Gloria trecutului: Stade Reims

0
745


Va mai spune ceva numele echipei Stade Reims?
Echipa a retrogradat in liga a III-a franceza, dupa ce mult de timp iesisera din prim-planul fotbalului francez si european.
Pentru cine nu e familiarizat cu istoria fotbalului numele Stade Reims nu inseamna nimic. Un nume cu rezonanta franceza si atat.Ei bine, ei sunt echipa care a jucat prima finala a Cupei Campionilor Europeni in compania super-echipei a anilor ’50 -Real Madrid. Era anul de gratie 1956 si albii lui Di Stefano, Munoz, Gento si Dial intreceau in prima finala din istorie o echipa dintr-un orasel francez ce ii avea in componenta pe Michel Hidalgo , Michel Leblond si Raymond Kopa. Scorul a fost 4-3.
Scepticii pot spune ca a fost o intamplare, dar cele doua echipe s-au intalnit din nou in finala, in anul 1959. La francezi nu mai era Hidalgo, iar Kopa se transferase exact la adversarii din finala care in mare aveau cam aceeasi echipa ca in ’56. Erau cei mai gloriosi ani ai Realului, anii care au contribuit din plin la statutul de “Cea mai titrata echipa a lumii”. In echipa franceza avea insa sa isi faca aparitia Just Fontaine, un jucator nascut in Maroc, dar care evoluase pentru echipa Frantei la ultimul Campionat Mondial. Si nu o facuse discret ci culegand laurii de golgeter al turneului cu 13 goluri inscrise ( performanta neegalata nici pana azi ).

Pe plan intern Stade Reims a fost o mare forta a anilor ’50, cucerind 6 titluri de campioana a Frantei intre anii 1949-1962, 2 cupe ale Frantei ( 1950 si 1958 ), un event ( 1958 ) si de 5 ori Trofeul Campionilor.
Odata cu destramarea echipei anilor ’50 si incepului anilor ’60, Stade Reims nu a mai cunoscut gloria, nici pe plan intern si nici international, trofeele castigate fiind putine si inferioare ca valoare celor de la jumatatea secolului trecut. Anul 1977 le-a adus Cupa Delle Alpi, iar in 1991 au castigat ultimul trofeu din istorie: Cupa Ligii.
In clasamentul all-time al campioanelor Frantei Stade Reims se afla pe locul al cincelea, la egalitate de trofee castigate cu Brodeaux ( cate sase trofee fiecare ). Au ramas insa in istoria fotbalului alaturi de Marseille ca singurele echipe franceze ce au jucat doua finale de Cupa a Campionilor Europeni.

Link-uri catre:
prima finala de CCE ( 1956 )
a doua finala de CCE ( 1959 )

Articolul precedentMari echipe din istoria fotbalului – Steaua Roșie Belgrad (1991)
Articolul următorCalificari World Cup 2010: Sună clopotul ultimului tur

1 COMENTARIU

  1. Mie sigur imi spune ceva, pentru ca am scris si eu mai demult despre ei pe mysport. Frumoasa aducere aminte 😀

  2. Ma…din nefericire cred ca nu am citit ce ai scris tu acolo. Dar o sa caut 😀

  3. ce mult m-au suparat pe mine francezii astia cand am vrut sa fac o statistica despre istoria finalelor..:))Super articol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here