Istoria fotbalului: 10 ani de la cel mai neaşteptat sezon al Ligii Campionilor

0
1793

ucl2004

Astăzi, Liga Campionilor revine cu faza optimilor, format introdus exact acum 10 sezoane, când s-a renunţat la a doua serie de grupe şi s-a trecut la meciurile eliminatorii. Acel sezon a fost probabil cel mai surprinzător din istoria Ligii Campionilor, iar echipele din prim plan care au făcut spectacolul, nu au fost numele mari precum Real Madrid, Bayern Munchen, Manchester United, Milan, Arsenal sau Juventus, ci Porto, AS Monaco şi Deportivo La Coruna.

Finala s-a disputat între Porto şi Monaco, o finală pe care nu a anticipat-o nimeni la startul sezonului. Aceasta s-a încheiat cu victoria categorică a portughezilor, 3-0 (Carlos Alberto, Deco, Alenichev), conduşi magistral din teren de playmaker-ul Deco, şi  de pe banca de un alt maestru, Jose Mourinho, cel care încet, încet, începea să-şi facă un nume în fotbalul mondial. În vara acelui an, Mourinho avea să semneze cu Chelsea şi să se introducă în faţa presei britanice ca fiind “The Special One”.

Sezonul 2003/2004 a avut momente memorabile, recorduri neîntrecute nici până acum, partide clasice, iar cele mai interesante vor fi prezentate în continuare.

1. Arsenal – Inter

Cele două echipe au oferit un duel în faza grupelor care a rămas în istoria meciurilor clasice din Liga Campionilor, umilindu-se reciproc, fiecare pe terenul celeilalte. Dacă pe Highbury, Inter avea deja 3-0 la pauză, acesta având să fie şi scorul final, la Milano, Arsenal şi-a luat revanşa şi a câştigat cu 5-1, după o prestaţie magnifică a lui Thierry Henry!

2. Clasicul Bayern Munchen – Real Madrid

Titanii fotbalului german şi spaniol s-au întâlnit şi în 2004, după ce o mai făcuseră de patru ori, în ultimele patru sezoane. Echipele îşi împărţiseră victoriile, câte două pentru fiecare, iar de această dată, Zidane a fost cel care a marcat golul calificării în sferturi, spaniolii câştigând cu 1-0 pe Bernabeu, după 1-1 pe Olympiastadion.


2004 (February 24) Bayern Munich (Germany) 1… de sp1873

2004 (March 10) Real Madrid (Spain) 1-Bayern… de sp1873

3. Fernando Morientes – Dado Prso, cuplul letal

Neavând loc la Real Madrid, spaniolul Fernando Morientes a fost împrumutat la Monaco, unde a reuşit un sezon de excepţie. Cu 9 goluri, Morientes a fost golgeterul competiţiei, urmat de Dado Prso, cu 7 reuşite. Cei doi au format un cuplu perfect de atacanţi, fiind susţinuţi din spate de viteziştii Jerome Rothen şi Ludovic Giuly, care au oferit împreună 10 assisturi. Dacă în faza grupelor, croatul Prso a marcat de 5 ori, iar Morientes de 4, în faza eliminatorie, spaniolul a fost cel decisiv, reuşind să înscrie în ambele meciuri din sferturi şi din semifinale. În sferturi, Morientes a reuşit să-şi ia revanşa faţă de cei care îl alungaseră, eliminând pe Real Madrid.

morientesprso

4. Sprintul lui Mourinho

Porto terminase în faza grupelor pe locul 2, astfel a fost nevoită ca în optimi să întâlnească un cap de serie. Iar acesta a fost Manchester United şi misiunea portughezilor era una foarte dificilă. Însă Porto a întrecut aşteptările şi a reuşit să revină în ambele manşe. În prima, din Portugalia, Porto a câştigat cu 2-1 după ce a fost condusă, în timp ce în a doua, când englezii se vedeau deja calificaţi, Costinha a egalat în ultimul minut (1-1), trimiţându-şi echipa în sferturi şi făcându-l pe Jose Mourinho să sprinteze ca la atletism pe Old Trafford, de pe bancă până în colţul terenului unde era grămada de jucători.

5. Călcâiul lui Giuly

După cum am menţionat mai devreme, Morientes a reuşit să-şi ia revanşa în faţa lui Real Madrid, Monaco eliminându-i pe spanioli în sferturi. Real câştigase pe Bernabeu cu 4-2 şi conducea în minutul 45 cu 1-0 în Franţa, iar toată lumea credea că s-a jucat calificarea. Dar în minutele de prelungiri ale primei reprize, Giuly a reuşit să egaleze, oferind speranţă fanilor. Monaco a ieşit dezlănţuită în a doua repriză, Morientes a făcut 2-1 în minutul 48, pentru ca în minutul 65, Giuly să reuşească dubla printr-o deviere senzaţională cu călcâiul, iar visul francezilor continua.

6. Umilinţa din Monaco şi minunea de pe El Riazor

A treia echipă care a uimit lumea fotbalului în acel sezon a fost Deportivo La Coruna. Prima oară însă în mod negativ. În faza grupelor, Deportivo s-a întâlnit cu Monaco, iar meciul celor două echipe de pe stadionul Louis II reprezintă şi acum un record. Francezii au câştigat cu un umilitor 8-3, fiind meciul cu cele mai multe goluri în Liga Campionilor. Dado Prso a marcat patru dintre ele, record egalat la acea vreme. De notat că ultimul gol a fost reuşit în minutul 67.

Apoi însă, “Super Depor” a reuşit în faza sferturilor una dintre cele mai mari reveniri din istorie. Pierzând din nou un meci la scor, 4-1 cu AC Milan în tur, spaniolii au reuşit minunea în returul de pe El Riazor, zdrobind “diavolul” cu 4-0, având în echipă jucători precum golgheterul Walter Pandiani şi creatorul Juan Carlos Valeron.

Sursă: UEFA.com

Articolul precedentEstadio Hidalgo, Pachuca, Mexic
Articolul următorAl Shamal Stadium, Madinat ash Shamal, Qatar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here