Istoria meciurilor Romaniei cu Elvetia
14 partide s-au disputat între România și Elveția în perioada 1933-2016, dintre care două, amicale. Statistica meciurilor cu elvețienii este următoarea: 5 victorii, 5 egaluri și 4 înfrângeri.
Primul meci de fotbal dintre români și elvețieni a avut loc pe 29 octombrie 1933 la Berna, pe Stade de Suisse sub privirile a 15.000 de spectatori într-un meci din preliminariile Campionatului Mondial din Italia, 1934. Meciul s-a terminat la egalitate, scor 2-2 după ce echipa noastră a condus cu 2-0 până în minutul 75. Golurile noastre au fost marcat de Grațian Sepi (min. 18) și Ștefan DObay (min. 67). Pentru elvețieni a marcat Erwin Hochstrasser (min. 75) și Ernst Hufschmid (min. 80 din penalty). Deși s-a terminat 2-2, li s-a acordat elvețienilor victorie cu 2-0 pe motiv că România ar fi utilizat un jucător ilegibil. Aceasta a fost a 5-a partidă și ultima pentru România în acel an. Precedentele 4 s-au terminat cu victoria echipei noastre: România 7-0 Bulgaria, România 1-0 Grecia, România 5-0 Iugoslavia, România 5-1 Ungaria B. Toate aceste 4 partide s-au disputat la București, pe Stadionul Republicii (ONEF).
A doua întâlnire dintre România și Elveția a avut loc după 33 de ani de la primul meci, pe 2 noiembrie 1966 pe Stadionul 23 August într-un meci contând pentru preliminariile Campionatului European din Italia, 1968. Meciul s-a terminat cu victoria noastră scor 4-2. Golurile tricolorilor au fost marcate de Mircea Dridea (min. 8) și Constantin Frățilă de 3 ori (min. 11, 25 și 59). Pentru elvețieni au marcat Fritz Kunzli (min. 54) și Karl Odermatt (min. 70). Din echipa noastră mai făceau parte Mihai Mocanu, Corneliu Popa, Mircea Lucescu, Dan Coe, Bujor Hălmăgeanu, Mihai Ionescu, Ion Pârcălab, Dumitru Popescu și Simion Surdan.
Al treilea meci a fost unul cu ghinion pentru noi. Tricolorii au pierdut cu scorul de 7-1 returul din campania de calificare la Euro 1968. Meciul s-a jucat la Zurich sub privirile a peste 21.000 de spectatori. Singurul gol al echipei României a fost marcat de Nicolae Dobrin în minutul 70. Scorul în acel moment era de 7-0. Aceasta este cea mai usturătoare înfrângere din istoria meciurile cu Elveția.
Din echipa noastră făceau parte: Vasile Ghergheli, Mihai Mocanu, Ion Nunweiller, Corneliu Popa, Mircea Lucesu, Nicolae Dobrin, Mircea Dridea, Ion Ionescu, Mihai Ionescu, Dumitru Nicoale și Ion Pârcălab. Ilie Datcu a fost rezervă și l-a înlocuit pe Mihai Ionescu la pauză.
În următoarea campanie de calificare, Mondialul din Mexic 1970, a adus din nou România și Elveția în aceeași grupă a preliminariilor. Ambele partide s-au terminat însă cu victoria noastră. Primul meci s-a disputat pe 28 noiembrie, 1968 pe Stadionul 23 August și s-a încheiat cu scorul de 2-0. Golurile au fost marcate de Florea Dumitrache (min. 59) și Flavius Domide (min. 74). Primul nostru 11 pentru acest meci era alcătuit din: Vasile Ghergheli, Mihai Mocanu, Lajos Sătmăreanu, Cornel Dinu, Radu Nunweiller, Florea Dumitrache, Mircea Lucescu, Alexandru Boc, Flavius Domide, Gheorghe Gornea și Florea Martinovici. Pe bancă s-au aflat Tiberiu Kallo (min. 46 – Lucescu) și Emerich Dembrovschi (min. 81 – Florea Martinovici).
