Gică Craioveanu – fotbaliști de legendă

0
468
Gică Craioveanu
Gică Craioveanu la Real Sociedad

Gică Craioveanu s-a născut pe 14 februarie 1968 la Hunedoara însă nu a jucat niciodată pentru echipa fanion a orașului natal, Corvinul. Cea mai mare parte a carierei sale profesionale a fost petrecută în Spania – 11 ani din cei 18 ani – cu echipe precum Real Sociedad, Villarreal și Getafe, acumulând un total de 330 de meciuri și 70 de goluri la cele două niveluri majore combinate. Junioratul și l-a făcut la Oltul Scornicești iar la seniori a debutat în tricoul echipei Constructorul Slatina.

După ce a jucat pentru câteva cluburi modeste, Constructorul Slatina, Metalurgistul Slatina și Drobeta Turnu-Severin, a ajuns în prima ligă în ianuarie 1991 (cu o lună înainte de a împlini 23 de ani), semnând cu Universitatea Craiova. Pe 3 martie, și-a făcut debutul în Divizia A într-o înfrângere în deplasare cu scorul de 0–1 împotriva Stelei, dar echipa sa avea să câștige ulterior campionatul. În acel sezon, Gică Craioveanu marca trei goluri în cele 13 meciuri în care a jucat. În perioada Craiova, echipa nu a terminat niciodată mai jos de locul patru. pe lângă titlul câștigat în 1991, Craioveanu și-a mai adăugat în palmares și două cupe ale României (1991 și 1993) și el a fost și golgheterul campionatului în sezoanele 1993/94 cu 22 de goluri și 1994/95 cu 27 de goluri.

În vara anului 1995, după 49 de goluri marcate în ultimele două sezoane la Universitatea, Gică Craioveanu a fost transferat în Spania de către Real Sociedad. Pentru echipa din San Sebastian a marcat de 11 ori în primul său sezon ajutând echipa bască să termine pe locul șapte.

Doi ani mai târziu, s-a mutat la Villarreal, echipă aflată la prima experiență în prima ligă. În tricoul submarinului galben, Gică Craioveanu a marcat 13 goluri (inclusiv o dublă de poveste într-un meci cu Barcelona pe Camp Nou). Acel sezon a fost și cel mai bun din cariera lui Gică în Spania. Din păcate la finalul acelui sezon, Villarreal retrograda în Segunda División.

Craioveanu a fost din nou un element ofensiv foarte important – 38 de meciuri, opt goluri – pe măsură ce Villarreal a promovat în anul următor și, deja veteran, a contribuit la consolidarea echipei în campionat. În 2002, la 34 de ani, s-a transferat la Getafe CF din liga a doua, marcând 16 goluri în 120 de apariții pe parcursul a patru sezoane și ajutând echipa din Madrid să promoveze pentru prima dată în prima ligă în al doilea său an; s-a retras în iunie 2006, având 459 de meciuri în prima ligă și 131 de goluri marcate în cariera sa profesională.

Cariera internațională Craioveanu a câștigat 25 de selecții pentru România, debutul său venind pe 8 septembrie 1993 într-o victorie cu 4–0 în Insulele Feroe pentru campania de calificare la Cupa Mondială din 1994. Singurul său turneu major a fost Cupa Mondială din 1998 din Franța, unde a jucat 33 de minute în înfrângerea din optimile de finală cu 0–1 împotriva Croației.

Articolul precedentIon Motroc – fotbaliști de legendă
Articolul următorBujor Hălmăgeanu – fotbaliști de legendă

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here