Helmuth Duckadam, eroul de la Sevilla

0
6794

Helmuth Duckadam s-a născut pe 1 aprilie 1959 în localitatea arădeană Semlac. După cum chiar el se laudă, la școală era bătăușul clasei, bun la fotbal dar mai puțin bun la învățătură. Spre deosebire de alți copii care mergeau în tabără la munte sau la mare, Helmuth trebuia să muncească pe câmp alături de mama lui pentru a-și cumpăra haine și încălțăminte.

Helmuth Duckadam a început fotbalul la vârsta de 14 ani la Semlacana, echipa locală din comuna în care s-a născut, Semlac. La 15 ani ajunge la Școala Sportivă Gloria din Arad iar după trei ani debutează la divizionara C, Constructorul Arad. După numai un an este acontat de UTA Arad, debutând astfel și pe prima scenă a fotbalului românesc – 17 septembrie 1978 într-un meci cu CS Târgoviște, pe care echipa sa îl pierde cu 2-0. Din 1982 ajunge la Steaua, echipă pentru care apără până în 1986. Vârful de formă îl atinge în finala Cupei Campionilor Europei (cum se numea pe vremea aceea, Liga Campionilor), când apără patru lovituri de la 11 metri – performanță cu care intră în Cartea Recordurilor.

Aventura lui Helmuth Duckadam la naționala României a fost una scurtă. A bifat doar două meciuri în 1982 când selecționer era Mircea Lucescu. Eroul de la Sevilla a apărat și poarta selecționatei U21 în patru partide.

Există o legendă vis-a-vis de retragerea lui Helmuth Duckadam din poarta Stelei potrivit căreia Ceaușescu l-ar fi împușcat în mână pentru o mașină. Întâmplarea este infirmată însă chiar de el, susținând că a fost doar un zvon și că adevărata retragere s-a datorat unui anevrism subclavicular la mâna dreaptă în urma căruia și-ar fi putut pierde brațul în 1986. După intervenția chirurgicală la mâna dreaptă, Duckadam a fost nevoit să renunțe la fotbalul de performanță la numai 27 de ani. Cu toate acestea însă, portarul de Cartea Recordurilor s-a întors pe teren, dar nu la același nivel. După trei ani de la nefericitul eveniment, Duckadam s-a aflat din nou între buturi, pentru două sezoane la Vagonul Arad (1989–1991), echipă ce activa în liga secundă la vremea respectivă.

După ce s-a retras definitiv de pe teren, Helmuth Duckadam a fost numit maior în cadrul Poliției, apoi, după ce norocul i-a surâs la Loteria Vizelor, s-a stabilit în Statele Unite ale Americii, trăind acolo între anii 2003 și 2004.

Palmares:

Campion național (Steaua) – 1984/1985; 1985/1986
Cupa României (Steaua) – 1984/1985
Cupa Campionilor Europeni (Steaua) – 1985/1986
Cel mai bun fotbalist al României – 1986
Cea mai bună clasare a unui fotbalist român în revista France Football – 1986
Ordinul „Meritul Sportiv” – acordat în 2008.

 

Articolul precedentFotbalul e prezent şi în vremuri de război
Articolul următorTribut impresionant organizat de Ajax pentru Johan Cruyff

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here