Hagi, in topul celor mai buni ”decari” din istoria fotbalului

0
6622

Dezbaterea pe tema ”Cine este cel mai bun fotbalist din istorie” nu începe acum, cu acest mic articol, și nici nu cred că se va termina vreodată. Două nume însă apar mereu în discuție: Maradona sau Pele? Ultimul ranking pe care și-l dispută cei doi a fost publicat de FIFA în revista The Weekly, iar de această dată câștig are brazilianul.

“Pe vremuri era altfel, mult mai bine, cel puțin așa se zice. La fel și în fotbal, acolo unde domnea o ordine ce nu dădea greș. Asta se reflecta în special pe spatele tricourilor. Numerele purtate de jucători pe tricouri defineau poziția lor pe gazon: 1 era al portarului, 2 al fundașului dreapta, 3 al celui de pe stânga, 5-ul era pentru libero sau mijlocașul defensiv, în timp ce 4 și 6 pentru cei care îl ajutau pe acesta de pe benzi. Numărul 7 era pentru extrema dreaptă, 8 pentru interior-dreapta, 9 pentru atacantul central, 10-le era purtat de interiorul-stânga, iar 11 de către aripa stânga. Rezervele se mulțumeau cu 12, 13 sau 14.

Numerele de pe tricouri le datorăm pronunțatului simț al ordinii pe care îl au englezii. Din câte se pare, numerele au apărut pe tricouri pentru prima dată în 1933, în timpul unui meci din FA Cup dintre Everton, echipă a cărui jucători purtau numere de la 1 la 11, și Manchester City pentru care numărătoarea jucătorilor a început de la 12 și s-a terminat la 22. Șase ani mai târziu, cluburile engleze s-au pus de acord pentru a încorpora un sistem unic de numerotare pentru toate echipele, de la 1 la 11.

A venit însă o zi în care Johan Cruyff a dat peste cap regulile stabilite de englezi. Fenomenalul fotbalist olandez a debutat cu prima echipă a celor de la Ajax Amsterdam în 1964, când avea doar 17 ani, purtând pe spate numărul 14, număr rezervat rezervelor. Ulterior, acel număr a făcut furori pe la toate echipele în care a jucat Cruyff: Ajax, Barcelona, naționala Olandei, ba chiar și în meciurile amicale jucate pe pâmânt nord-american. Jurgen Klinsmann are și el o poveste asemănătoare: a debutat în Bundesliga cu 18 pe spate nu a mai vrut să se separe de acest număr pe toata carierei lui.

FIFA tolerează aceste extravaganțe însă recomandă uzul numerelor de la 1 la 11 . De altfel, începând cu 2008, în turneele internaționale e obligatorie utilizarea numerelor de la 1 la 23 ( chiar și pentru jucătorii superstițioși ). De reținut că în Formula 1, spre deosebire de fotbal, numărul 13 nu mai este folosit de 37 de ani.

Au fost cazuri în care naționalele au interpretat sistemul de numerotare al jucătorilor după propria voie. La Mondialul organizat de Spania în 1982, Argentina le-a împărțit numerele jucătorilor din națională în ordinea alfabetică a numelor acestora, însă, pentru că urmare acestei regului lui Maradona îi revenea numărul 12, selecționerul Cesar Luis Menotti a făcut o excepție cu el. Ardiles, un alt fotbalist ce crea fotbal la mijlocul terenului a purtat numărul 1, pentru că era primul la catalog, iar Ubaldo Matildo Fillol, a fost portar purtând numărul 7 pe spate. Favorul primit de Maradona în Spania își are originile în Brazilia, Mitul numărului 10 a sosit în fotbal fiind adus de către un tânăr pe nume Edson Arantes do Nascimento, mai cunoscut însă ca Pele. La începuturile carierei sale, brazilianul uimea tribunele având 8 pe spate. Dat fiind că și în Brazilia numărul 10 este sinonimul calificativului maxim în fotbal, FC Santos a decis să îl premieze pe Pele cu acest număr. Independent de sistemul educativ al fiecărei țări, mitul numărului 10 s-a întins cu repeziciune pe tot mapamondul. În Elveția, cei mai buni elevi sunt notați cu 6, în Germania cu 1, iar în Anglia li se pune un A. În schimb, când joacă fotbal, toți vor 10 pe spate.”

fifa.com

Lista celor mai buni decari din istoria fotbalului, în opinia FIFA:

1. Pele
2. Maradona
3. Zidane
4. Puskas
5. Platini
6. Rivelino
7. Messi
8. Matthaus
9. Roberto Baggio
10. Hagi
11. Mario Kempes

Articolul precedentA apărat un penalty dar felul în care s-a bucurat i-a adus un cartonaș roșu
Articolul următorRemember: Chelsea vs Galatasaray, duelul românilor şi unicul gol pentru Dan Petrescu în Liga Campionilor

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here