Chiar dacă spre deosebire de cele organizate vara, la fiecare patru ani, Jocurile Olimpice de Iarnă au un număr mai mic de probe, multora dintre noi tot le este greu ”să le acopere” în totalitate, mai ales că de la ediție la ediție apar noi discipline. Să facem deci o recapitulare cu ce se poate vedea la Soci 2014. Programul de desfasurare al probelor poate fi vazut aici.
Biatlon – O combinație intre schi fond si tir
Sprint – Probă de 10 km la băieți și 7,5 km la fete, unde sunt incluse două opriri pentru a se trage la cinci ținte, fiecare eroare fiind penalizată cu timp adăugat la rezultatul final.
Urmărire ( Pursuit ) – Sportivii pleaca la intervale de timp, nu toti simultan și au patru opriri pentru tragere.
Individual – 20 km la masculin, 15 km la feminin, patru opriri pentru trageri.
Stafeta – Patru sportivi care se schimba pe o distanță de 7,5 km și trag fiecare de doua ori.
Stafeta mixtă – Probă care debuteaza la Soci 2014, echipele fiind compuse din două fete și doi băieți. Fetele vor schia cate șase km, băieții câte 7,5. Fiecare dintre cei patru componenți are cate doua trageri de făcut.
Bob
Disciplină cu trei probe: pereche masculin, pereche feminin si patru persoane masculin.
Combinata nordica
Disciplină de schi nordic, unde timpii unei probe de schi fond si rezultatele uneia de salturi se transformă în puncte pentru a stabili clasamentul final. La Soci 2014 sunt trei probe la această disciplină:
Individual – Trambulina 90m si 15 km schi fond
Viteză – Trambulină 120 m și 7,5 km schi fond
Echipe – Trambulină 90 m si ștafetă 4x5km schi fond.
Curling
Probă in care două echipe se înfruntă pe o pistă de gheață având ca scop așezarea a șase piese de granit cât mai aproape de o țintă albă. Se dau două medalii, la feminin si masculin.
Schi alpin:
Coborâre – Poate cea mai spectaculoasă probă si cu siguranta cea mai rapidă dintre probele de schi alpin, unde se pot atinge viteze de pana la 150km pe oră. Porțile sunt situate la 48 de metri distanță una de altă și câștigă sportivul cu cel mai rapid timp.
Slalom – Sora cea mai lenta a coborârii, proba de slalom este mai tehnică și se dispută în două manșe. Între plecare și sosire este o diferență de nivel de aproximativ 130-220 m.
Slalom uriaș – Proba putin mai rapidă decat cea de slalom, se dispută tot in două manșe. Diferență de nivel 250-350m.
Combinata alpină – Probă de schi alpin care adună timpii dintr-o probă de slalom și una de coborâre.
Super G – Probă cu o singură manșă, cea mai apropiată ca viteză de cea de coborâre, cu o diferență de nivel de aproximativ 350-650 metri.
Schi freestyle
Disciplina cu trei probe: salt acrobatic-slopestyle, moguls si skicross. O disciplina care este olimpică din 1992 ( Albertiville ), skicross-ul fiind introdus in 2010 la Vancouver.
Schi fond
Cea mai veche disciplină olimpică, unde se impart 12 medalii in probele de viteză, individual, urmărire, stafete, echipe si plecare masiva.
Luge
Proba care se disputa pe pista de bob si la care se împart patru medalii.

Patinaj
Disciplină la care se dau cele mai multe medalii: cinci la patinaj artistic ( individual, perechi si dans ), 12 la patinaj viteză si 8 la patinaj viteză pe pistă scurtă.
Sanie – Skeleton
O altă probă care se dispută pe pista de bob, unde se decerneaza patru medalii: individual masculin, individual feminin, echipaj de doi si stafetă mixtă.
Snowboard
Disciplină tanara unde se distribuie 10 medalii de aur in cinci probe diferite, atat la masculin, cat si la feminin: Slalom paralel, slalom paralel gigant, halfpipe, slopestyle ( debutează la Soci 2014 ) si cross.
Sarituri cu schiurile
Se sare de pe trambulinele de 90 si 120 de metri, iar la Soci 2014 isi fac aparitia pentru prima oară și probele feminine.
Hockey
Probă pe echipe, cu medalii la feminin si masculin.