In numele banului! Messi nu e primul sportiv acuzat de frauda fiscala

0
1032

frauda fiscala messi vedete sportMarți, în miezul zilei, exploda știrea: Messi este acuzat de evaziune fiscală. Mai precis, fiscul spaniol a început o investigație și încearcă începerea unui proces împotriva fotbalistului și a tatălui său, Jorge Horacio Messi, acuzându-i de fraudă fiscală, susținând că aceștia au ascuns de statul spaniol aproximativ patru milioane de euro în perioada 2006-2009.

O dată cu trecerea orelor au apărut și detaliile plângerii depuse de către Fisc (judecătorii încă nu au decis începerea unui proces ), problemele lui Messi apărând din banii încasați de către societățile comerciale înființate de către tatăl său și cei angajați să îi folosească banii cu cap.

Cel care acum este cel mai bun fotbalist al lumii, incă nu avea 18 ani însă tatăl său și-a dat seama că va deveni o mină de aur și a montat, ajutat de oameni specializați în ”mișmașuri” financiare, o mică rețea de societăți comerciale al căror scop era să ascundă de impozitare o parte din drepturile de imagine ale jucătorului.

Inițiativa de a frauda îi aparține lui Jorge Messi. Având ca scop evitarea impozitării, s-a realizat o simulare de cedare a drepturilor de imagine ale jucătorilor către societăți comerciale cu sediul în Belize sau Uruguay” spune Fiscul spaniol în plângerea înmânată judecătorilor. Legea în Spania este cât se poate de clară în astfel de cazuri: pedeapsă cu închisoarea cuprinsă între 2 și 6 ani și o consistentă amendă.

Însă Messi nu este primul sportiv celebru implicat în astfel de încurcături, el fiind doar ultimul dintr-o lungă serie de vedete ale sportului ce au avut probleme similare.

  • Gica Popescu: A fost implicat în dosarul transferurilor alături de o întreagă serie de conducători din fotbalul românesc, iar pe lânga asta, statul român l-a acuzat de evaziune fiscală, punând sechestru pe o parte din bunurile Scolii de Fotbal pe care o are la Craiova.
  • Boris Becker: Între 1991 și 1993, fostul tenismen german și-a declarat domiciliul în Monaco, timp în care el locuia în Munchen. ”O eroare”, după cum chiar el avea să recunoască mai târziu, pentru care a trebuit să suporte o pedeapsă de doi ani de libertate sub supraveghere și o amendă de 300 000 de euro pentru evaziune fiscală.
  • Luis Figo: Fiscul spaniol îl acuză că nu a plătit aproximativ 2,4 milioane de euro în impozite, bani pe care portughezul ” a uitat” să îi declare în perioada 1997-1999. Judecătorii din Barcelona i-au impus plata acestei sume.
  • Diego Armando Maradona: După ani și ani de zile în care nu a putut intra pe teritoriul italian, a ajuns în cele din urmă la un acord cu fiscul de acolo în privința celor aproximativ 24 de milioane de euro ce îi erau reclamate.
  • Rafael Nadal: A fost acuzat de fiscul spaniol că a evitat plata unor impozite prin crearea a diferite societăți comerciale fantomă în Guizpucoa, în Țara Bascilor, loc unde ar fi fost impozitat mai puțin decât în Mallorca, acolo unde are rezidența. Nadal a negat toate aceste acuzații, declarând că este la zi cu toate impozitele.
  • Samuel Eto.o: Acuzat de fraudă fiscală în valoare de 3.500.000 euro, fotbalistul camerunez, impozite din perioada 2006-2009, fotbalistul camerunez a dat vina pe fostul său impresar, susținând că acesta a vrut să se răzbune pe el.
  • Valentino Rossi: Fiscul italian cercetează o presupusă evaziune fiscală a pilotului de aproximativ 60 de milioane de euro. Problemele acestuia au apărut în anul 2000, atunci când a decis să se mute în Marea Britanie. În cele din urmă, Rossi a trebuit să plătească o amendă de 43 de milioane de euro.
  • Arantxa Sanchez Vicario: În iulie 1994 fiscul spaniol susținea că fosta jucătoare de tenis nu putea să demonstreze că locuiește în Andorra cel puțin 183 de zile pe an, așa cum susține, pentru a plăti mult mai puține impozite. În cele din urmă a fost iertată de o amendă de 3.400.000 de euro după ce în 2000 și-a stabilit domiciuliul fiscal în Spania.
  • Xabi Alonso si Mascherano: Ambii fotbaliști ( au acelasi impresar ) au fost acuzați de către o televiziune portugheză că ar fi deviat fonduri către o societate comercială cu sediul în Madeira, cu scopul de a evita plata de impozite.

Toate aceste cazuri au un numitor comun. De cele mai multe ori, sportivii se ascund în spatele celor care le reprezintă interesele, familie sau impresari, așa cum este și cazul lui Messi.

Articolul precedentBetis Sevilla realizează cel mai ieftin transfer din istoria fotbalului!
Articolul următor#TikitakaZilei El Pufulete

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here