Incredibila poveste a lui Ali Dia, fotbalist profesionist pentru 43 de minute

0
3497

Noiembrie 1996. În birourile stadionului The Dell din Southampton sună telefonul. La un capăt al firului, antrenorul de atunci al ”sfinților”, Graeme Souness, la celălalt, nimeni altul decât George Weah. Fostul mare atacant liberian îl căuta pe Souness pentru a îi recomanda un văr care rămăsese fără echipă, după ce tocmai își terminase contractul cu Paris Saint-Germain și avea 13 selecții cu naționala Senegalului. Antrenorul scoțian, afectat fiind de un crunt val de accidentări care se întindea chiar și în echipa de rezerve, căuta cu disperare un atacant, așa că nu a mai pus multe întrebări și i-a oferit ”vărului” un contract pe o lună de zile.

I-am spus să vină să se antreneze cu noi o săptămână, două, să vedem ce poate… Când cineva ca Weah îți recomandă pe cineva nu poți decât să îl asculți” avea să declare ulterior Souness. Pe 21 noiembrie, la Southampton sosea Ali Dia, vărul fotbalist recomandat de către Weah.

Până aici totul bine, nu? Ar fi cazul să rebobinăm puțin roata timpului și să descoperim puțin cam ce făcuse Ali Dia până la momentul acestui transfer.

Spre deosebire de George Weah ( Liberia ), Ali Dia era născut în Senegal ( n. Dakar, 20 aug. 1965 ).Prima ciudățenie din poveste, neobservată sau considerată neimportantă de către Souness. Ajuns în Franța în încercarea de a își face o carieră fotbalistică, Ali Dia a reușit să joace, fără prea mult succes, pe la echipe necunoscute, precum Beauveais, La Rochelle sau Olympique Saint-Quentin. Eșuată etapa franceză, Ali și-a probat norocul prin Finlanda și Germania. Ajunsese deja la o vârsta, 30 de ani, când mulți se gândesc la retragere, însă pentru el partea frumoasă a carierei abia acum începea. Avea un plan și avea de gând să și-l pună în aplicare.

Prima parte a planului a fost plecarea spre Anglia, acolo unde, nimeni nu știe cum, a prins un contract cu clubul Blyt Spartans. Obiectivul său, intrarea în lumea bună a fotbalului pe cel mai scurt drum posibil. Zis și făcut.

Prima încercare a făcut-o atunci când l-a contactat pe Harry Redknapp, antrenor la West Ham United. S-a dat drept George Weah și i-a recomandat acestuia un văr care este ”excelent din punct de vedere tehnic și fizic”, numai bun să joace în Premier League. Redknapp nu a înghițit gălușca, însă Ali nu a renunțat la planul său. Următorul pe listă, scoțianul Graeme Souness, care a fost și el sunat de către ”George Weah”.

Ali Dia a ajuns la Southampton pe 21 noiembrie, cu două zile înainte de un meci în care echipa urma să întâlnească pe Leeds. ” S-a prezentat la antrenament și ne-a fost prezentat ca un jucător în probe. L-am văzut pe durata unei miuțe cinci contra cinci și îmi amintesc că mi-am spus că nu va reuși să facă mare lucru la noi” spunea mai târziu marele Matt Le Tissier. Conștient de ce poate, Ali Dia se ascundea de minge ca de apocalipsă, iar norocul avea să fie de această dată de partea sa, pentru că antrenorul anulase un amical din cauza condițiilor atmosferice. După doar două zile, meciul cu Leeds.

Sufocat de accidentări, Souness l-a convocat pe Ali, iar ce a urmat s-a trasnformat într-unul dintre cele mai ridicole episoade din istoria clubului Southampton, inclusiv din cea a Premier League.

În minutul 32 al meciului o altă accidentare pe capul antrenorului: Le Tisssier. Nevoit să își schimbe vedeta, Redknapp a privit către banca de rezerve și l-a arătat cu degetul … tocmai pe eroul nostru, Ali Dia. Noua achiziție, cu obiectivul îndeplinit, acela de a obține un contract cu o echipă mare, s-a echipat, resemnat, și a intrat pe gazon.

A intrat pe teren ca Bambi pe gheață. Îți era jenă să îl privești. Ne întrebam – Ce face tipul ăsta? Cum de e rezervă la noi? ” povestește Le Tissier. A fost nevoie de puține minute pentru ca toți cei prezenți la meci să își dea seama de faptul că Souness fusese păcălit și că Ali Dia era o farsă. 43 de minute a durat aventura senegalezului pe gazoanele Premier League, toate în acel meci cu Leeds, timp în care a reușit să atingă mingea de 28 de ori, cu un procentaj al paselor reușite de 30%. Rușinat, Souness l-a schimbat în fluierăturile a 40 000 de spectatori, în minutul 75 al meciului.

În ziua imediat următoare, antrenorul l-a sunat pe George Weah, iar acesta i-a confirmat ceea ce tocmai bănuise, alături de un stadion întreg, în timpul meciului cu Leeds. Ali Dia nu era vărul lui, nu jucase la PSG, iar Weah nu mai vorbise la telefon cu Weah. Bineînțeles că Ali Dia s-a dat accidentat și nu s-a prezentat la antrenamentul următor și la nici un altul la Southampton. Federația senegaleză de fotbal a confirmat și ea că acesta nu a fost jucător al naționalei. Mai târziu, Ali Dia dădea vina pe impresarul său, spunând că el a fost de fapt cel care s-a dat drept Weah când l-a sunat pe Souness.

După etapa Southampton, Ali Dia a mai prins un contract de jumătate de sezon cu un club amator, Gateshead, acolo unde chiar a jucat opt meciuri și a marcat două goluri, după care a dispărut complet din peisajul fotbalistic.

Câțiva ani după aceste isprăvi, s-a aflat că Ali Dia a terminat cursurile universității Northumbria din Newcastle, însă singura diplomă dată ca veridică în CV-ul lui este aceaa cu titlul ”Cel mai slab fotbalist din istoria fotbalului”.

Articolul precedentBiletul zilei 28 februarie 2017 – Pariuri sportive online
Articolul următorAți mai văzut 20 autogoluri într-un singur meci? S-a întâmplat în Rusia

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here