aaa

După două titluri consecutive, care au vindecat în mare parte rana produsă de scandalul Calciopoli, Juventus ţinteşte un al treilea Scudetto la rând, o serie pe care bianconeri au mai reuşit-o la începutul anilor ’30 şi care a mai fost reuşită în istoria Seriei A de marea echipă a lui AC Torino din anii ’40, AC Milan (1992-1994) şi, cel mai recent, Inter Milano, în a doua jumătate a anilor 2000*. Dar, mai mult decât un alt succes în campionat, fanii torinezi aşteaptă un progres în Europa.

În ciuda spectaculoaselor campanii de achiziţii făcute de Napoli şi Fiorentina, părerea unanimă este că Juventus porneşte cu prima şansă şi în noul sezon. Un campionat câştigat fără a cunoaşte înfrângerea, apoi un al doilea în care supremaţia bianconera nu a fost aproape deloc pusă la îndoială, un sistem de joc rodat, o mentalitate de învingători insuflată de spiritul fostului căpitan Antonio Conte, acum un antrenor ce reprezintă deja o certitudine. Argumente importante, la care se adaugă transferurile reuşite în această vară, Carlos Tevez, Fernando Llorente şi Angelo Ogbonna.

Cele trei achiziţii ale campioanei au fost făcute pentru a întări echipa în perspectiva noului sezon de Serie A, dar mai ales pentru a permite torinezilor să reducă diferenţa faţă de principalele adversare din Liga Campionilor. Bianconeri au revenit în competiţie anul trecut, iar prestaţia lor, deşi nu a dezamăgit, a fost insuficientă pentru ambiţiile clubului. După ce a câştigat o grupă cu Sahtiorul lui Mircea Lucescu şi deţinătoarea trofeului, Chelsea, surclasată la Torino, Juventus s-a văzut eliminată în sferturile de finală fără drept de apel, după o dublă cu viitoarea câştigătoare, Bayern Munchen.

Eşecul din confruntarea cu bavarezii a redeschis discuţia privind absenţa unui top-player din lotul campioanei Italiei. Juventus a câştigat cele două titluri la rând bazându-se în special pe forţa grupului, individualităţile precum Pirlo sau Vidal sacrificându-se pentru binele echipei. Dacă în Serie A te poţi impune în două sezoane consecutive fără a avea măcar un jucător care să depăşească 10 goluri marcate, în Europa lucrurile se schimbă, e nevoie de un fotbalist capabil să facă diferenţa în momentele decisive. Astfel că oficialii torinezi au acţionat în consecinţă, iar transferurile lui Tevez şi Llorente, doi atacanţi care au înscris împreună peste 100 de goluri în ultimii patru ani, reprezintă o adevărată declaraţie de intenţie în privinţa obiectivelor pe care şi le propune clubul.

Totuşi, meciurile amicale jucate de Juventus până în acest moment au arătat că Tevez şi Llorente nu s-au integrat încă în angrenajul lui Conte, acest lucru, alături de declaraţiile recente ale tehnicianului şi ale căpitanului Gianluigi Buffon, privind pericolul unei eventuale automulţumiri la nivelul lotului, sunt probleme care trebuie rezolvate în scurta perioadă rămasă până la startul noului sezon.

Toată lumea aşteaptă de la Juventus să facă pasul următor, iar din acest motiv presiunea este mai mare decât oricând la Torino în ultimii ani. Probabil că cel care o simte cel mai puternic este chiar Conte, antrenorul bianconerilor acordând recent un interviu pentru Gazzetta dello Sport, în care a atacat pe toată lumea, de la Interul lui Mourinho la federaţia italiană şi de la Walter Mazzarri la Pep Guardiola.

Cele mai interesante declaraţii ale lui Conte au fost cele care l-au vizat pe noul tehnician al lui Bayern Munchen, după ce acesta din urmă a indicat-o pe Juventus printre favoritele din Liga Campionilor, datorită faptului că este un club puternic financiar şi care a făcut investiţii importante în mercato. „Guardiola a rămas blocat în perioada în care era la Brescia. Este mai bine ca fiecare să se uite în propria curte. El s-a dus la un club cu bani puţini, nu-i aşa? Comparativ cu marile cluburi de pe continent, suntem încă departe şi încercăm să le prindem din urmă. De când am venit, raportul dintre banii cheltuiţi pe transferuri şi cei obţinuţi din vânzarea de jucători este unul echilibrat. Nu-mi place să aud prostii că am cheltui mulţi bani”, a fost răspunsul tăios, şi pe alocuri ironic, al italianului.

aaa

Cifrele îl contrazic însă pe Conte. Din vara lui 2011, atunci când a fost instalat pe banca lui Juventus, doar suspecţii de serviciu PSG, Chelsea şi Manchester City au cheltuit mai mulţi bani decât bianconeri. Mai mult decât atât, campioana Italiei nici nu a vândut pe sume importante, diferenţa dintre banii cheltuiţi (199,4 milioane euro) şi cei încasaţi din transferuri (64,55 milioane) fiind de 134,850 milioane.

Este însă adevărat că Juventus îşi permite să investească serios în achiziţionarea de jucători importanţi, pentru că obţine bani frumoşi din alte părţi. În primul rând, construcţia propriului stadion s-a dovedit a fi o afacere excelentă pentru torinezi. În plus, deşi a fost eliminată în sferturi în Liga Campionilor, formaţia piemonteză a încasat cei mai mulţi bani dintre toate echipele care au luat startul în ultima ediţie a competiţiei, datorită drepturilor TV.

În aceste condiţii, oficialii bianconeri îşi pot permite să arunce sume importante pe transferuri, însă astfel cresc şi pretenţiile conducerii şi ale fanilor. Pentru Conte şi elevii săi nu va fi însă uşor să le îndeplinească. Startul noului sezon este unul extrem de dificil pentru torinezi, care, în primele opt runde din Serie A, vor întâlni pe Lazio, Inter, Torino, Milan şi Fiorentina, în paralel cu aceste meciuri fiind programate şi primele trei etape din grupele Ligii Campionilor.

Dacă Juventus va reuşi să depăşească cu bine acest teribil debut de stagiune, ar fi un semnal important că echipa lui Conte este pregătită să facă pasul următor.

*Înainte de apariţia Seriei A, la începutul sezonului 1929/30, Genoa (1902-1904) şi Pro Vercelli (1911-1913) au reuşit de asemenea să cucerească câte trei titluri consecutive.

Sursa foto: juventiknows.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here