Lazio sau povestea interminabilă a unui club învăluit în rasism

0
2443

Lazio e una dintre cele doua echipe italiene, alături de Juventus, care au supravietuit optimilor de finală ale cupelor europene. Sorții le-au scos ca adversari în sferturile Europa League pe turcii de la Fenerbahce, un alt club cu suporteri cel puțin la fel de fanatici ca cei ai clubului din capitala Italiei. De altfel, Lazio va trebui să joace returul cu Fener în fața tribunelor goale.

boia chi mola

Federația italiană i-a sancționat iar pe cei de la Lazio cu o amendă de 10 000 de euro din cauza unui banner anti-Platini afișat de ultrașii săi în timpul unui meci, asta la puțin timp după ce UEFA i-a închis stadionul timp de două meciuri din cauza scandărilor rasiste ale acelorași ultrași înainte de meciul din grupele Europa League cu Borussia Monchengladbcah. Atunci, pe lângă închiderea stadionului UEFA i-a mai și amendat cu 40 000 de euro, ceea ce însemna deja a patra sancțiune de acest gen. Forul european îi avertizase deja pe laziali că îi va pedepsi după ce incidente asemănătoare au avut loc cu ocazia meciurilor cu Tottenham și Maribor.

Simpatiile fasciste ale ultrașilor laziali nu sunt o știre de ultim moment și, chiar dacă simbolurile acestei ideologii sunt interzise în Italia, nu puține au fost ocaziile în care federația s-a văzut nevoită să închidă ochii și să treacă peste. Ceea ce nu prea face UEFA, organism care o sancționează pe Lazio ori de câte ori are ocazia.

Rădăcinile fascismului la Lazio au fost puse undeva în anii 20 ai secolului trecut, mai exact în octombrie 1929, atunci când Benito Mussolini a devenit acționar al clubului după ce a a plătit către entitate suma de 1000 de lire. Mussolini a fost cel care i-a infectat pe laziali cu ”Boia chi molla” ( cel care abandonează lupta e un asasin ), strigăt de luptă care se mai poate auzi chiar și în prezent în tribunele staionului Olimpico în timpul derby-ului cu AS Roma. De altfel, meciurile cu AS Roma sunt scenariul preferat unde suporterii laziali își aruncă de fiecare dată cuvintele grele. În timpul derby-ului din 1998 în peluză a putut fi citit un banner pe care scria ”Auschwitz-ul e patria voastră, cuptoarele sunt casele voastre”, iar în 2001, an în care Roma a câștigat campionatul, un altul pe care putea fi văzut mesajul ”Echipă de negrii, peluză de evrei”. Și atunci, ca și acum UEFA, federația italiană le-a închis stadionul.

zarateÎn 2006, Paolo di Canio a fost suspendat un meci și amendat cu 10 000 de euro după ce a executat salutul nazist în timpul unui meci cu Livorno, gest pe care il făcuse cu puțin timp înainte și in timpul unui meci cu Juventus, ceea ce i-a mai adus o suspendare de un meci.

În martie 2010, Mauro Zarate, suspendat după ce primise un roșu in etapa anterioară într-un meci cu Sampdoria, a decis să vadă meciul cu Bari alături de ultrașii din ”Curva Norte” loc de unde nu a avut nici o problemă în a executa și el naziștii sau în a insulta jucătorii de culoare ai echipei adverse.

”Afară cu evreul negru” – așa a fost primit olandezul Aron Winter după ce Lazio l-a transferat în 1992, iar argentinianului Veron i s-a cerut să își acopere tatuajul cu Che Guevara.

Dacă există un meci cu profunde conotații politice în Italia, acela e Lazio – Livorno. Clubul din capitală are aceste rădăcini fasciste, în timp ce Livorno a fost mereu susținută de clasa muncitoare din oraș, oraș considerat a fi fief al Partidului Comunist Italian. Dacă Di Canio era considerat eroul lazial, Lucarelli era eroul celor de la Livorno.

Lasă un comentariu

Lasă comentariul tău
Introdu numele tău