Ghid rapid despre cum să faci un blat în șapte pași

0
1871

Mario Cizmek este unul dintre cei 24 de fotbaliști din prima ligă croată condamnați la închisoare în 2010 în procesul meciurilor aranjate din urmă cu câteva sezoane. Cizmek a recunoscut și și-a justificat decizia a participa la astfel de meciuri trucate din cauza problemelor financiare care îl presau, mai ales că erau luni bune de când nu mai luase salariul de la club.

Ulterior, în timpul procesului, Cizmek ( foto via ) a dat o declarație în care oferă un ghid rapid și complet despre cum se poate blătui un meci de fotbal:

1: Portarul:Fără el nu există blat posibil” E jucătorul cheie într-o astfel de operațiune. Dacă el nu acceptă, restul e degeaba. Când portarul echipei sale, Croatia Sevete, a refuzat să aranjeze un meci, Cizmek s-a văzut nevoit să returneze banii și să anuleze blatul aranajat.

2. Nu toți sunt egali: Nu toți jucătorii implicați în blat primesc sume egale de bani. Portarul, partea cea mai vizibilă, primește cel mai mult, urmat de fundași, mijlocași, ultimii fiind atacanții.

3. Alegerea complicilor: Cei mai ușor de manipulat sunt jucătorii tineri, jucătorii care sunt pe punctul de a se retrage sau cei cu probleme economice.

4. Grămada cere vârf: Cu cât participă mai mulți jucători, cu atât mai bine, acest fapt garantând reușita blatului.

5. Să nu bată la ochi: De obicei, cea care pierde trebuie să fie o echipă din zona de jos a clasamentului, pentru a nu trezi suspiciuni. Echipa lui Cizmek a avut un tur de campionat atât de slab, încât alte șase meciuri consecutive pierdute în retur nu au mai mirat pe nimeni.

6. Alegerea rivalului: Cei care aranjează meciuri aleg, în general, echipe fără speranțe sau echipe care au mult de pierdut. Cizmek povestește cum echipa sa, retrogadată deja, a blătuit un meci cu o echipă care avea nevoie de o victorie pentru a se salva. Blatul perfect, din care ambele echipe ies mulțumite. Una pentru că nu retrograda, alta pentru că obținea banii cu care să își aline supărările prin eșalonul secund.

7. Fără punct de intoarcere: O dată ce a acceptat să participe la un blat jucătorul în cauză este stigmatizat pe viață, dat fiind că cei care controlează afacerea îl santajează și riscă să fie exclus din fotbal. Vina și rușinea sunt și ele factori importanți pentru ca un jucător să tacă. Ulterior, jucătorului i se cere tot mai mult și i se oferă tot mai puțini bani.

Cizmek a fost declarat de către tribunalul din Zagreb ca fiind cel care făcea legătura dintre jucătorii echipei și Vinko Saka, cel care aranja meciurile cu echipele adverse.

26.130 de dolari este suma pe care procurorii croați pretind că ar fi câștigat-o Cizmek în urma aranjării a șase meciuri jucate în 2010. Portarul echipei, Ivan Banovic ar fi câștigat 37.600 dolari, în timp ce fundașii Jasmin Agic și Goran Jerkovic ar fi încasat in jur de 35 000 de dolari.

surse 1 și 2

Articolul precedentRefuzat din cauza convingerilor politice
Articolul următorCiclism: Cursa Paris – Nice umbrita de o cearta avand la origine dopajul

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here