burnley premier leagueOraș cu o populație de aproximativ 70 000 de locuitori, aflat la doar 30 de mile distanță de Manchester, loc de unde United și City își emană dominația asupra masei de suporteri din metropolă și împrejurimi , ai crede că Burnley nu este un oraș care să aibă o identitate fotbalistică adânc impregnată în ADN. Total greșit, Burnley are echipă de fotbal,  aceasta poartă numele orașului și este extrem de iubită. Statisticile spun că Burnley are cea mai bună medie de spectatori din Anglia în relație cu numărul locuitorilor orașului.

La capitolul palmares, Burnley nu stă extraordinar, însă de poate mândri cu două titluri de campioni ai Angliei și o FA Cup, performanțe obținute cu ani buni în urmă, însă cu care fanii s-au mândrit mereu. Nu e deloc puțin pentru o echipă a unui orășel atât de mic.

Fondat în luna mai a anului 1882, produs al uniunii unui club mai vechi de fotbal și al unuia de rugby, Burnley Football Club a jucat primul său meci oficial in luna octombrie a aceluiași an, în joc fiind o cupă locală, a comitatului Lancashire , pierdută însă în urma unei usturătoare înfrângeri încasate de la Astley Bridge, scor 0-8. Prima sa apariție în Cupa Angliei este consemnată în 1885, însă primul eveniment de importanță majoră din istoria acestui club avea să se întâmple în 1888, după ce Burnley participa alături de alte 11 cluburi la o reuniune pusă la cale de William McGregor, președintele de la Aston Villa și în cadrul căreia se puneau bazele celui mai vechi campionat de fotbal din lume: The Football League.

A fost începutul unei istorii încărcate de promovări și retrogradări, în care au fost luate la rând toate eșaloanele fotbalului profesionist din Anglia, Burnley formând alături de Wolverhampton și Preston North End, grupul select al echipelor care au reșit să termine pe primul loc în cele patru divizii de fotbal din Albion.

În 1914, chiar înainte de pauza forțată luată din cauza primului război mondial, Burnley câștigă primul său trofeu după ce învinge Liverpool în finala FA Cup. Terminat războiul, Burnley se menține pe panta ascendentă și se proclamă campioana Angliei în sezonul 1920-1921, după ce cu un an înainte terminase pe poziția secundă. Titlul din 1921 a lăsat pentru istorie și o altă performanță, Burnley pierzând primele trei meciuri ale campionatului, reușind însă să iasă neînvinsă din următoarele 30. Au trebuit să treacă multe decade până când Arsenal avea să reușească să doboare acel record în sezonul 2003-2004.

burnley 1921
Fanii și echipa sărbătoresc titlul din 1921. ( sursa foto mirrorfotbal.co.uk )

Cucerit primul titlu de campioană, Burnley continuă sarabanda de retrogradări și promovări până în sezonul 1959-1960, atunci când câștigă al doilea titlu de campioană, cu un punct avantaj față de următoarea clasată, Wolverhampton. Avea să fie ultimul lor titlu. Se revine la vechile obiceiuri, iar în 1976 se duce în diviziile inferioare, de unde nu reușește să mai promoveze până în sezonul 2009-2010. Primul lor sezon în Premier League, o competiție fondată în timp ce Burnley se rătăcea prin tenebrele eșaloanelor inferioare. Simplu foc de paie, pentru că pe cât de greu au promovat, pe atât de repede au retrogadat.

21 aprilie 2014 va fi însă o altă dată de trecut în istoricul clubului, o altă promovare, rămânând de văzut dacă de această dată se va reuși mai mult decât o participare olimpică. Burnley și-a asigurat promovarea din punct de vedere matematic luni, după victoria obținută în fața celor de la Wigan, scor 2-0. Depășită în clasament doar de Leicester, Burnley are un avantaj de opt puncte față de Derby County, ocupanta locului trei, când mai sunt de disputat doar două etape din Championship ( a doua divizie de fotbal profesionist din Anglia )

Vedeta: Danny Ings

danny ings burnley
burnleyfootballclub.com

Foarte rapid, la fel de oportunist și precis, atacantul de 22 de ani a fost declarat jucătorului sezonului in Championship, atrăgând atenția asupra sa pe bază de multe goluri marcate. Iarna trecută s-a zvonit despre oferte pe care Burnley le-a primit pentru el de la Liverpool și Celtic Glasgow, însă probabil că obiectivul promovării a cântărit mai mult și fotbalistul a fost păstrat pentru a își face datoria. Prădător de careu, Ings se ghidează după un principiu simplu: minge prinsă, fază finalizată. 48% dintre șuturile sale au mers pe spațiul porții spun statisticile, cifre comparabile cu cele ale atacanților din primul eșalon. Nu se descurcă bine pe sus și pierde majoritatea duelurilor aeriene, însă asta nu l-a împiedicat să marcheze 20 de goluri pe parcursul acestui sezon.

Stadionul: Turf Moor

toorf moor burnley
sursa foto burnleyfootballclub.com

La fel ca echipa, stadionul celor de la Burnley este unul dintre cele mai vechi din Anglia, al treilea mai exact, după Deepdale ( Preston North End ) și Bramall Lane ( Sheffield United ). Capacitatea sa este de 22 546 spectatori, însă la fel ca in cazul și altor stadioane, ea era depășită cu frecvență în trecut, recordul de asistență fiind stabilit în 1924, cand la un meci Burnley – Huddersfield au fost prezenti 54 755 spectatori.

O mascotă celebră

bertie bee burnley
sursa foto: dailymail.co.uk

Bertie Bee este mascota echipei, o albină devenită vedetă după ce in 2008 a placat un spectator intrat pe gazon in timpul meciului. În 2013, Bertie Bee a fost eliminat de către arbitru în timpul meciului după ce a fost surprins arâtându-i tușierului că are nevoie de ochelari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here