor în ultimele trei sezoane, baraje peste baraje şi alte năzbâtii, argentinienii au hotărât să nu mai fie “mainstream” şi au creat o ligă uriaşă.
De ce 30?
Simplu. Pentru că aşa a vrut Julio Grondona, dictatorul federaţiei argentiniene din 1979 şi al doilea om după Sepp Blatter în ierarhia FIFA. Campionatul cu 30 de echipe a fost una din ultimele dorinţe ale controversatului preşedinte, o decizie care, după spusele lui, e menită “să ajute cluburile mici din provincii şi să creeze un campionat mai liniştit şi echilibrat”. De fapt, prin ajutarea cluburilor mici să promoveze uşor în prima ligă, Grondona îşi mărea puterea de influenţă şi se asigura că nu va fi deranjat la şefia federaţiei. Soarta a făcut ca la fix trei luni de la votul ce a decis noul format al campionatului, Julio Grondona să se stingă din viaţă, pe 30 iulie, din cauza unui anevrism de aortă. Prin urmare, Grondona nu va apuca să-şi vadă visul cu ochii, lăsând o povară grea urmaşilor de la federaţie.
Format
Credeaţi că Argentina poate avea un campionat normal cu 30 de echipe şi 29 de etape? Imposibil! Vor fi…30 de etape. Echipele vor juca fiecare cu fiecare o dată, apoi va exista o etapă extra, numită şi etapa derby-urilor, dar care nu e în totalitate o etapă în care se întâlnesc marile rivale. Era şi greu de găsit 15 derby-uri într-o singură etapă, aşa că pe lângă celebrele Boca Juniors – River Plate, Racing – Independiente, Rosario – Newell’s, Estudiantes – Gimnasia şi San Lorenzo – Huracan, au fost create şi derby-uri artificiale, precum Crucero del Norte (o echipă din nordul ţării) şi Aldosivi (o echipă de pe coastă).

Din fericire, campioana se decide în mod simplu. Cine strânge cele mai multe puncte după 30 etape va câştiga titlul. Alături de campioană, ocupanta locului doi are asigurat un loc în Cupa Libertadores. De la locul 3 în jos, apar lucrurile complicate. Echipele care vor termina pe locurile 3-6 vor disputa un baraj pentru a stabili cine obţine al 3-lea loc în Cupa Libertadores, al 4-lea fiind rezervat câştigătoarei Cupei Argentinei. Locul 3 va juca cu locul 6, iar locul 4 cu locul 5, în semifinale, într-o singură manşă, acasă la echipa mai bine clasată în clasament. Câştigătoarele vor avansa în finală, disputată în două manşe, învingătoarea calificându-se în Libertadores, iar pierzătoarea ocupând primul loc în Cupa Sudamericana. Mai departe, cele două pierzătoare din semifinale se vor alătura echipelor de pe locurile 7-18 pentru a stabili celelalte 4 calificate în Sudamericana. După formatul de mai sus, se va juca locul 7 cu locul 18, locul 8 cu locul 17 ş.a.m.d, într-o singură manşă, iar cele şase câştigătoare, împreună cu cele două pierzătoare din barajul pentru Libertadores, vor juca patru “finale”, în dublă manşă, învingătoarele calificându-se în Cupa Sudamericana.
Pe lângă faptul că e destul de complicat, există şanse că acest sistem să fie nedrept. Să luăm cazul echipei care va termina în campionat pe locul 3. În primă fază, aceasta va juca semifinala pentru locul din Cupa Libertadores împotriva echipei de pe locul 6. Să presupunem că pierde, prin urmare, va juca finala pentru locul din Cupa Sudamericana. Fiind cel mai bun cap de serie rămas, ca urmare a locului 3 ocupat în campionat, va întâlni cel mai slab cap de serie rămas, acesta putând fi locul 18. Să presupunem că va pierde din nou, astfel, echipa de pe locul 3 nu se va califica în nicio competiţie continentală, în timp ce echipa de pe locul 18 va merge în Cupa Sudamericana.
Complicat? Încă n-am vorbit despre retrogradare. Dacă anul trecut nicio echipă nu a retrogradat, iar 10 au promovat, în sezonul 2015 vor retrograda doar două echipe din cele 30, dar nu ultimele două din campionat. Regulile retrogradării au rămas în picioare: numărul punctelor obţinute în ultimele patru (nu trei ca până acum) campionate (inclusiv cel din 2015) se împarte la numărul meciurilor, iar echipele cu cele mai slabe două medii vor retrograda. Acest sistem nu este însă în avantajul echipelor care tocmai au promovat, acestea fiind nevoite să facă un prim sezon bun pentru a-şi asigura rămânerea în divizie. În general, echipele care retrogradează au avut medii puţin peste 1, ceea ce înseamnă că un club nou promovat trebuie să obţină peste 30 de puncte în 30 de etape, dar este posibil ca această medie să scadă ca urmare a numărului mare de echipe.
Echipe
Dacă Grondona spunea că sistemul e menit să aducă în prima ligă echipe din mai multe provincii, ei bine…16 dintre acestea fac parte din “Gran Buenos Aires”, adică oraşul Buenos Aires şi conurbaţiile din jurul lui, celelalte 14 fiind din: 5 din Santa Fe, 3 din provincia Buenos Aires, 2 din La Plata şi câte una din Cordoba, Mendoza, Misiones si San Juan. De la start nu lipseşte niciun nume mare, aşa că din punct de vedere al fotbalului vor fi cele mai bune echipe, dar e posibil ca spre finalul campionatului să existe multe meciuri fără miză.
Suporteri
Din păcate, fanii au în continuare interzis la deplasări, iar această măsură nu pare că va fi ridicată prea curând, ca urmare a violenţelor ce au continuat în ultimii ani şi fără ca susţinătorii ambelor echipe să se afle în acelaşi stadion. În 2014, numărul persoanelor care au decedat în urma incidentelor între suporteri a fost de 18, ajungându-se la un total de 301 decese în istoria fotbalului argentinian.
Ce rezervă viitorul?
Moştenirea lăsată de Grondona nu va dispărea prea curând. O primă modificare care trebuie făcută e revenirea la sistemul toamnă-primăvară, acest lucru însemnând ca după terminarea sezonului 2015 în luna decembrie, să existe un mini campionat de tranziţie până la începerea sezonului 2016/2017 în luna august. Se speră ca în următorii ani, treptat, să se ajungă din nou la formatul cu 20 de echipe, prin retrogradarea a câte 3/4 echipe şi promovarea a 1/2. Dacă acest sistem se va introduce în 2016, liga va ajunge la vechiul format în anul 2021.