Dacă în alți ani număram pe degete golurile marcate în etapele de debut de Liga 1, în 2019 am avut parte de un start mega-ofensiv de sezon. Nu 10, nu 20, ci 27 de goluri s-au marcat în cele șapte meciuri ale rundei inaugurale, adică o medie de aproape 4 goluri/meci.
Avem atacuri bune pe toate planurile și prin toate vestiarele. Am văzut cum FCSB și Viitorul marchează la foc automat și am mai văzut cum, prin unele vestiare și holuri, impresarii bat măr antrenori. Primul căzut la datorie este Dan Alexa. Încă nu a fost demis de Astra, dar a fost pus la podea, simbolic, de pumnul ex-interzisei de media internă, Ana Maria Prodan Reghecampf.
Când toți credeau că Alexa este sub pantoful lui Ioan Niculae la Astra, în cele din urmă s-a văzut cum Alexa e de fapt sub papucul unei femei. E mai mult decât evident în acest moment că viitorul lui Dan Alexa în antrenorat e total compromis la nivel înalt. Cine mai poate angaja un om care e ținut în lesă de o dubioasă ca AMP? Dar să nu tragem concluzii încă. În România orice e posibil. Nevoia de slugi încă e la cote înalte.
Apropo de victime, Dan Alexa nu a fost singur în această etapă. În echipa lui a intrat și Dinamo, o adunătură de alergători ajunsă la un nivel rușinos al exprimării fotbalistice. Cu Eugen Neagoe pe bancă, ”câinii” au luat doar 5 de la Viitorul lui Hagi, iar calificarea în Play-off s-ar putea transforma într-o retrogradare istorică. Nu ai cum să emiți pretenții la mai mult atunci când ai în lot nume ca Bejan, Răuță, Straton sau Klimavicius.
Despre rușinea Dinamo, KO-ul luat de Alexa și alte amănunte picante ale rundei, mai jos:
FC Voluntari – Sepsi 0-0, zero la zero
Nu mai puțin de 27 de goluri s-au marcat în runda de debut a sezonului 2019-2020. Dintre acestea, niciunul nu a venit în meciul FC Voluntari – Sepsi. Italianul de pe banca ilfovenilor, Bergodi, și ungurul de pe banca covăsnenilor, Laszlo, s-au închis bine și nu au permis fotbalului să respire. Nu sunt multe de spus despre acest meci, unul pe care nu-l va reține nici măcar motoarele de căutare online.
Astra – FC Botoșani 2-2 pe teren, KO la vestiare
De la sărăcia de goluri de la Voluntari, Liga 1 a sărit la 4 goluri surprinzătoare la Giurgiu. Astra lui Dan Alexa a fost dominată cap-coadă de FC Botoșani. A fost chiar condusă 0-2, însă în final a revenit și a scos un punct total nemeritat.
În schimb, Astra și-a pierdut temporar antrenorul. După meci, ”chirurgul” Dan Alexa a fost ”operat” pe falcă de luptătoarea de K1 din tribunele fotbalului românesc, Ana Maria Prodan. Fosta ”interzisă” de presa internă l-a altoit grav pe antrenorul Astrei, administrându-i un croșeu care l-ar face invidios și pe Carl Froch. Alexa n-a căzut, n-a fost (încă demis), dar imaginea lui va rămâne definitiv pătată de acest episod. Cât despre ”interzisă”, ea este pătată de o veșnicie.
Revenind la meci, trebuie să spunem că Astra are mari șanse de a o lua pe urmele Dunării Călărași. Banca tehnică e în lesă, lotul e subțire, bani nu vin de la nea Nicu, ce mai, totul duce spre pierzanie la Giurgiu. Dincolo, Botoșani are echipă bunicică, iar play-off-ul poate fi un vis realizabil pentru echipa lui Marius Croitoru.
Au marcat: V. Gheorghe 41, Tiram 73/ Rodriguez 21, Ongenda 26
CFR Cluj – Poli Iași 1-1, încă un pas greșit pentru fotbaless Petrescu
Cum era de așteptat, CFR Cluj nu a realizat nimic nici în campionat. După eșecul cu Astana, Dan Petrescu spera ca nimicul fotbalistic să-i aducă gratis un succes cu Poli Iași. Numai că nu a fost așa. Campioana s-a chinuit grav și doar șansa a făcut să nu fie învinsă de echipa lui Mihai Teja.
Firesc, după meci, Dan Petrescu a început să latre la lună și la stele cum că echipa sa a fost furată și măcelărită de arbitraj. Nu a fost așa. CFR Cluj e furată fotbalistic din interior. Toată lumea știe de cine.
Au marcat: Deac 23/ Mureșan (aut.)
