Idee pentru sistemul fotbalistic românesc

0
1631

Sistemul piramidal de ligi de fotbal din România este structurat în așa fel încat ligile noastre inferioare sunt folosite de copiii și juniorii centrelor de excelență din toată țara, pentru a avea meciuri în picioare, deoarece de cele mai multe ori nu reușesc să se impună la primele echipe ale cluburilor lor.

Am analizat mai multe campionate din Europa și cunoscând valoarea fobalului nostru la nivel național, dorim să oferim un plan Federației Române de Fotbal și Asociațiilor Județene cu ajutorul căruia să se poată promova mai mult sportul, fotbalul în acest caz.

Momentan fotbalul românesc este structurat în felul următor:

Liga I 14 echipe
Liga a II-a 20 echipe
Liga a III-a 5 serii x 16 echipe
Liga a IV-a, Liga a V-a, Liga a VI-a  

Toți ne întrebăm și ne gândim cu nostalgie cât de puternic era fotbalul românesc în ligile inferioare acum 30-40 de ani. Am analizat mai multe campionate europene și am ajuns la concluzia că multă lume iubește acest sport, și se pot crea serii de amatori unde fotbalul poate fi jucat de plăcere, într-un mod organizat, urcând treptat valoric până se va crea o selecție naturală.

Liga I 14 echipe
Liga a II-a 14 echipe
Liga a III-a 3 serii x 14 echipe
Liga a IV-a 4 serii x 14 echipe

Până aici, nimic special. Cele mai bune ligi să fie primele 2. Urmate de Liga III și Liga IV unde juniorii echipelor „mari” își pot face de cap.

Ligile 5-10, vor putea fi controlate de AJF-urile din fiecare regiune și ar fi ceea ce azi noi numim liga județeană sau liga „onoare”. Dar totul dus la un alt nivel, le putem denumi pe toate ligi locale, care vor fi împărțite la rândul lor pe regiuni:

Liga a V-a 4 serii x 10 echipe
Liga a VI-a 6 serii x 10 echipe
Liga a VII-a 12 serii x 10 echipe
Liga a VIII-a 24 serii x 10 echipe
Liga a IX-a 36 serii x 10 echipe
Liga a X-a 36 serii x 10 echipe

În acest fel se poate crea un nucleu important în primele 2 ligi, de profesioniști, fotbaliști de elită, urmat de semi-profesioniști în ligile III și IV, ca mai apoi ligile inferioare să fie folosite de amatori.

Articolul precedentFază de cascadorii râsului într-un meci din prima ligă poloneză
Articolul următorA fi sau a nu fi antrenor?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here