Iugoslavia – 30 iunie 1990 – ultima apariție la un turneu final: “Poate că n-ar mai fi existat niciun război dacă am fi câștigat acel Mondial”

0
2560

Iugoslavia a fost una dintre cele mai bune echipe din Europa la începutul anilor 1990. La Mondialul din Italia ’90, iugoslavii se calificau de pe locul 2 din Grupa D din care mai făceau parte Germania de Vest, Columbia și Emiratele Arabe Unite reușind două victorii și pierzând cu nemții cu scorul de 4-1.

Iugoslavia 1990
Iugolsavia la Mondial din Italia 90 / Foto: pesmitidelcalcio.com

În 16-imi, jucătorii lui Ivica Osim au întâlnit Spania. Dajan Stojkovic a deschis scorul spre finalul meciului. Era minutul 78 când tabela s-a schimbat pentru prima dată. 5 minute mai târziu, Julio Salinas aducea egalarea pentru spanilioli. Scorul a rămas neschimbat până la finalul partidei, trecându-se la prelungiri. Același Stojkovic a marcat la 2 minute de la reluare și a trimis echipa în sferturile de finală ale competiției.

Pe 30 iunie 1990, la Verona, Iugolsavia întâlnea Argentina pentru un loc în seminfinale. Argentina lui Maradona elimina Brazilia în 16-imi cu 1-0 prim golul lui Caniggia din minutul 80. După cele 90 de minute regulamentare, scorul a fost de 0-0 și s-au jucat prelungiri. Dupe cele două reprize de timp suplimentar, scorul a continuat să rămnână 0-0, trecându-se la executarea loviturilor de la 11 metru. Argentinienii s-au impus cu 3-2. Maradona și Troglio au ratat dar Serrizuela, Burruchaga și Dezotti au înscris în timp ce pentru iugoslavi, au ratat Stojkovic, Brnovic și Hadzibegic. Au marcat în schimb Prosinecki și Savicevic.

“Acela trebuie să fie cel mai mare meci al nostru dar s-a jucat la momentul nepotrivit pentru că ne confruntam cu multe probleme iar jucătorii nu se puteau concentra. Srecko Katanec, care a fost foarte foarte important mi-a spus ‘Te rog nu mă alege pe mine’ cu doar câteva ore înaintea meciului pentru că familia lui primise amenințări în orașul său. Îi era frică să se plimbe prin Ljubljana din cauza amenințărilor. Cum ar fi putut juca?” declara selecționerul Ivica Osim într-un interviu pentru publicația Sports Illustrated.

Katanec a fost lăsat în afara lotului la acel meci iar locul său din teren a fost luat de Vulic. Calificarea era sortită eșecului încă din minutul 31 când Refik Sabanadzovic a primit cel de-al doilea cartonaș galben, fiind eliminat. Chiar și așa, echipa lui Osim a reușit să țină de rezultat, ducând meciul la penlaty-uri. Stojkovic a executat primul și a ratat. Imediat după faza ratării, portarul Tomislav Ivkovic s-a dus la el și i-a jurat că va apăra penalty-ul lui Maradona, ceea ce s-a și întâmplat. N-a fost însă de ajuns nici măcar cu două penalty-uri ratate de sud-americani pentru că ei rataseră 3, fiind eliminați.

Iugoslavia s-a calificat la Euro 92 și ar fi fost probabil una din echipele favorite la câștigarea trofeului dar a fost exclusă datorită situației politice interne. Danemarca, echipa care i-a luat locul, a câștigat competiția.

“Lumea vorbește des despre faptul că Danemarca ne-a luat locul și se întreabă ce s-ar fi întâmplat dacă am fi jucat noi la turneu și cei mai mulți cred că am fi câștigat Euro. Nu știu ce să zic despre asta dar mă gândesc des la Campionatul Mondial din 1990. Ce s-ar fi putut întâmpla dacă treceam de Argentina. Sunt optimist dar în gândurile mele mă întreb dacă Iugoslavia ar fi jucat semifinala sau finala, ce s-ar fi întâmplat cu țara? Poate că n-ar mai fi existat niciun război dacă am fi câștigat acel Mondial. Este greu că crezut că s-ar fi putut întâmpla așa ceva dar uneori visul tău poate deveni realitate.” – Ivica Osim, selecțonerul Iugoslaviei de la Mondialul din Italia, 1990.

Lotul Iugoslaviei la Mondialul din 1990:  Tomislav Ivkovic, Predrag Spasic, Zoran Vulic, Faruk Hadzibegic, Davor Jozic, Dragoljub Brnovic, Safet Susic, Dragan Stojkovic, Zlatko Vujovic, Robert Prosinecki, Refik Sabandzovic, Vujadin Stanojkovic, Darko Pancev, Fahrudin Omerovic, Srecko Katanec, Alen Boksic, Robert Jarni, Mirsad Baljic, Savicevic, Davor Suker, Andrej Panadic, Dragoje Lekovic.

Articolul precedentRB Salzburg și-a schimbat numele și stema pentru a putea juca în cupele europene
Articolul următorCâțiva doctori chilieni se uitau la penalty-uri dintre Chile și Portugalia în timp ce operau un pacient
"Some people think football is a matter of life and death. I assure you, it's much more serious than that." Bill Shankly

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here