”U” Craiova – Academica 3-2, muică, ce chin pe ”Oblemenco”
Când toată lumea spera la o victorie și un joc cursiv al oltenilor, dată fiind ora meciului cu Clinceni, una în care Papură să fie treaz, a venit chinul. Absolut nimic nu a jucat Universitatea în meciul de duminică. A bătut 3-2, însă cum a făcut-o: cu un autogol, cu un semi-autogol și cu un gol de senzație marcat de puștiul Vasile Constantin în ultima secundă.
Inițial, pe cei de la Academica îi consideram ca favoriți mari la revenirea spre matineu. Nu ne schimbăm opinia, însă, dacă vor da în continuare de adormiți precum au fost cei de la ”U”, sunt șanse să producă mari surprize.
Au marcat: Răuță 13 (aut.), Martic 41, Constantin 90+5/ Șut 29, Nsiah 90+3
FCSB – Hermannstadt 4-3, unde e atac, vai de apărare
E ciudat să te plângi la un 0-0 și să critici un 4-3. Nu, nu o vom face, deși asta va părea în continuare, însă atunci când te numește FCSB, vrei titlul, vrei grupele Europa League și alte performanțe, nu ai voie să primește 3 goluri de la o echipă Hermannstadt cu multe probleme în sezonul trecut.
Dacă privim partea plină a paharului fecesebist, trebuie să spunem că echipa lui Bogdan Andone a arătat mult mai mult fotbal ofensiv în comparație cu CFR Cluj și Craiova. Pe de altă parte, când te aperi cu Belu și Bălașa, asta înseamnă o sinucidere garantată. Poate a fost un accident, însă FCSB arată groaznic pe fază defensivă. Dincolo, Sibiul lui Enache e în construcție. Pare pe drumul cel bun, însă și aici apar în echipă o serie de mâini moarte și putrezite.
Au marcat: Coman 23, Hora 30, Man 53, Nedelcu 80/ Tsomou 45+1, Dandea 57, Debeljuh 90+3
Gaz Metan – Chindia 2-2, o remiză cu aromă de eșec pentru ardeleni
Zmei în Play-out, gaziștii au început excelent noul sezon. ”Excelentul” a durat însă doar 65 de minute din meciul cu Chindia. Apoi, un anume Neicuțescu de la echipa vizitatoare s-a decis să-și bată joc de apărarea Gazului și a relansat meciul. Până la dezastrul din minutul 86 nu a mai fost decât un pas.
Gazu – Chindia s-a terminat 2-2, un rezultat cu aromă de eșec pentru medieșeni. La final Edi Iordănescu a explodat. A acuzat arbitrajul și s-a retras, prin vocea secundului, din lupta pentru Play-off. Noi știam demult că Gazu nu poate, cu plângăcioși pe bancă, să atace top 6. Înainte de lacrimile de crocodil, nea Iedi ar trebui să-și vadă de echipă și de jaloanele din apărare. Și de unele schimbări.
Dincolo, Chindia nu a arătat mare lucru, însă a profitat de amatorismul Gazului și a plecat acasă cu un punct de moral. Viorel Moldovan are mult de tras pentru a alcătui o echipă cu aspirații de menținere în prima ligă.
Au marcat: Sergiu Buș 24, 44/ Neicuțescu 65, Bic 86
Viitorul – Dinamo 5-0. Hagi: ”Dinamo arată bine!”
Pare ciudat ceea ce a spus Gică Hagi, însă, Dinamo chiar arată bine. Dar arată bine pentru adversari, cei care o folosesc pe post de sparring partner. ”New Dinamo”, episodul 8765, s-a prezentat lamentabil în meciul cu Viitorul. Strâmbul Rednic a plecat, dar rezultatele au rămas în ”Groapă”. A fost acum un 0-5 cu Viitorul, însă pot urma și alte ”surprize” pentru fani.
Apropo de fani, aceștia au fost mult mai ofensivi decât elevii lui Eugen Neagoe. Din nou, în meciul cu Viitorul, aceștia și-au dat în petec și au pătruns pe teren, încercând să oprească măcelul. Nu l-au oprit, iar meciul s-a dus de la 3-0, în momentul întreruperii, la 5-0, post-întrerupere.
Premianții etapei I:
Cel mai bun jucător al etapei: George Ganea (Viitorul)
Antrenorul etapei: Gică Hagi (Viitorul)
Golul etapei I: Vasile Nicolae Constantin (U Craiova)
Repetenții etapei I:
Cel mai slab jucător al etapei: Cătălin Straton (Dinamo)
Cel mai slab antrenor al etapei: Eugen Neagoe (Dinamo)
Etapa a 2-a de Liga 1:
19 IUL ’19, 18:00: Hermannstadt – Gaz Metan
19 IUL ’19, 21:00: Chindia – Viitorul
20 IUL ’19, 18:00: FC Botoșani – FC Voluntari
20 IUL ’19, 21:00: Academica – CFR Cluj
21 IUL ’19, 18:00: Poli Iași – Astra
21 IUL ’19, 21:00: Dinamo – ”U” Craiova
22 IUL ’19, 21:00: Sepsi – FCSB
foto: LPF.ro