Întârzierea nejustificată a plăţii salariilor sau primelor, îi face pe jucătorii din ligile inferioare din România extrem de vulnerabili în faţa mafiei pariurilor. Auzim din ce în ce mai multe povești în legătură cu conducerile echipelor care îşi acuză jucătorii că nu își apără corect şansele, vorbim aici desigur, de liga secundă și liga a 3-a.
Totuși în România, o bază importantă de dezvoltare a fenomenului fotbalistic o constituie liga a 4-a, atât pentru juniorii care au primul contact cu echipele de seniori, dar și pentru foștii fotbaliști sau pentru cei care practică acest sport din pură pasiune. Cum ar fi dacă fiecare comună sau localitate ar avea o bază sportivă amenajată prin fonduri europene accesate de primării? Pe vreme bună, unele stadioane reprezintă o adevărată oază de liniște pentru fotbaliști, iar vara, unele stadioane au prevăzute o tribună, care poate găzdui până la 500 sau chiar 600 de spectatori. În ultimii ani în România se dorește performanță peste noapte, fără să se bage mâna în buzunar.
Denivelări, pe alocuri chiar bucăți enorme de pământ, fac ca fotbaliștii din județ să trăiască un coșmar la fiecare sfârșit de săptămână. Sunt și câteva baze întreținute, în locurile în care oamenii cu bani simpatizează fenomenul, însă există încă foarte multe terenuri unde construcțiile se rezumă la vechile stadioane din era comunistă, de cele mai multe ori cu vestiare și bănci de rezerve ruginite.
Ce este de făcut?
Nu este la îndemâna oricui, dar cine va accesa fonduri europene peste tot în țară poate contribui la creșterea fotbalului românesc. Este nevoie de modernizare, iar investițiile autorităților ar trebui făcute în interesul întregii comunități și nu doar a suporterilor unui sport.
Stadioanele plâng după modernizare, vestiarele se află (sau nu se află deloc) în condiții deplorabile, priveliști dezolante, unde iarba este un accesoriu de lux. În cele mai multe cazuri siguranța și sănătatea jucătorilor este pusă în pericol, ceea ce nu este în regulă deloc. Liga a 4-a este un eșalon cu un nivel mediocru, nivel care se datorează în mare parte, bineînțeles, din cauza infrastructurii, sperăm că o să fie mai bine în viitorul apropiat!
Un alt factor important este și va rămâne interesul celor implicați. Dacă nu este cerere, nu este nici infrastructură. Interesul scăzut face ca banii să se piardă undeva pe la primării, tinerii fiind mult prea puțin interesați de sport în general. Nu există încă acea plăcere de a juca fără a-ți certa colegul, de a lupta împreună, de a demonstra că poți fi competitiv și de a bea o bere împreună după meci fără alte frustrări sau neplăceri.