Ibrahimovic, eroul fără vârstă

0
2940
Zlatan Ibrahimovic - Manchester United
Foto: flikr.com

Nu puțini au fost cei care au privit cu scepticism venirea lui Zlatan Ibrahimovic în Premier League, la 34 de ani, vârstă la care mulți jucători părăsesc prima scenă a sportului cu balonul rotund din Anglia din cauza solicitărilor foarte mari. Unii merg în campionate mai relaxate, alții dau buzna în vistieriile chinezești sau preferă să se retragă din activitate și să se bucure de timpul liber. Zlatan a procedat exact invers: a venit în Premier League spre apusul carierei, considerând că mai are suficiente resurse fizice pentru a face față probabil celui mai solicitant campionat din lume. A fost un risc pe care suedezul a dorit să și-l asume pentru a dovedi tuturor că „vârsta este doar un număr”, iar talentul dublat de muncă va ieși întotdeauna la suprafață, indiferent că este vorba de Eredivisie, Serie A, La Liga, Ligue 1 sau Premier League.

Anii trec, golurile rămân

Desigur, toată lumea știa cine este Zlatan când a venit la Manchester United; puternicul atacant câștigase titlul de campion alături de toate echipele mari la care a jucat (Ajax, Juventus, Inter Milano, Barcelona, AC Milan, PSG). În tot acest timp dăduse goluri pe banda rulantă, la PSG devenind chiar cel mai prolific marcator din istoria clubului francez. Cu toate acestea, Premier League este Premier League, astfel că puțini ar fi mizat la început că Zlatan va avea un asemenea impact la United. Fostul internațional suedez s-a impus rapid în vestiar, atât datorită personalității sale uriașe, cât mai ales realizărilor din teren. Manchester a ajuns într-un timp foarte rapid să fie dependentă de Ibrahimovic, care a înscris goluri în fiecare dintre cele cinci competiții în care a luat parte. Fotbalistul scandinav a ajuns aproape de borna de 30 de goluri reusite în acest sezon, performanță pe care probabil nici el nu o vedea realizabilă încă din prima sa campanie la United.

Cu gândul la Top 4

Cu Ibrahimovic în echipă, Diavolii Roșii au câștigat deja două trofee în actuala stagiune, Supercupa Angliei și Cupa Ligii, și se mai află în luptă pe două fronturi importante, campionat și Europa League. În Premier League, United încearcă să termine în Top 4, performanță echivalentă cu participarea în sezonul viitor al Ligii Campionilor. Pentru Ibrahimovic, prezența în competiția de elită a Europei ar fi un argument solid în continuarea aventurii sale în Regat, însă concurența este una extrem de mare la vârful ierarhiei, astfel că a oferi un pronostic pe sportul rege în privința șanselor lui United de a se clasa între primele patru echipe în Premier League reprezintă o provocare în sine. Există, însă, și varianta de a ajunge în Liga Campionilor via Europa League, dar pentru asta, echipa antrenată de Jose Mourinho trebuie să câștige trofeul.

Cifre uluitoare

Jurnaliștii britanici l-au confruntat pe Ibrahimovic cu o statistică foarte interesantă după ce suedezul a marcat weekendul trecut un gol în meciul cu Sunderland, câștigat de echipa sa cu 3-0. Aceștia i-au spus atacantului că are o eficacitate mai mare după vârsta de 30 de ani, când a înscris 250 de goluri în 308 meciuri, decât înainte de 30 de ani, când a marcat de 232 de ori în 528 de apariții. Zlatan a comentat acest subiect într-o manieră proprie: „Cu cât îmbătrânesc mai mult, cu atât devin mai inteligent și devin tot mai bun. Mă simt ca Benjamin Button: m-am născut bătrân și voi muri tânăr.” Dincolo de plasticitatea sa, declarația lui Ibrahimovic explică succesul tot mai mare pe care fotbalistul ajuns acum la 35 de ani l-a avut în ultimele sezoane: atacantul de 1,95 metri și-a făcut din vârstă cel mai bun aliat, și asta pentru că el extrage din ea doar experiența, nu și anii.

Articolul precedentFurtună de zăpadă în MLS! O repriză pe verde, una pe alb
Articolul următor#PronoLiga1! MEGA-ETAPA schimbă liderul. Urmează runda de Paște, a 32-a!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here