Ilie Bărbulescu, fotbaliști de legendă

0
307

Ilie Bărbulescu
(24 iunie, 1957 – 1 februarie, 2020)

Ilie Bărbulescu este un nume de referință în fotbalul românesc, un jucător care a trăit pentru acest sport și a scris istorie pe teren. Născut pe 24 iunie 1957 în Pitești, a fost un fotbalist de excepție, cunoscut pentru determinarea și spiritul său de luptă. Poreclit „Balamuc”, Bărbulescu a fost un fundaș stânga de temut, cu un stil de joc agresiv și eficient.

Ilie Bărbulescu
Ilie Bărbulescu

Ilie Bărbulescu și-a început cariera de fotbalist încă de la vârsta de 14 ani, la clubul FC Argeș, sub atenta îndrumare a antrenorului Leonte Ianovschi. A debutat în Divizia A pe 9 noiembrie 1974, într-un meci cu FCM Reșița. Rapid, tehnic și plin de ambiție, Ilie Bărbulescu a devenit rapid un jucător de bază pentru piteșteni.

Punctul culminant al perioadei petrecute la Argeș Pitești a fost câștigarea titlului de campion în sezonul 1978/79, sezon în care a demonstrat că este un fundaș de clasă. De asemenea, a contribuit la performanțele echipei în cupele europene, fiind un pion esențial în victoriile cu Panathinaikos și AEK Atena.

După o scurtă perioadă la FC Olt Scornicești și Petrolul Ploiești, Bărbulescu a ajuns la Steaua București în 1984, unde a trăit cele mai mari satisfacții ale carierei sale. A fost un om de bază în echipa care a reușit să câștige Cupa Campionilor Europeni în 1986, un succes uriaș pentru fotbalul românesc.

Un moment memorabil a fost finala cu FC Barcelona, unde Bărbulescu a jucat toate minutele și s-a remarcat prin dăruirea sa. După ce Helmut Duckadam a apărat ultimele penalty-uri, Ilie Bărbulescu a fost primul care a ridicat trofeul și l-a sărutat, gest care i-a adus o amendă de 20.000 de dolari din partea UEFA.

Pe lângă succesul european, Ilie Bărbulescu a mai câștigat trei titluri de campion național și două Cupe ale României în tricoul Stelei, dar și Supercupa Europei în 1986, într-un meci de poveste contra lui Dinamo Kiev.

După perioada petrecută la Steaua, Ilie Bărbulescu a revenit la Petrolul Ploiești și FC Argeș, încheindu-și cariera de fotbalist în ligile inferioare, la Dacia Pitești și Callatis Mangalia, unde a ajutat echipa să promoveze din Liga a III-a în Liga a II-a.

Deși un jucător valoros la nivel de club, Ilie Bărbulescu nu a avut o carieră impresionantă la echipa națională. A debutat în 1979, într-un meci contra Ciprului, și a adunat doar cinci selecții pentru „Tricolorii”. Ultima sa apariție sub culorile naționalei a fost în 1987, într-un meci contra Turciei.

Meciuri de legendă: Cipru 1-1 România, 13 mai 1979

Pentru meritele sale sportive, Ilie Bărbulescu a fost numit Cetățean de Onoare al orașului Pitești și a fost decorat cu Ordinul „Meritul Sportiv” clasa a II-a de către președintele României, Traian Băsescu, pe 25 martie 2008.

Pe 1 februarie 2020, Ilie Bărbulescu s-a stins din viață la vârsta de 62 de ani, suferind un infarct miocardic. Tragedia a întristat lumea fotbalului, iar la funeraliile sale, desfășurate în orașul natal, au participat peste 600 de persoane, printre care foști colegi, prieteni și suporteri.

Lasă un comentariu

Lasă comentariul tău
Introdu numele tău