Meciul retur, disputat la Lausanne în fața a aproximativ 30.000 de spectatori s-a terminat cu victoria la limită a tricolorilor, scor 1-0. Singurul gol al întâlnirii a fost marcat de Bruno Michaud în propria poartă în minutul 32. Primul 11 al României din acest meci a fost următorul: Necula Răducanu, Lajos Sătmăreanu, Emeric Dembrovschi, Cornel Dinu, Radu Nunweiller, Florea Dumitrache, Mircea Lucescu, Alexandru Boc, Dan Coe, Augustin Deleanu și Marin Tufan. Pe bancă de rezerve s-a aflat Bujor Hălmăgeanu (min. 55 – Deleanu).
Preliminariile pentru Mondialul din Spania, 1982 ne-a adus din nou față în față cu elvețienii. De această dată n-am obținut decât un punct. Primul meci disputat pe 10 octombrie 1981 pe 23 August s-a terminat cu victoria elvețienilor, scor 2-1. Golul nostru a fost marcat de Ilie Balaci în minutul 56. Pentru Elveția a marcat Gian Pietro Zappa (min. 69) și Robert Luthi (min. 76). Echipa noastră: Nicoale Negrilă, Costică Ștefănescu, Aurel Țicleanu, Ilie Balac, Gheorghe Cristian, Dudu Georgescu, Anghel Iordanescu, Ion Munteanu, Ștefan Sameș, Tudorel Stoica și Cornel Țălnar. A mai intrat Ionel Augustin în locul lui Țicleanu în minutul 53.
În returul de la Berna, în fața a 16.000 de spectatori, România s-a întors cu un punct după o remiză albă. Valentin Stănescu începea atunci cu: Dumitru Moraru, Gino Iorgulescu, Michael Klein, Mircea Rednic, Cotică Ștefănescu, Ionel Augustin, Aurel Țicleanu, Romulus Gabor, Ilie Balaci, Mircea Sandu și Nelu Stănescu. Au mai intrat Ioan Andone (min. 82 – Țicleanu) și Ladislau Boloni (min. 90 – Sandu).
Următoarea întâlnire s-a disputat pe 3 aprilie, 1990 și a fost una amicală – primul meci amical de până atunci dintre România și Elveția. Meciul s-a încheiat cu victoria fotbaliștilor din Țara Cantoanelor, scor 2-1. Golul echipei noastre a fost marcat de Gică Hagi din penalty în minutul 25. Golurile elvețienilor au fost marcate de Heinz Hermann (min. 45) și Frederic Chassot (min. 48). Echipa noastră era formată din: Iosif Rotariu, Gică Popescu, Dan Petrescu, Gică Hagi, Gabi Balint, Ilie Dumitrescu, Marius Lăcătuș, Tudorel Cristea, Gheorghe Liliac, Zoltan Musznay și Emil Sândoi. Au mai intrat Ștefan Stoica (min. 70 – Lăcătuș) și Marius Cheregi (min. 74. – Dumitrescu).
Următoarele două meciuri dintre România și Elveția s-au jucat în grupa a 2-a de calificare pentru Europeanul din 1992. România a obținut atunci 4 puncte din cele două întâlniri. Mai întâi, meciul din 1991 de la Neuchatel s-a terminat 0-0 iar returul de la București s-a terminat cu victoria tricolorilor, scor 1-0. Echipele României din cele două meciuri: primul – Florin Prunea, Michael Klein, Gică Popescu, Dan Petrescu, Gheorghe Hagi, Ionuț Lupescu, Ioan Ovidiu Sabău, Daniel Timofte, Marius Lacătuș, Florin Răducioiu și Emil Săndoi. Au mai intrat Dorin Mateuț (min. 85 – Hagi) și Ion Timofte (min. 89 – Răducioiu). Al doilea meci: Silviu Lung, Michael Klein, Gheorghe Popescu, Gheorghe Hagi, Ionuț Lupescu, Dorin Mateuț, Daniel Timofte, Marius Lăcătuș, Florin Răducioiu, Adrian Popescu, Emil Săndoi.
