La mulți ani, Dinamo București, 14 mai 1948

0
3732

În ianuarie 1948, Ministerul Afacerilor Interne prelua formația Unirea Tricolor București care a fuzionat cu o altă prim divizionară, Maccabi București, redenumită Ciocanul București după cel de-Al Doilea Război Mondial. Cele două formații, Unirea Tricolor și Ciocanul au continuat a doua parte a sezonului 1947/48 sub denumirile de Dinamo A, respectiv Dinamo B București. La finalul acelei stagiuni, Dinamo A termina pe poziția a 8-a din 16 echipe iar Dinamo B retrograda în Divizia B după ce se clasase pe locul 15. Pe 14 mai 1948 se semnează actul constitutiv al noii echipe: Dinamo București! Echipa a doua, Dinamo B București, a fost mutată la Cluj, apoi la Brașov iar în cele din urmă la Bacău.

Dinamo cucerește primul titlu din istore la doar 7 ani de la înființare în anul 1955, iar prima cupă a României în 1959 după o finală cu Baia Mare, scor 4-0. Pentru Dinamo au urmat alte 17 titluri de campioană și alte 12 Cupe ale României. În total, formația din Ștefan cel Mare a câștigat până acum 34 de trofee: 18 titluri de campioană, 13 Cupe ale României, două Super Cupe și o Cupă a Ligii.

Dinamo București
Dinamo București – echipa care a câștigat primul titlu din istoria clubului

Pe plan european, Dinamo este prima campioană a României din istorie care a participat în Cupa Campionilor Europeni. Se întâmpla în sezonul 1956/57. Mai multe detalii despre acea participare, puteți citi aici. O altă premieră pe care Dinamo o realizează pentru fotbalul românesc este următorea: este prima echipă din România care ajunge în semifinalele Cupei Campionilor Europeni. Este vorba de sezonul 1983/84 când pierde greu cu Liverpool, viitoarea campioană europeană: Liverpool 1-0 Dinamo și Dinamo 1-2 Liverpool.

Dinamo Liverpool
Dinamo București, sezonul 1983/84

Deși echipa din sezonul 1983/84 a ajuns până în semifinalele celei mai importante competiții intercluburi din lume, Dinamo avea o formație formidabilă în 1990, o echipă națională a României practic cu fotbaliști precum Bogdan Stelea, Michael Klein, Mircea Rednic, Daniel Timofte, Ioan Andone, Ioan Ovidiu Sabău, Florin Răducioiu, Dorin Mateuț sau Dănuț Lupu.

Un aport important în clădirea istoriei glorioase a echipei din Ștefan cel Mare l-au adus frații Nunweiller care au și produs o schimbare majoră asupra clubului. Astăzi stema și porecla echipei sunt rezultatul influenței acestora.

Articolul precedentMeciuri de legendă: Polonia 3-3 România, 14 mai 1950
Articolul următorMeciuri de legendă: România 2-2 Ungaria, 14 mai 1972

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here