Legendele fotbalului : Eduard Streltsov – “Pele din Rusia”

1
473

“Dacă nu ar fi existat aceea condamnare, cu siguranţă Streltsov ar fi devenit cel mai bun jucător al lumii”, Anatoly Karpov.

Când în 1958 urma să se dispute Campionatul Mondial din Suedia, presa scria că erau două echipe afectate serios de incindente tragice şi neasteptate.Una dintre echipe era Anglia care suferea consecinţele dezastrului de la Munchen, iar cealaltă echipa era URSS, afectată de căderea în dizgratie a celui supranumit “Pelé din Rusia”, Eduard Streltsov.

Eduard Streltsov a suferit consecinţele împotrivirii deciziilor impuse de URSS fiind considerat un rebel periculos capabil de a intoxica tineretul socialist cu imaginea sa şi cu modul său de a se comporta.Dupa ce a refuzat să meargă la una din echipele aflate sub influenta politico-militară, CSKA(Armata Sovietica) şi Dinamo Moscova(KGB), Streltsov a fost acuzat de viol şi condamnat la 7 ani de munca în minele Gulag, cand tocmai împlinea 21 de ani.

Cu Streltsov şi Yashin în echipa, selecţionata URSS a reuşit să câştige medalia de aur la Jocurile Olimpice din 1956, reuşind astfel să se califice la Mondialul din 1958.Atunci lui Streltsov i s-a cerut să se alature uneia din cele două echipe, CSKA sau Dinamo Moscova, încercându-se astfel o reabilitare a jucătorului, deoarece Streltsov părea a fi un “George Best rus”, fiind prezent regulat la petreceri.Se pare că pe lângă refuzul său de a se alătura uneia din echipele mari ale capitalei, un alt factor determinant în condamnarea sa a fost un eveniment petrecut la o petrecere în Kremlin când Streltsov a insultat-o pe sora Yekaterinei Furtseva, la acel moment singura femeie din politica sovietică.

Streltsov juca atacant central, fiind o adevarată ameninţare pentru adversari.Cei care l-au vazut jucând spun că poseda o viteză şi un control al balonului ieşit din comun, dominând toate aspectele fotbalului ofensiv.Cele 24 de goluri marcate în 38 de prezente la echipa naţională demonstrează calitaţile sale şi viitorul care il avea în faţă, fiind un real adversar pentru Pelé şi pentru coroana de rege al fotbalului.

La puţin timp după incidentul din Kremlin, la o petrecere în Moscova la care Streltsov era prezent a avut loc un viol, jucătorul fiind arestat împreună cu mai mulţi suspecţi la câteva zile făcându-se public faptul că atacantul şi-a mărturisit fapta.Atunci nimeni nu a crezut faptul că Streltsov a comis aceasta faptă, 100.000 de muncitori de la o fabrica moscovită au iniţiat un marş de protest, însă fără rezultat.Se pare că un oficial KGB l-a asigurat pe Streltsov că dacă va mărturisi fapta va putea juca la Mondialul din 1958.

După ce a fost eliberat, jucătorul s-a întors la fosta sa echipa, Torpedo. Cu o viteză în minus şi lipsit de forţă jucătorul Streltsov demonstra faptul că încă mai era capabil să joace fotbal, conducându-ăi echipa spre un nou titlu. În anii care au urmat eliberării, Streltsov a refuzat să vorbească despre detenţia sa, de teama unor repercursiuni.

Streltsov a decedat în 1990 fiind bolnav de cancer.

Un moment ilustrativ al valorii sale este momentul victoriei cu 6-0 în faţa Suediei, fără Streltsov, doi ani mai tarziu URSS era învinsă cu 2-0.

Îmbunătăţirea imaginii

Momentan se duce o campanie de îmbunătăţire a imaginii celui supranumit “Pele din Rusia”, campanie condusă de campionul mondial la şah, Anataloy Karpov.

Din păcate, Streltsov nu a fost nici primul nici ultimul jucător rus care a suferit din cauza comunismului, însa cazul său este cel mai cunoscut deoarece cum spunea şi Karpov “ar fi devenit fără îndoială unul dintre cei mai mari fotbalişti ai lumii”.

Articolul precedentVanatoarea de talente: Daniel Sturridge
Articolul următorGoluri de legendă: Roberto Baggio vs. Real Madrid

1 COMENTARIU

  1. Chiar e o mare legenda pentru rusi, ca Hagi al nostru. Pacat ca a decedat prea devreme.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here