Meciul cu numărul 11 dintre România și Elveția a fost cel de la Campionatul Mondial din SUA, 1994 când echipa noastră pierdea cu scorul de 4-1 pe Pontiac Silverdome. Unicul gol al tricolorilor a fost marcat de Hagi în minutul 36. Elvețienii au marcat prin Alain Sutter (min. 16), Stephane Chapuisat (min. 53) și Adrian Knup de două ori (min. 66 și 72). Echipa noastră: Bogdan Stelea, Miodrag Belodedici, Gheorghe Mihali, Daniel Prodan, Gheorghe Popescu, Dan Petrescu, Gheorghe Hagi, Ionuț Lupescu, Dorinel Munteanu, Ilie Dumitrescu, Florin Răducioiu. Au mai intrat Ion Vlădoiu în locul lui Dumitrescu (min. 69 – eliminat 3 minute mai târziu) și Basarab Panduru în locul lui Lupescu (min. 86).
Al 12-lea meci dintre cele două selecționate s-a disputat pe 30 mai, 2012. Partida a fost una amicală și a fost câștigată de tricolori cu scorul de 1-0. Golul victoriei a fost marcat de Gicu Grozav în minutul 56. Echipa noastră din acel meci: Bogdan Lobonț, Vlad Chiricheș, Valerică Găman, Paul Papp, Răzvan Raț, Alexandru Bourceanu, George Florescu, Cristian Tănase, Gheorghe Grozav, Daniel Niculae și Gabriel Torje. Au mai intrat: Marius Alexe (Daniel Niculae min. 52), Costin Lazăr (George Florescu min. 55), Nicolae Grigore (Alexandru Bourceanu min. 55), Alexandru Chipciu (Gheorghe Grozav min. 65), Alexandru Maxim (Gabriel Torje min. 82) și Dorin Goian (Valerică Găman min. 85).
Meciul 13 s-a jucat în cadrul Campionatului European din Franța, 2016, când am terminat la egalitate, scor 1-1. Golul nostru a fost marcat de Bogdan Stancu din penalty în minutul 18.
În preliminariile pentru Campionatul European din Germania, 2024, sorții ni i-au scos din nou în cale pe elvețieni. Prima partidă s-a jucat pe 19 iunie 2023 pe Stadionul Swissporarena din Lucerna și s-a terminat cu o remiză smulsă de tricolori în prelungiri prin Valentin Mihăilă. Gazdele intrau la cabine cu un avantaj de două goluri prin reușitele semnate de Amdouni în minutele 28 și 41. După pauză, Edi Iordănescu îl trimite pe Valentin Mihăilă pe teren în locul lui Ianis Hagi, mutare care avea să se dovedească decisivă. Atacantul Parmei marca în minutele 89 și 90+2 pentru un egal nesperat.
– 14 meciuri s-au disputat între România și Elveția de-a lungul timpului
– 12 meciuri oficiale, două amicale
– Primul meci: 1933
– Ultimul meci: 2023
– 5 victorii, 5 egaluri și 4 înfrângeri este bilanțul României în meciurile cu elvețienii
– Golaveraj: 22 goluri primite, 18 goluri marcate
– Partida cu cele mai multe goluri: 8 – 24 mai 1967: Elveția 7-1 România
– Cea mai usturătoare înfrângere: 24 mai 1967: Elveția 7-1 România
– Cea mai concludentă victorie: 2 noiembrie 1966: România 4-2 Elveția
Al doilea meci cu Elvetia 4-2 s-a jucat pe Republicii, ( nov ’66) am fost la meci, si nu pe 23 August cum scrie aici,!