Iosif Petschovschi – fotbalistul care a jucat pe toate posturile, a pariat pe echipa adversă și i s-a furat identitatea

0
10149

Iosif Petschovschi s-a născut pe 2 iulie 1921 la Timișoara și a activat în perioada 1939 – 1961. A jucat la echipele: Chinezul Timișoara (în două rânduri), CAM Timișoara, Nagyvaradi AC, CA Cluj, UTA Arad (în două perioade diferite) și CCA București (Steaua).

Iosif Petschovschi
Iosif Petschovschi / foto: fb.com//iosif.petschovschi

A jucat în peste 270 de partide în Divizia A și a reușit să înscrie 86 de goluri debutând la vârsta de 16 ani. În tricoul echipei naționale, a bifat 32 de partide în perioada 1945 – 1958 înscriind de 11 ori. Petschovschi a jucat și în naționala Ungariei în 3 partide, acest lucru întâmplându-se în 1942, așadar înainte chiar să debuteze pentru tricolori.

În perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, mai exact între 1941 și 1944, Petschovschi a jucat în Ungaria la formația Nagyvaradi AC sun numele de Jozsef Perenyi. Timișoreanul a fost unul dintre cei mai buni fotbaliști din campionatul maghiar în perioada petrecută de el acolo fiind chemat și la prima reprezintativă. A debutat pentru maghiari pe 1 noiembrie 1942 la vârsta de 21 de ani împotriva Elveției. Ungaria a câștigat 3-0. Celelalte două meciuri jucate de Petschovschi pentru Ungaria au fost în anul 1943 când Ungaria a învins cu 3-1 aceeași echipă a Elveției și Bulgaria, victorie cu 4-2.

Deși a jucat doar 3 ani în Ungaria, Petschovschi a devenit repede o figură emblematică în fotbalul maghiar. Datorită acestui fapt, în 1946 un fotbalist maghiar a încercat să se transfere (și chiar a reușit) la Strasbourg în Franța dându-se drept Iosif Petschovschi.

În octombrie 1949 Petschovschi a fost suspendat pentru 3 luni pentru că înaintea meciului dintre România și Polonia a pariat pe echipa polonezilor.

În 1952 a devenit primul fotbalist care a primit titlul de Maestru al Sportului. De asemenea a fost primul fotbalist român care a fost invitat să facă parte dintr-o selecționată a lumii alături de mari nume ale vremii respective.

Petschovschi este probabil singurul fotbalist care a jucat pe toate posturile, de la cel de portar până la cel de atacant.

În Ungaria a câștigat un titlu de campion. În România a ieșit campion de 5 ori (de 3 ori cu UTA și de două ori cu CCA). De asemenea Iosif Petschovschi a câștigat și două Cupe ale României (câte una cu UTA și CCA).

Legenda echipei UTA Arad, Iosif Petschovschi s-a stins din viață pe 6 octombrie la Arad suferind de cancer. În cinstea sa, clubul UTA Arad i-a ridicat în statuie în fața Stadionului Francisc Neuman.

Statuia lui Iosif Petschovschi, Arad
Statuia lui Iosif Petschovschi de la Arad / Foto: redutaarad.wordpress.com
Articolul precedentUruguay – Ghana, 2010 – cel mai dramatic final de meci din istoria Mondialelor
Articolul următorGermania a câștigat Cupa Confederațiilor, Draxler cel mai bun jucător al turneului

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here