Cazul Imane Khelif: când biologia se ciocnește cu identitatea de gen în sportul de performanță

0
170

Imane Khelif și scandalul de gen

Într-o perioadă în care sportul mondial încearcă să se adapteze noilor realități sociale și medicale, cazul Imanei Khelif a explodat în spațiul public precum o bombă cu efect întârziat. Pugilista algeriană, campioană olimpică la box feminin în cadrul Jocurilor Olimpice de la Paris, se află în centrul unei controverse majore privind eligibilitatea de gen, în urma apariției unui presupus raport medical care ar atesta că este bărbat din punct de vedere biologic.

Imane Khelif / foto: sportbible.com
Imane Khelif / foto: sportbible.com

Imane Khelif, în vârstă de 26 de ani, a devenit un simbol al mândriei naționale pentru Algeria după ce a câștigat medalia de aur la box feminin în cadrul Olimpiadei de la Paris 2024. Performanța sa părea să fie povestea clasică a unei sportive dedicate, care, prin muncă și sacrificiu, a ajuns în vârful podiumului olimpic. Dar succesul ei a fost umbrit la scurt timp de suspiciuni și controverse.

Totul a luat o turnură neașteptată în mai 2025, când publicația 3 Wire Sports, prin intermediul Telegraph Sport, a publicat un presupus raport medical datând din martie 2023. Conform documentului, testele genetice ar fi arătat că Khelif prezintă un cariotip masculin – adică are cromozomi XY. Testul ar fi fost efectuat la Dr Lal PathLabs din New Delhi, o instituție acreditată de College of American Pathologists.

Imane Khelif - raport medical
Imane Khelif – raport medical / Foto: dailymail.co.uk

În ciuda acestor rezultate, Khelif a fost lăsată să concureze la Jocurile Olimpice, ceea ce a stârnit critici dure din partea unor figuri publice cunoscute, precum fosta înotătoare britanică Sharron Davies, autoarea J.K. Rowling sau prezentatorul Piers Morgan. Davies a fost tranșantă în declarațiile sale, susținând că „Imane Khelif știa că este bărbat biologic” și că a trișat, iar vina ar aparține Comitetului Olimpic Internațional (IOC – COI) pentru că i-a permis să participe.

„Am știut mereu adevărul. Existaseră deja două teste pozitive. IOC a ignorat totul. Au permis violență de gen în direct la televizor”, a spus Davies în cadrul unei intervenții la GB News.

J.K. Rowling a catalogat vestea drept „o victorie pentru femei”, în timp ce Piers Morgan a cerut scuze publice din partea celor care l-au criticat pentru opiniile exprimate anterior pe această temă.

Federația de Box din Algeria și Comitetul Olimpic Algerian au reacționat rapid, calificând informațiile drept „acuzații nefondate menite să păteze imaginea unei sportive care a adus onoare țării noastre”. Khelif însăși a respins vehement orice acuzație, declarând că este femeie și că va lupta pentru a-și apăra medalia și reputația.

Mai mult, Khelif a apărut în emisiuni televizate din Algeria și Franța, unde și-a exprimat dezamăgirea față de atacurile personale și insinuările despre identitatea sa de gen. Într-un moment tensionat, ea a răspuns inclusiv la comentariile fostului președinte american Donald Trump, care a întrebat pe rețelele de socializare dacă „Khelif e un bărbat”.

Organismul mondial de box, World Boxing, a anunțat recent o nouă politică de testare genetică obligatorie pentru sportivii majori care vor să participe la Jocurile Olimpice din Los Angeles 2028. Această măsură vine în contextul scandalului Khelif și vizează implementarea unei proceduri clare de determinare a sexului biologic, folosind teste PCR menite să detecteze prezența genei SRY – un marker al cromozomului Y.

World Boxing a trimis o notificare oficială Federației Algeriene de Box, informând că Imane Khelif nu va putea concura în nicio competiție feminină, inclusiv Eindhoven Box Cup, până la finalizarea procedurilor de testare genetică conform noilor reguli.

Cazul Imanei Khelif pune în lumină una dintre cele mai sensibile și complexe dileme ale sportului modern: echilibrul dintre incluziune și corectitudine. Pe de o parte, există dorința de a respecta identitatea de gen a fiecărui individ. Pe de altă parte, în sporturile de contact, diferențele biologice pot duce la un avantaj evident care poate pune în pericol siguranța competitoarelor.

Specialiștii endocrinologi implicați în elaborarea raportului – între care și medicii de la Spitalul Bicêtre din Paris și Spitalul Mohamed Lamine Debaghine din Alger – susțin că numele lor a fost folosit într-un mod abuziv, în special pentru promovarea unei agende anti-trans. Jacques Young, unul dintre coautorii raportului, a declarat pentru DW că simte că a fost folosit „pentru a răspândi informații false”.

Imane Khelif și-a exprimat în trecut intenția de a-și apăra titlul olimpic la Los Angeles. Însă, în lumina actualelor controverse și a noilor reglementări World Boxing, viitorul său sportiv este incert. Oricare ar fi deznodământul, acest caz va rămâne un punct de referință în dezbaterea privind limitele incluziunii în sportul de performanță.

Pe măsură ce lumea sportului încearcă să răspundă întrebărilor etice și științifice ridicate de astfel de cazuri, este esențial ca răspunsurile să fie fundamentate pe transparență, știință și respect pentru toți sportivii – indiferent de gen sau naționalitate.

Lasă un comentariu

Lasă comentariul tău
Introdu numele tău