Primul meci din istorie dintre Liverpool și Manchester (28 aprilie 1894)

0
1048

Prima partidă dintre Liverpool şi Manchester United s-a disputat în liga a doua engleză!

Pare de neconceput, dacă ţinem cont ce reprezintă aceste două formaţii pentru fotbalul actual. Nu doar din Anglia, ci şi din Europa. Dar prima confruntare oficială dintre aceşti doi coloşi s-a disputat în anonimatul ligii secunde. Tikitaka.ro vă propune o întoarcere în timp de peste 100 de ani pentru a descoperi începuturile acestei rivalităţi.

Înainte de rivalitatea fotbalistică a fost cea dintre cele două oraşe, veche din secolul XIX, atunci când acestea îşi disputau întâietatea în nord-vestul Angliei. Liverpool era cel mai important port al ţării, dar odată cu Revoluţia Industrială importanţa sa a început să scadă. Una dintre cele mai grele lovituri aplicate metropolei şi aşa aflate în declin a reprezentat-o apariţia lui Manchester Grand Canal. Construcţia permitea vaselor să ajungă direct în Manchester, care astfel nu mai depindea de oraşul-port pentru a face comerţ. De atunci, şi până în prezent, cele două oraşe se află într-o continuă întrecere, iar fotbalul a fost unul dintre domeniile care au consolidat această stare de fapt.

Primul duel direct dintre Liverpool şi Manchester, pe atunci Newton Heath a avut loc pe 28 aprilie 1894. „Cormoranii” au învins cu 2-0, dar a fost vorba doar de un meci test. Prima partidă oficială avea să se desfăşoare pe 12 octombrie 1895, pe Anfield. Ambele formaţii evoluau în eşalonul al doilea din Anglia. La capătul respectivului sezon, Liverpool avea să promoveze, în timp ce „strămoşii” diavolilor aveau să mai petreacă ceva sezoane în liga secundă.

Pe legendarul Anfield, care pe atunci nu putea găzdui decât 10.000 de spectatori şi nu se cutremura sub versurile lui „You’ll never walk alone”, Liverpool învingea pe Newton Heath cu 7-1. Avea să rămână până în prezent cea mai mare diferenţă în duelurile directe. Un record vechi de 114 ani! Pentru gazde au marcat Becton, Bradshaw şi Geary, toţi câte o dublă, şi Ross, în timp ce pentru învinşi a punctat vedeta lor, scoţianul Cassidy. Starul „cormoranilor”, un alt scoţian, George Allan nu a reuşit să înscrie, deşi în acel sezon avea să fie golgeterul echipei cu 25 de goluri, contribuind astfel decisiv la promovarea lui Liverpool. Cei dintâi antrenori care au pregătit meciul ce avea să devină în timp cel mai important din Anglia au fost John McKenna (Liverpool) şi A. H. Albut (Newton Heath). Dacă McKenna avea să se despartă de formaţia sa la finalul sezonului, după ce reuşise să facă pasul spre liga de elită, Albut va mai rămâne la Manchester până în 1900.

În meciul retur, disputat în 1896, Newton Heath avea să-şi ia revanşa pentru înfrângerea clară de pe Anfield, învingând pe teren propriu cu 5-2. Însă la finalul întrecerii, cei care aveau să se bucure au fost „cormoranii”, câştigători ai ligii secunde cu 44 de puncte (2 puncte la victorie) şi un golaveraj care în prezent pare doar un vis frumos, 106-32. Marea rivalitate a fotbalului englez tocmai începuse.

Articolul precedentCum a ratat Florea Dumitrache un transfer la Juventus
Articolul următorGoluri de legendă: Del Piero în Juventus-Steaua 3-0 (1995)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here