Gică Hagi despre începuturile sale în fotbal

0
2192

Într-un articol apărut în revista Cutezătorii la începutul anului 1986, Gică Hagi, atunci în vârstă de 20 de ani, jucător la Sportul Studențesc, povestește despre începuturile sale în fotbal.

Hagi în 1975
Hagi (al doilea din stânga pe rândul de jos), la Cupa Cravatelor Roșii, în 1975. „Regele” a câștigat atunci titlul de cel mai tehnic jucător / Sursa foto și info: prosport.ro

Gică Hagi, cunoscutul și renumitul nostru fotbalist, nu-i departe de vârsta copilăriei – are doar 20 de ani. La vârsta aceasta, când mulți fotbaliști sunt încă necunoscuți, el a fost desemnat de opinia publică în 1985, cel mai bun fotbalist al țării dintre câteva zeci de mii de jucători. În plus, e bine cunoscut și apreciat și pe plan internațional. În luna ianuarie, o telegramă de presă ne anunța că în urma unei anchete întreprinse de o influentă și autoritară revistă engleză de fotbal – World Soccer – Hagi, care cu un an în urmă era cotat și considerat (tot în urma unui top de specialitate) ca fiind printre primele trei “speranțe” ale fotbalului european, ocupa locul al șaisprezecelea într-o ierarhie a celor mai buni 100 fotbaliști ai lumii la ora actuală! Iată acum și câteva date din biografia lui sportivă. Vi le oferă chiar el:

– Sunt constănțean și de mic îmi plăcea să joc mingea în cartier. Se băteau băieții mai mari care să mă aibă în echipă. Eram în clasa a IV-a și într-o zi a a pus ochii pe mine fostul stelist, apoi jucător la Farul, Iosif Bükössi, care m-a promovat într-o grupă de copii mai mari cu… 3 ani! Dar făceam față.

Hagi și Iosif Bükössy
Hagi și Iosif Bükössy pe Stadionul Farul / Sursa foto: prosport.ro

Începând de la 13 ani, am trecut la grupa de juniori republicani și de aici, porțile spre afirmare mi-au fost deschise. Am jucat în naționala de juniori a țării câteva zeci de meciuri, apoi am fost promovat în echipa mare cu care am debutat la Bacău într-un meci pe care F.C. Constanța l-a pierdut cu 0-3. În al treilea meci, tot în deplasare cu Steaua, pe Stadionul din Ghencea, în minutul 90 am marcat primul meu gol în cadrul diviziei A, dar un gol important pentru echipă întrucât am egalat, 2-2 și am plecat acasă cu un punct mare. Apoi am venit la Sportul studențesc, unde mă aflu și azi și unde mă simt foarte bine.

Hagi Bukossy
Gică Hagi și Iosif Bükössy / Sursa foto: pinterest.com

Acesta este Hagi! Un nume de care naționala și fotbalul românesc își leagă multe speranțe într-adevăr. Hagi, care dintre toți tinerii noștri fotbaliști, reprezintă cel mai concludent “noul val”, este un jucător de clasă europeană, un dribleur fin, cu fente debordante, irezistibile, posesorul unui șut pe cât de surprinzător pentru portari, cu atât de puternic. Ce să vă mai spunem, Gică Hagi a crescu enorm în măiestrie și maturitate, el are un viitor frumos ca fotbalist și nu știu ce portar din lume nu tremură când îl are în față!

Revista Cutezătorii (Joi, 20 februarie 1986 – Anul XX, Nr. 959)

Articolul precedent“Acolo, în Mexic, Flavius a fost propus pentru titlul de „Mister”, un fel de „Miss” din campionatele feminine”
Articolul următorRomânia la Campionatul Mondial din SUA, 1994

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here