Londra: cine ia Stadionul Olimpic?

0
2949

Ziua de miercuri, 5 decembrie, va aduce votul de încredere pentru viitorul chiriaş al Stadionului Olimpic din Stratford. Favoriţi: clubul de fotbal West Ham United.

Proprietarul Stadionului Olimpic din Stratford este The London Legacy Development Corporation, iar membrii consiliului de administraţie ai organizaţiei de stat au programată o şedinţă pe parcursul zilei de miercuri pentru a stabili cui i se va acorda statutul de “licitator preferat” în dezbaterea privind viitorul chiriaş al stadionului.

Acest gest nu va însemna automat şi semnarea unui contract, dar va pune entitatea numită în postura de favorită la obţinerea unei viitoare case odată cu semnarea unui contract de închiriere valabil pe perioada a 99 de ani. Marii favoriţi sunt în continuare reprezentanţii clubului de fotbal West Ham United, care au reuşit să se înţeleagă şi cu administraţia locală care are în administrare zona Stadionului Olimpic: Newham Council.

Ce s-a întâmplat până acum

12 iulie 2012 – se extinde termenul de depunere a dosarelor de candidatură pentru a deveni viitor chiriaş al stadionului

27 iulie – 12 august 2012 – Jocurile Olimpice de Vară

29 august – 9 septembrie 2012 – Jocurile Paralimpice

La ora actuală, Stadionul Olimpic este vacant şi aşteaptă atingerea unei decizii pentru a porni lucrările de transformare a locaţiei, care vor face arena una destinată cu predilecţie găzduirii meciurilor de fotbal. Acest lucru presupune instalarea scaunelor retractabile peste spaţiul pe care acum se găseşte pista de atletism, o operaţiune care are ca şi cost estimat suma de 160 de milioane de lire sterline.

Avantajul celor de la West Ham stă în faptul că, împreună cu Newham Council, au reuşit ca de la 40 de milioane în fază iniţială, să lase o diferenţă de doar 20 de milioane de lire sterline neacoperită din cele 160 de milioane prevăzute ca şi costuri. Dar, chiar şi pentru această diferenţă, se poartă tratative cu Trezoreria de Stat şi cu Primăria Londrei pentru a se atinge suma finală necesară. Se pare că ultimele negocieri vor avea loc în ceea ce priveşte entitatea care îşi va lua responsabilitatea de a acoperi orice depăşire a costului iniţial prevăzut, un punct-cheie al discuţiei, deoarece reprezintă factorul de risc de care se tem toate părţile implicate.

Alături de West Ham United, mai sunt alte 3 candidaturi depuse: clubul de fotbal Leyton Orient, un colegiu cu specializare în fotbal şi afaceri (UCFB College of Football Business), dar şi concernul Intelligent Transport Services care vrea să aducă un circuit de Formula 1 în zona stadionului.

Ce ar urma pentru West Ham United

Plată iniţială: 15 milioane lire sterline (5 milioane mai mult decât oferiseră iniţial)

Chirie: 2.5 milioane lire sterline/an

Contribuţii din drepturile de numire a arenei: 6 milioane lire sterline/an către The London Legacy Development Corporation

Deschiderea stadionului: nu mai repede de august 2015, dar cu ce mai mare probabilitate pentru vara 2016, cu 2 ani mai târziu decât se prevăzuse iniţial

Stadionul Olimpic din Stratford a generat costuri de 486 milioane de lire sterline pentru a fi pregătit de a găzdui Jocurile Olimpice de la Londra din vara 2012 şi, chiar dacă West Ham United ajunsese la un acord cu proprietarii arenei, înţelegerea a fost anulată după contestaţiile depuse de cluburile de fotbal Tottenham Hotspur şi Leyton Orient privind modul de acordare a acestui drept.

Între timp, Tottenham a definitivat acordurile de construcţie a unei arene proprii, în vreme ce proprietarul celor de la Leyton Orient, Barry Hearn, a declarat că, în cazul obţinerii unei decizii favorabile, va schimba numele echipei în London Orient. Aceştia sunt deschişi variantei în care ar urma să împartă dreptul de folosire a stadionului cu West Ham, dar reprezentanţii clubului din Premier League au declarat că nu au purtat vreo negociere în acest sens cu Leyton Orient.

UPDATE – West Ham o obţinut votul de încredere în şedinţa de miercuri.

O prezentare virtuală a Stadionului Olimpic oferită de Sega

http://youtu.be/iLMU1Y77B64

Articolul precedentTSG Hoffenheim la răscruce după numeroase erori în managementul clubului
Articolul următorRapid București 89 de ani de istorie îngropați în două zile
„Un bădăran, un necioplit, un neinformat, pe scurt: un NEANDERTHALIAN INTELECTUAL” George Copos

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here